Tribuna
Membrii Asociației Administratorilor de Păduri din România au pus în discuţie planurile pentru 2018, la Poiana Braşov
Membrii Asociației Administratorilor de Păduri  din România au pus în discuţie planurile pentru 2018, la Poiana Braşov

 

Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) a desfășurat, în perioada 14-16 martie 2018, Adunarea Generală (AG) a organizaţiei, în Poiana Brașov, unde au participat şi membrii sibieni.

În prima zi a AG, a fost prezentată situația financiară pe anul 2017 și a fost propus un buget de venituri și cheltuieli (BVC) pentru anul 2018. De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment au fost primite în echipa AAP încă cinci ocoale, AAP ajungând acum la 109 ocoale silvice membre și 1,6 milioane ha (24% din suprafața fondului forestier național).

O activitate notabilă a fost reanalizarea cotizației anuale, membrii votând pentru majorarea acesteia.

Cea de-a doua parte a zilei a fost dedicată abordării a două aspecte importante pentru instituție: comunicarea internă și externă și programul de calcul al volumului, conform procedurii aprobate prin OM 1094/2017, cel din urmă fiind prezentat de invitatul ing. Grigore Tomoioagă. Mihai Radu, reprezentat al agenției de comunicare și relații cu publicul AMICOM, a prezentat lacuna care există în sectorul silvic pe partea de comunicare cu spațiul public și a venit cu soluții în acest sens.

„Luna plantării arborilor” a fost evenimentul care a deschis cea de-a doua zi a Adunării Generale. „Luna plantării arborilor” se desfășoară anual în perioada 15 martie-15 aprilie și este  importantă atât pentru AAP cât și pentru mediul înconjurător, lucru pe care orice silvicultor îl știe.

Implicarea în lucrările e regenerare a pădurii

Cum principala preocupare a AAP este mediul încunjurător, în cadrul evenimentului de joi s-a prezentat implicarea în lucrările de regenerare a pădurii atât a Asociației Administratorilor de Păduri, cât și a unor organizații/proiecte dedicate acestui scop precum: 'Pădurea de mâine", "Plantăm fapte bune" și "Plantăm pentru viitor".

Asociația "Prietenii Pădurii" au prezentat recordul mondial obținut în 2017 pentru plantarea celor mai mulți puieți într-o zi, mai exact peste 1.880.000 de puieți într-o zi. SC. Alser Forest SRL a prezentat rezultatele obținute în producerea puieților forestieri containerizați și soluții moderne împotriva insectelor prin folosirea de feromoni și curse cu înaltă eficiență de prindere. Dr. ing. Ioan Blada a prezentat cercetările înterprinse în definirea unei noi specii forestiere de jneapăn (Pinus microphylla sau jneapănul cu ace scurte), iar în ultima prezentare, Tibor Kadar, inginer silvic la Ocolul Silvic Zetea, și-a prezentat experiențele sale în urma stagiaturii din Germania (landul Thuringia) în cadrul programului "Forest Expert" al Asociației Silvicultorilor din Germania.

Secretarul de stat Ilie Covrig a dedicat cea de-a doua parte a zilei de joi discuțiilor cu silvicultorii care au fost prezenți la eveniment unde au fost dezbătute problemele reale cu care silvicultorii se confruntă în desfășurarea activității de administrare a pădurilor.

La evenimentul dedicat deschiderii „Lunii Plantării Arborilor” din Poiana Brașov au participat personalități din domeniul silvic precum: Ilie Covrig, secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), Adrian Băban, președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, și Sabin Bratu, consilier în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor. Din domeniul universitar, au fost Ioan Vasile Abrudan, rector al Universității "Transilvania" din Brașov ,și Alexandru Lucian Curtu, decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, precum și alți invitați din alte domenii, printre care Alexandru-Adrian Gabor, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov,  Mihail Vinulescu, președinte al Alianței Creștin Ortodoxe;  Ivan Valentin, președinte pe județul Sibiu al Asociației Comunelor din România, și Bogdan Bucur, primar al comunei Rășinari din județul Sibiu. De asemenea, a fost un invitat special din Germania, prof. Heinrich Spiecker de la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg.

"Trâgând o linie în urma evenimentului, reprezentanții AAP sunt de părere că au făcut un pas înainte pentru ca activitățile asociației să fie mai bine gestionate, iar scopul principal al instituției să primeze. Evenimentul s-a încheiat cu o cină festivă, unde invitații și partcipanții au avut oportunitatea să își împărtășească, într-o atmoasferă degajată, impresii și experiențe din activitățile lor", a spus ing. Adrian Creţu, preşedintele Asociaţiei Adminstratorilor de Păduri (AAP) din România şi şeful Ocolului Silvic RA Răşinari.

(A. M., I. V.)


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia