Tribuna
Sevis
Medicii Victoria Bîrluțiu, Georgeta Marga și Călin Cipăian, apel la sibieni pentru respectarea măsurilor împotriva coronavirusului: „Lupta se câștigă în societate”
Medicii Victoria Bîrluțiu, Georgeta Marga și Călin Cipăian, apel la sibieni pentru respectarea măsurilor împotriva coronavirusului: „Lupta se câștigă în societate”
© Răzvan NEGRU/Arhiva

Ziua Mondială a Sănătății a devenit o tradiție anuală, după ce în anul 1950 la Adunarea Mondială a Sănătății s-a decis ca data de 7 aprilie să devină ziua de conștientizare mondială a importanței sănătății. Practic, această zi este una dintre cele mai semnificative campanii inițiate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alături de altele precum: Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială fără Tutun, Ziua Mondială de Combatere a SIDA, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și Ziua Mondială a Hepatitei. Știm cu toții că ultimul an a fost unul care a pus la încercare întreaga lume medicală, întrucât, noul coronavirus a compromis sănătatea a milioane de oameni de pe întreaga planetă.

Chiar dacă a trecut deja un an de când fiecare dintre noi se luptă cu acest virus, el deși invizibil, își face simțită prezența, devenind fatal pentru mulți oameni, mai ales vârstnici. La nivelul județului Sibiu, epidemiologii și medicii sibieni trag un semnal de alarmă, întrucât viața multor semeni este în pericol, și din păcate tot mai mulți dintre ei pierd această luptă.

 

Șeful epidemiologilor sibieni: „Responsabilitate și măsuri preventive”

 

„În contextul epidemiologic actual, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS CoV-2, la nivel județean și cu o rată de incidență care se menține crescută (peste 3 la 1000 locuitori) în mod constant de peste două săptămâni. De asemenea, a crescut alarmant numărul persoanelor care necesită internare sau chiar îngrijiri medicale în secțiile ATI, sporind presiunea asupra sistemului sanitar din județul nostru. Transmiterea comunitară a virusului SARS CoV-2 (inclusiv a noii variante britanice B1.1.7) este dovedită și în județul Sibiu ca și în majoritatea județelor din țară. Pentru întreruperea acestei transmiteri și revenirea la un nivel scăzut al incidenței este imperios necesară continuarea tratării cu responsabilitate și intensitate a măsurilor preventive cunoscute care să reducă răspândirea infecției în rândul populației. Solicităm populației să evite persoanele bolnave și zonele aglomerate, să păstreze masca și distanțarea fizică, de fiecare dată când se află în afara locuinței, cu atenție permanentă la igiena mâinilor. Este foarte importantă izolarea la domiciliu în cazul apariției simptomelor, chiar și a celor considerate drept o simplă ”răceală”. Bolnavii nu trebuie să se prezintă la locul de muncă sau în public cu simptome și vor contacta medicul de familie, pentru a solicita testarea la domiciliu. Testarea este foarte importantă, pentru a preciza exact dacă e vorba de COVID-19 sau nu”, spune dr. epidemiolog Georgeta Marga, medic șef al Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile, din cadrul DSP Sibiu

Aceasta le recomandă tuturor sibienilor, în special celor cu factori de risc (vârstnici, bolnavi cronici, gravide, etc)  să contacteze cât mai repede medicul de familie după debutul simptomelor, pentru ca testarea și începerea unui tratament adecvat să se poată face în cel mai scurt timp.

„Din păcate, numeroase persoane din aceste categorii de risc se prezintă la spital cu întârziere, cu forme severe, foarte dificil de tratat, sau chiar soldate cu deces. Păstrarea măsurilor preventive se recomandată și persoanelor vaccinate, care pot transmite virusul, iar în cazuri rare, se pot îmbolnăvi, chiar dacă fac forme mai ușoare”, precizează epidemiologul.

 

Medicul Victoria Bîrluțiu: „Nu este o simplă gripă”

 

„În ultima perioadă a crescut numărul de pacienți spitalizați. Suntem în plin val 3 al pandemiei, cu forme mai agresive ale virusului, cu noile tulpini în circulație, cu un grad de contagiozitate mai mare. Din păcate nu avem de a face cu o “banală viroză” sau o “simplă gripă”, iar această percepție greșită, asociată cu tratarea la domiciliu și/sau întârzierea prezentării la medici poate avea consecințe nefaste. Tocmai de aceea sunt mai multe cazuri cu evoluție nefavorabilă și din păcate și decese. Prezentarea promptă la consultul medical, face posibilă diagnosticarea precoce a infecției și inițierea rapidă a tratamentului adecvat, putând salva mai multe vieți. Sibienii trebuie să știe acest lucru și să considere esențială respectarea regulilor legate de distanțare fizică și protecția personală. A acționa cu responsabilitate față de propria persoană și față de cei din jur este primul și cel mai important mijloc de prevenție!”, transmite conf. Dr. Victoria Bîrluțiu, medic șef Secția Clinică Boli Infecțioase din cadrul SCJU Sibiu.

