Tribuna
SEVIS
Medicul Vasile Astărăstoae refuză vaccinarea: "Există semne de întrebare cu privire la eficiență şi la efectele pe termen lung. Lumea trebuie să ştie"
Medicul Vasile Astărăstoae refuză vaccinarea:
© Facebook: Vasile Astărăstoae

Profesorul universitar Vasile Astărăstoae a declarat într-un interviu acordat lui Marius Tucă, la Aleph News, că nu se va vaccina. Reputatul medic spune că nu dă nimănui sfaturi, că aşteaptă vaccinurile făcute de companiile care nu se grăbesc cu studiile şi că nu prea are încredere în tehnologia folosită la prepararea vaccinurilor utilizate în prezent. 
„Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Eu aștept, dacă va fi nevoie când mă vaccinez, acele vaccinuri chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea, dar asta este o problemă strict personală, care o să apară pe piață mai târziu de la Johnson&Johnson, Sanofi sau Smith Kline și mai sunt câteva firme. Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin. Dacă îmi voi da seama că se întâmplă ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent mă gândesc să mă vaccinez.
Acum nu mă vaccinez din alt motiv. Am văzut că toate lumea apare și își arată bicepșii. Ai mei nu se compară cu cei care apar la TV și nu vreau să mă fac de râs.
Profesorul Astărăstoae nu crede că vor putea fi vaccinaţi 10 milioane de români:
"Am îndoieli că 10 milioane de oameni vor fi vaccinați în România. Este foarte greu. Cu personalul medical a fost simplu, că erau în spital, dar de exemplu la țară cum o să fie? Cu medicul de familie? E o activitate greu de stăpânit...
Deocamdată toate studiile arată că imunitatea este de cam de 6 luni de zile. Până când durează vaccinarea unii își pierd imunitatea și se pot infecta din nou”, a explicat profesorul universitar Vasile Astărăstoae. 

"Persoanele vaccinate trebuie monitorizate trei ani, nu te duci și te uiți la el și spui: arată bine" 

Medicul a vorbit și despre campania de vaccinare, precizând că are semne de întrebare cu privire la eficienţa şi efectele vaccinului pe termen lung. 
„Am observat o chestiune foarte gravă, ca și cum cei care nu se vaccinează comit o infrațiune. Hai să privim lucrurile foarte clar. În momentul de față noi inclusiv cu vaccinurile există niște semne de întrebare. În noiembrie erau 34 de vaccinuri la care se lucrau (...). Există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung. Trebuie să pui acastă întrebare. Lumea trebuie să știe. Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată și sunt trecute la FDA și EMA în faza trei. Adică persoanele vaccinate trebuie să fie monitorizate timp de trei ani de zile, dar nu te duci și te uiți la el și spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigații, testarea anticorpilor etc. și bineînțeles efectele secundare pe termen mediu. Unele persoane sunt reticiente, prudente. Dacă nu se vaccinează, nu înseamnă că sunt infractori sau înapoiați. Așa cum unora le este frică de covid, alții au reticiențe cu privire la vaccinare. Nu trebuie să fie trecuți la categoria anti-vacciniștilor. Mai ales că legea nu obligă.
Am mai auzit una: noi ne vaccinăm ca să-i protejăm pe alții. Este o ipocrizie. Noi ne vaccinăm ca să ne protejăm pe noi. Până în momentul de față ceea ce a spus OMS și EMA și FDA: în continuare cei care s-au vaccinat pot să transmită virusul mai departe”, a explicat medicul profesor Vasile Astărăstoae.

comentarii
9 comentarii

Din pozitia de medic legist , induce in randul oamenilor teama de a se vaccina.Oricum este incoerent in exprimare,afirmand pe de- o parte ca fizicul il impiedica sa se vaccineze,iar pe de alta parte ca se va vaccina daca se intampla ceva grav.
Teo
22.01.2021 21:36
Mai frate! Atata cerneala curge pe intrebarea "Te vaccinezi?" incat devine plictisitor si pare ca chiar nu mai avem alte prioritati. Pai de ce trebuie sa vina X si Y la televizor sa ne zica da ori ba, sa ne arate muschi injectati sau mutre acre? De ce ne pasa ce fac altii in privinta accestui....trend? Ca asta a devenit "vaccinul"( e, oare, chiar vaccin?), un trend! Nu mai bine ne analizam in and out, citim si decidem, caci e dreptul nostru constitutional pana la urma, sa ne intepam ori ba. Amin!
Vaxx
22.01.2021 22:03
"Am mai auzit una: noi ne vaccinăm ca să-i protejăm pe alții. Este o ipocrizie."

Asta spune multe despre domnul doctor *legist*. Nu e nicio ipocrizie, e foarte clar ca vaccinandu-ne ii protejam pe cei din jur. Nu e foarte clar in ce masura poti sa transmiti altora boala daca esti vaccinat, dar e absolut sigur ca in masura mai mica decat daca n-ai primit vaccinul. Una e sa fi vaccinat si sa porti virusul fara macar sa-l simti si alta e sa-ti tusesti in disperare plamanii imprestiind virus peste tot.
Adin
23.01.2021 09:46
Articol absolut neinspirat in conditiile date, insa dorinta de senzational primeaza.Pacat.
v
23.01.2021 10:23
Nu cred ca acest articol e in interesul comunitatii.
v
23.01.2021 10:24
Interesul comunitatii e obligatoriu dirijat de la centru, nu trebuie sa existe alternative, nu trebuie sa existe dezbateri, hai sa ascultam absolut tot ce ne spun la tv
@v
23.01.2021 13:56
Autoritatile nu sunt in stare nici sa-i vaccineze pe aia care vor sa se vaccineze. Dar hai sa facem spectacol cu cei care nu se vaccineaza ca sa se vada mai putin incompetenta administratiei.
23.01.2021 16:17
Unul din putinii medici care nu a uitat de etica si deontologia medicala!!! Nu a uitat ca Juramantul depus viza binele pacientului, nu al companiilor farmaceutice. Omul nu a uitat ca orice manopera medicala se face in baza unei prescrieri, pentru care medicul raspunde in fata legii! Si atunci nu poate prescrie un "tratament" ale carui "beneficii" inca nu sunt cunoscute si probate, nici macar daca beneficiile sunt mai mari decat efectele adverse/secundare...
a
23.01.2021 16:48
Exact! ne tot agitam, dar nu ai loc sa te inscrii la vaccin. Unii s-au inscris La Agnita, ca numai acolo au mai gasit locuri, peste mai bine de o luna. Eu am mai spus-o: cedez locul meu...
23.01.2021 21:33
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia