Tribuna
PNL
Mere cu miez de plastic pentru şcolari cu obraji de ceară. De ce să primească de-ale noastre, când poţi să-i îndopi cu plasticărai de import?
Mere cu miez de plastic pentru şcolari cu obraji de ceară. De ce să primească de-ale noastre, când poţi să-i îndopi cu plasticărai de import?
© Arhiva TRIBUNA

Dacă s-o mai face şcoală aşa cum o ştiam cândva, elevii nu vor avea nici în următorii trei ani "şansa" să primească mere româneşti, adevărate, cu gust de copilărie îndestulată. Prin neţărmurita lui grijă, statul va oferi şi de aici încolo produse de import, că doar n-o să se apuce să încurajeze tocmai el producţia autohtonă, eventual s-o mai şi susţină, nu?  Statul ştie că şcolarilor e bine să le dai mere din Polonia, cu gust de plastic, nicidecum mere neaoşe, autohtone pentru care alţii ar vârî mâna adânc în buzunare.

Geme Mărginimea sub povara livezilor de meri, dar "detaliul" nu pare să-i îngrijoreze pe atoateştiutorii deghizaţi în binefăcătorii norodului. "Am putea produce hrană pentru toată Europa". "Pământ fertil ca la noi nu mai are nimeni". De câte ori n-aţi auzit aceste lozinci solfegiate în neştire? Nici avertismentele repetate de medici nu par să-i pună pe gânduri. Cum ce avertismente? E cineva care nu l-a auzit pe dr. Menci, de pildă, ori pe profesorul Stroescu explicând câte E-uri sunt îndesate în merele de import? 
N-are treabă statul cu astfel de mărunţişuri. El ştie una şi bună: facem licitaţii şi care dă preţul mai mic, ăla e, dă-o naibii de calitate, cu tot cu preţul ei mai piperat. Ce contează că distribuţia de mere a ajuns s-o facă o firmă care nici măcar nu deţine nici măcar o livadă? Cui să-i pese că, de multe ori, firmele care câştigă licitaţiile n-au nici în clin, nici în mânecă cu produsele pe care le distribuie. De ce să dai şcolarilor mere sănătoase, de-ale noastre, când poţi să-i îndopi cu plasticărai în care dacă te apuci să scotoceşti ai şanse mari să dai peste tabolul lui Mendeleev. 
De iaurturile importate din ... Ungaria nu mai pomenesc. Probabil că cineva o fi considerat că de vină-i Mărginimea unde brânză, lapte şi iaurturi nu produce nimeni. Ştiţi doar că toţi se îndeletnicesc cu producţia de ceasuri, majoritatea cu cuc, accesorii pentru elicoptere, piese auto şi covoare din stuf. Mbine, nu-i mai pomenesc pe cei care au ales să se facă chirurgi să opereze-n creierii munţilor, nici pe mărginenii care-s fierţi pe bursă cât e ziua de lungă. Numai Dow şi anume Jones au în cap. 


Dacă e luat la întrebări,

statul are răspunsul pregătit: asta-i legea, aşa facem. Păi, dacă legea asta a fost adusă pe lume de nişte cretini, schimbaţi-o, mă! Faceţi alta, neisprăviţilor. Una care să încurajeze produsele româneşti, fie că vorbim de fructe, iaurt, corn sau ce mai primesc elevii la şcoală. Dar nu, asta nu se va întâmpla prea curând şi-s şanse mari să nu se întâmple niciodată. Rolul coloniei pe care o alcătuim e să silabisească supuşenia şi să execute ordine. Docilă ca un maidanez dresat prin înfometare şi curenţi electrici. Coana Europa are reguli clare: cetăţenii second hand primesc produse second hand. Pârliţii Europei n-or să aibă niciodată loc la masa bogaţilor. Pentru ei, ciumeţii, e suficient s-audă cum se bat gorniştii cu cărămida-n piept. Gornişti care ba repornesc inimi, ba ologesc semantici, reconstruind Românii - de parcă România ar fi fost vreodată construită! -  ba pun la cale viituri de lapte şi miere. În loc să-nceapă cu începutul şi să trimită şcolarilor produse româneşti, curate. Apoi să facă şosele, căi ferate, şcoli, spitale şi între ele să aşeze grija reală pentru agricultură. 


În loc de concluzie:

ştiţi cine a distribuit până prin martie lapte, corn şi mere elevilor din clasele 0 - VIII? Firme din Dolj, Hunedoara, Timiş şi Ilfov. Unde mai pui că, dacă apar probleme, mult mai lesne iei de guler o firmă din alt capăt de ţară decât să urechezi una de prin bătătură, nu? 
Dintre toate, s-a remarcat SC Prioritar Impex SRL din Călan, firmă care s-a ocupat de livrarea merelor în toate grădiniţele şi şcolile din Sibiu. Cu toate că nu deţine nici măcar o livadă, aşa cum am văzut la nişte "neisprăviţi" prin Toscana, a izbutit să câştige licitaţii pentru furnizarea de mere şi produse de panificaţie în Maramureş, Dolj, Alba Gorj şi Sibiu. Însă - ce să vezi? - niciodată în la ea acasă în Hunedoara. Interesant, nu? 

 

comentarii
2 comentarii

de acord, dar nu are legatura cu Europa, are legatura cu ticalosenia unora de la noi.
itu
28.07.2020 12:53
Vai, așa-i. Ticăloșii lor nu-s ca ai noștrii. Merele din asbociment rezistă și la îngheț.
Erji
30.07.2020 10:53
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia