Tribuna
SEVIS
Mieii de Paști pot fi tăiați doar în șase abatoare în județul Sibiu. În halele din piețe, câte doi vânzători: unul cu produsele, altul cu banii!
Sorana MAIER
1542 vizualizari
Mieii de Paști pot fi tăiați doar în șase abatoare în județul Sibiu. În halele din piețe, câte doi vânzători: unul cu produsele, altul cu banii!

Proprietarii de animale trebuie să ceară sacrificarea mieilor de Paști doar în centrele specializate, iar vânzarea carcaselor se poate face tot în unități autorizate. În județul Sibiu sunt șase astfel de abatoare care s-au angajat să respecte toate normele de igienă.

În plus, normele despre care Direcția Sanitară Veterinară  și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu spune că trebuie aplicate în halele de carne, brânzeturi și ouă din piețe vorbesc despre obligativitatea prezentei a două persoane în același stand de vânzare, cu responsabilitate distinctă în manipularea produselor și respectiv, altă persoană  cu  încasarea  banilor.

Direcția Sanitară Veterinară  și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a informat consiliile locale, privind oportunitatea de a putea solicita autorizarea temporară a unor centre de tăiere, în care se pot sacrifica miei, in perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condițiilor privind protecția și bunăstarea animalelor, precum și a normelor de igienă.

 Pe raza județului Sibiu, proprietarii de animale pot solicita sacrificarea  mieilor, în abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt funcționale, respectiv SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara, SC TRANS AGAPE SRL – Daia, IF FLUIERAȘ – Bungard, SC SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod, SC FEVA MED SRL – Mediaș și SC DEKA CONSTRUCT SRL – Sibiu.

„În urma solicitării conducerii DSVSA SIBIU, administratorii acestor societăți s-au angajat că vor asigura tăierea tuturor mieilor, la solicitarea crescătorilor, cu condiția ca aceștia să respecte prevederile legale privind identificarea, transportul și comercializarea animalelor vii. DSVSA SIBIU asigură prezența permanentă a personalului de specialitate în toate aceste unități”, anunță Direcția.

Pe lângă restricțiile privind modul în care trebuie sacrificate animalele, autoritățile atrag atenția și asupra normelor de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus.

Transportul carcaselor trebuie făcut cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dezinfectate cu substanțe virocide, iar personalul care manipulează carcasele va fi echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.

„Desfacerea carcaselor se va face numai în unități autorizate și înregistrate sanitar veterinar, responsabilii acestora având obligația de a se dota cu echipament de protecție, substanțe dezinfectante, si de a implementa măsuri administrative în acest sens”, potrivit DSVSA.

 

Reguli pentru halele din piețe

 

        Conducerea Direcției a stabilit împreună cu administrația piețelor o serie de măsuri cu privire la modalitatea de comercializare a produselor alimentare si adoptarea de măsuri care să limiteze riscul de contaminare a populației cu COVID 19.

Autoritățile cer accesul restricționat al populației în incinta halelor de comercializare carne și produse lactate, evitarea aglomerării persoanelor în hale, cu respectarea distanței reglementată de legislația în vigoare  între persoane, sens în care unitatea va asigura întreg personalul necesar și responsabil.

Este nevoie de crearea de culoare de acces bine definite, cu respectarea unui flux de deplasare, cu precizarea locurilor de intrare și ieșire din hala.

Asigurarea permanentă de substanțe biocide și efectuarea dezinfectării tuturor suprafețelor, dezinfecția zilnică, după terminarea programului, eliberarea, în totalitate, a spatiilor de prezentare a mărfurilor, la terminarea programului, sunt alte obligații impuse de lege.

Aprovizionarea cu produse alimentare trebuie făcută la prima oră a dimineții, înaintea accesului cumpărătorilor, precum și în alte intervale orare, dar nu în prezența cumpărătorilor în hala.

Administrațiile piețelor trebuie să se asigure că persoanele care desfac produse în hală sunt sănătoase și dețin echipament de protecție adecvat.

Se impune obligativitatea prezentei a două persoane în același stand de vânzare, cu responsabilitate distinctă în manipularea produselor și respectiv, altă persoană  cu  încasarea  banilor.

Amplasarea de dezinfectoare pietonale și pentru mâini, la accesul în hală este o altă măsură cerută de autorități.

Laptele și brânzeturile, trebuie să provină din unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, produse care trebuie sa fie verificate în ceea ce privește încărcătura microbiană, prin examene de laborator.

  Personalul responsabil în administrarea piețelor, cel din unitățile de vânzare cu amănuntul, precum și personalul care comercializează temporar produse alimentare, in perioada prepascală, va aplica și alte masuri, astfel încât să se prevină apariția toxiinfecțiilor alimentare, precum și infectarea sau difuzarea COVID 19.

DSVSA SIBIU face verificări permanente privind respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare.

 


comentarii
2 comentarii

Unu cu malaiul si unul cu f.........,ca la romani.
barbu
09.04.2021 10:59
Porcii din guvern pot fi taiati oriunde
10.04.2021 00:42
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Comunicat_de_Presa_benef-finali-Amador-Concept

Comunicat de presa Jujube Atelier

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia