Continental
Tribuna
Mii de români au probleme cu băncile și întârzieri la plata ratelor. Consiliere gratuită printr-un Centru de Soluționare a Litigiilor
Mii de români au probleme cu băncile și întârzieri la plata ratelor. Consiliere gratuită printr-un Centru de Soluționare a Litigiilor

În România mii de consumatori au probleme cu băncile și întârzieri la plata ratelor, motiv pentru care, din 2016 este funcțional Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), care intermediază gratuit și în mai puțin de 3 luni concilierea relațiilor dintre consumatori și bănci sau IFN-uri. Practic, cu ajutorul celor 21 de conciliatori ai CSALB, consumatorii negociază cu băncile și IFN-urile condiții mai bune pentru contractele aflate în derulare.

Numai anul acesta, peste 1.500 de consumatori din toată țara au trimis cereri către CSALB pentru a intra în negociere cu băncile sau IFN-urile. Cele mai frecvente solicitari în relația cu băncile, adresate de consumatori, se referă la comisioane (30%), conversie credit (10%) și situații legate de Biroul de Credit (7%). De cele mai multe ori, consumatorii caută soluții amiabile prin intermediul Centrului, pentru credite în lei (42% din cazuri), în moneda Euro (28%) și CHF (25%) – potrivit statisticii CSALB.

În primele opt luni din 2019, aproape 500 de consumatori au obținut de la bănci și IFN-uri, cu ajutorul CSALB, reducerea sau eliminarea comisioanelor, scădere ratelor la credite sau chiar ștergerea întregului sold rămas de achitat. Dintre acești consumatori, doar 2% sunt din Sibiu, iar 1,5% sunt din Alba. Acest lucru se întâmplă deoarece mulți consumatori din țară nu știu de existența Centrului. De exemplu, 49% dintre cereri vin din București și Ilfov. Informarea consumatorilor de servicii financiar-bancare este motivul principal pentru care Caravana CSALB vine la Sibiu.

CSALB, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu organizează săptămâna viitoare Caravana CSALB la Sibiu, unde vor participa reprezentanții CSALB, ai autorităților locale, ANPC și asociațiilor de consumatori, care vor răspunde la întrebările legate de problemele întâmpinate de cei care s-au adresat CSALB, litigiile pe care aceștia le-au avut cu băncile sau IFN-urile și vor exemplifica rezultatele negocierilor purtate de consumatori din Sibiu și Alba.

Evenimentul are loc marți, 24 septembrie 2019, începând cu ora 10.30, în Sala de Consiliu, Primăria Municipiului Sbiu, Samuel Brukenthal nr. 2, Piața Mică nr. 25.

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, înființată în baza Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți, ce transpune la nivel național Directiva 2013/11/UE privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia