Un medic de urgență de la Spitalul Militar din Sibiu reclamă faptul că personalul medical nu are echipament de protecție și a avut deja contact cu un pacient suspectat a avea noul virus, în urma investigației CT. Medicul spune că managerul testează la 3 zile după internare, doar pacientul, nu și contacții.
Medicul de urgență Cristiana Oprița a scris, marți, pe Facebook, faptul că Spitalul Militar Sibiu nu are echipament de protecție, iar în urma analizei cu computerul tomograf ar exista deja contact cu un pacient bănuit că e infectat cu noul COVID-19.
„Sunt medic de urgență CPU Spitalul Militar Sibiu. Nu avem echipament de protecție, avem deja un caz de COVID-19, plămân pozitiv la CT. Managerul Spitalului a decis să fie testat pacientul după trei zile de la internare, a refuzat să testeze personalul contact, spunând că testarea este doar pentru pacienți, nu pentru personalul medical”, reclamă medicul pe Facebook.
Aceasta întreabă public cum vor fi ajutați pacienții în condițiile în care doctorii se vor infecta. „Această atitudine de amatorism managerial va atrage consecințele închiderii unui spital care ar trebui să fie unul strategic. Nu avem echipament de protecție, nu avem personal, spitalul nu are un plan în ceea ce privește circuitul pacienților infectați. Doriți închiderea spitalului? Va fi în maxim două săptămâni dacă nu aduceți medici militari cu experiență managerială”, a mai scris medicul, care afirmă că directorul unității medicale i-ar fi amenințat pe doctori cu desfacerea contractului de muncă.
În urma postării de pe Facebook, prefectul Sibiului, Mircea Crețu, a cerut Direcției de Sănătate Publică Sibiu să verifice situația de la Spitalul Militar din oraș.
În replică, reprezentanții Spitalului Militar au transmis că pacientul despre care a vorbit medicul are test NEGATIV la coronavirus
Reprezentanții Spitalului Militar Sibiu au transmis, marți seara, că ceea ce a postat medicul urgentist, angajat al unității medicale, privind existența unui caz de pacient infectat cu COVID-19 nu corespund realității.
„Pacientul la care se face referire în postare a fost internat în data de 21 martie, în secția medicină internă, după ce, prin efectuarea triajului epidemiologic s-a exclus suspiciunea de infecție cu COVID-19. În data de 23 martie, pacientul a continuat investigațiile radiologice (CT toracic), în urma cărora s-au constat leziuni, care puteau fi considerate asemănătoare celor provocate de COVID-19. Cu toate că pacientul nu se încadra în definița de caz pentru infectarea cu noul coronavirus, pentru a preîntâmpina îngrijorarea personalului spitalului, s-au prelevat probe de la pacient, care au fost trimise pentru testare la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Rezultatul primit în data de 24 martie, în jurul orei 12.30, a fost NEGATIV pentru COVID-19”, au transmis reprezentanții Spitalului Militar „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu.
Cu privire la acuzațiile aduse în privința lipsei dotărilor cu echipamente de protecție, reprezentanții unității medicale au precizat că în cadrul spitalului se folosește echipament de protecție în conformitate cu recomandările de folosire a echipamentului individual de protecție care trebuie utilizat în contextul COVID-19, în funcție de secție, personal și tipul de activitate, document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale.
„Conducerea spitalului are în plan un circuit pentru potențialii pacienți infectați cu COVID-19 și spațiile necesare izolării acestora”, arată reprezentanții Spitalului Militar.
Privitor la informația conform căreia managerul spitalului a refuzat să testeze personalul contact, se menționează că în cadrul spitalului testările pacienților suspecți COVID-19 se fac în conformitate cu prevederile din „Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus”, respectiv sunt testați doar contacții eventualelor cazuri confirmate.