 

Dr. Călin Cipăian: „Lupta cu COVID-19 se câștigă în societate”

 

„Prezența în circulație a noilor tulpini cu transmisibilitate crescută a dus două modificări importante: apariția și dezvoltarea rapidă a unor focare familiale sau în colectivități și o agresivitate crescută a bolii, cu dezvoltarea unor cazuri medii severe și critice. Elementele menționate au determinat acest val trei al pandemiei, care pare să nu fie la fel de înalt ca număr de cazuri comparativ cu valul doi dar pare să dureze mai mult. Lupta împotriva infecției cu SARS-CoV-2 se duce în spital și se câștigă în societate: prin responsabilitate și respectarea regulilor (distanțare fizică, protecție personală, evitarea contactelor și deplasărilor care nu sunt necesare), la care se adaugă prezentarea la timp la medic, chiar dacă acum ne putem testa la domiciliu cu testele rapide antigen. Nu uitați că agravarea bolii este imprevizibilă, se produce brusc iar amploarea leziunilor pulmonare nu poate fi apreciată la un simplu examen clinic.  Totodată, în condițiile noilor clasificări a spitalelor, SCJU Sibiu primește toate cazurile grave și critice care se prezintă în UPU precum și toate cazurile care se agravează în celelalte spitale din județ și la nevoie, chiar și din alte județe”, spune conf.dr. Calin Cipăian, director medical în cadrul SCJU Sibiu.

Situația este îngrijorătoare, fiind confirmată nu doar de numărul persoanelor infectate, ci și de numărul celor care nu au reușit să facă față virusului. Pe această cale, autoritățile fac un apel către populația județului să dea dovadă de spirit civic și grijă față de propria sănătate, dar mai ales de sănătatea colectivă, acordând atenție sporită măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus, inclusiv vaccinării.

 

comentarii
9 comentarii

useristii no muritu,numa pic sa hodinitu
x
07.04.2021 15:27
Palavrajala.Dr.de familie nu vine la domiciliul bolnavului.Acuma ce faceti domnilor doctori?Va spoviditi fata de ce-i pe care i-ati legat de pat sau i-ati plasat de la o sectie la alta.Oricum e greu sa va uitam.
gogu
07.04.2021 16:10
Mai bine ati face front comun pentru aprobarea ivermectinei. Ati salva si mai multe vieti.
07.04.2021 18:02
de ce se ingropa mortii goi,in sac si fara slujba?
de cimd stiu eu mortul se spala,imbraca si dupa aia se inmorminteaza
este traditie crestina de peste 1000 de ani,da anticristii din MS nu stiu
si la arabi mortul se imbraca(infasoara)si se inmorminteaza e dreot la 1 zi si 6 orew dupa deces
la noi se arunca in groapa in sac,dezbracat,batjocorit conf dorintelor lui VOTCULESCU si .......M..e usr
sa va trazneasca bunul d-zeu
andrei v
07.04.2021 18:52
Suntem de mandra minune cu doar 12 centre (cu Medias cu tot) de vaccinare, astfel incat cei care nu vor sa crape fiindca "the benefits are greater than the risks" ( vaccineaz-o pe MA-TA asa) trebuie fie sa se inscrie pe o lista de asteptare, fie sa aleaga un centru de vaccinare din alte orase (am ales varianta 2).

Dar noi o ardem pe "spirit civic".
wow
07.04.2021 20:45
A venit prin anii 2000 un mare patriot in Romania ,de peste ocean,il chema Anghel Rugina.
Mesajul lui a fost clar....Lasa ti glumele deoparte..soarta tarii e decisa.
Cine a prins idea a plecat inca din anii 80.......cine nu....a ramas de fazan..in prea sfanta si frumoasa romanie....
Care m ai aveti putere de munca si aveti alte asteptari.....ura si la gara.....
Jocurile au fost facute.....
Lasa tii sa se voteze si fure intre ei......sa se lege de paturi cu familile lor.
Multumesc de atentie......
P.s Prefer sclav la straini....platit la minut ,decat sclav in propria tara....biciuit de straini.
Emigrantul de la miezul noptii
08.04.2021 02:34
Ce fel de medicină faceți voi dacă nu sunteți în stare să tratați o viroză sau o pneumonie? De ce întreținere panica și stresul, știind bine că sunt factori agravanți care reduc imunitatea? Refuzați autopsiiile pentru a vă acoperi incompetența și pentru a vă șterge urmele.
Ați fost absolviți de malpraxis prin OUG, pentru a nu da socoteală în fața legii pentru tratamentele impuse aplicate bolnavilor.
Împiedicați bolnavii din spitale să ia legătura cu familiile lor pentru a nu demasca tratamentul și meditația la care sunt supuși forțat. Dacă ați respecta viața și v-ar păsa intr-adevăr de oameni, n-ați accepta să faceți avorturi. Vai de capul vostru de slugi!
Un cititor
08.04.2021 06:10
Pe activenews.ro a aparut azi un articol despre coruptia din Colegiul medicilor. Big farma sponsorizeaza din greu medicii, statul ii indoapa cu salarii grase, numai si numai sa sustina pandemia , in calitate de `experti`.
Alcineva
08.04.2021 08:35
Au iesit criminalii in fata sa ceara intelegere pt crimele pe care le fac de peste 1 an de zile!

Prost e cine va mai crede! Au fost atatea declaratii atat in presa, cat si printre cunoscuti, relativ la crimele pe care le faceti voi acolo, la sibiu, si in toata tara!
V-ati adunat toti sudistii, toti medicii si rezidentii transferati cu pile la sibiu (sudisti bronzati din familii de securisti, aia de nu erau in stare sa termine nicaieri facultatea) si vi s-a pus pata pe sibieni, aveti norma de macelarit per noapte!

Marsh de-aci, criminalilor, luati 25.000 ron net per luna, asistentele 10-15.000 ron net per luna, si veniti sa va plangeti! Marsh, criminlilor, blestematilor ce sunteti!
08.04.2021 10:06
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia