FITS 2024
Tribuna
Materialele semnate de istoricul Andrei Oțetea, disponibile la Biblioteca ASTRA
Materialele semnate de istoricul Andrei Oțetea, disponibile la Biblioteca ASTRA
În colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA se află o multitudine de materiale semnate de Andrei Oțetea. Fondul de carte care i-a aparținut este disponibil la cabinetul documentar. De asemenea, multe din lucrările acestuia sunt accesibile la Compartimentul Împrumut Carte pentru Adulți și în Fondul Special.

Andrei Oțetea, remarcabilă personalitate a culturii române de după 1945, s-a născut la 24 iulie/ 5 august 1894, în localitatea Sibiel. Întreaga sa viață a fost dedicată culturii, educației, cercetării și științelor umaniste. A urmat cursurile școlilor din Sibiu și Brașov, iar ulterior, încurajat de mediile intelectuale transilvane, a devenit student al Universității Sorbona, fiind adesea apreciat de intelectualitatea din spațiul cultural franco-român. Cercetarea sa doctorală a surprins aspecte din viața și opera renumitului politician și istoric Francesco Guicciardini.

La întoarcerea în țară, a avut o activitate academică susținută, în calitate de profesor și cercetător, la universitățile din Iași și București, contribuind în mod decisiv la consolidarea studiilor istorice și istoriografice din România. S-a aflat la conducerea Teatrului Național din Iași (1939 - 1940, 1946), iar între anii 1945 și 1947 a fost rector al Universității din Iași. A condus Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, a fost președinte al Comisiei Naționale pentru UNESCO, vicepreședinte al Academiei Lumii Latine din Paris și membru al Societății de Istorie Modernă a Franței „Om de Știință Emerit”.

S-a stins din viață la Paris, în ziua de 21 martie 1977, lăsând moștenire Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, gospodăria țărănească din secolul al XIX-lea, situată în Poiana Godia, din satul Sibiel, biroul său, în care erau incluse 6000 de volume, elemente decorative și de mobilier. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, acestea au devenit Casa de odihnă și creație și Fondul documentar care îi poartă numele.

În lucrarea „Colecțiile de publicații ale Bibliotecii Județene ASTRA: Fondul documentar Andrei Oțetea”, Radu Irimie, custodele acestui fond, remarcă: „Andrei Oțetea are o operă istorică nu foarte întinsă, dar care se distinge printr-o varietate de preocupări: lucrări de sinteză, monografii, studii și articole privind istoria națională și universală, tratate, cursuri universitare, manuale. În patrimoniul operei istorice a lui Andrei Oțetea rămân înscrise durabil, câteva lucrări ce cu greu admit concurență în istoriografia românească, de vreo câteva decenii încoace”

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica