Tribuna
Măsuri extreme luate de guvernele statelor australiene privind coronavirus. Corespondență din Australia
Marius GHINESCU
1182 vizualizari

 

 

Populația Australiei depășește cu puțin 25,6 milioane de locuitori răspândiți în șase state state, fiecare stat cu propriul parlament și guvern. Cele șase (state) reunite au un parlament și guvern național. Am considerat necesare aceste precizări pentru a digera mai ușor informațiile ce urmează.  Din capul locului n-am să pun pe tavă cifre exacte, numărul de îmbolnăviri, peste 1300, schimbându-se de la o oră la alta.

Nu toate statele din federația australiană au luat în calcul aceleași măsuri pentru înlăturarea extinderii virusului. Cluburile, restaurantele, cinematografele nu s-au închis peste tot, dar toate activitățile sportive au fost stopate, școlile în marea lor majoritate au rămas deschise, motivul fiind siguranța copiilor și posibilitatea părinților de a putea merge la servici, cu amendamentul încurajării modului de a lucra și de acasă. Infuzia de capital pentru susținerea economiei este de 105 miliarde de dolari urmând chiar a se dubla – declarația premierului australian Scott Morrison. Zborurile internaționale și naționale au înghețat. Granițele s-au închis ermetic pentru toată lumea, inclusiv pentru australieni, ba mai mult, Western Australia, South Australia, Queensland și Tasmania își vor închide complet granițele chiar cu celelalte state australiene, începând cu ziua de marți 24 martie ora 13:30. Nici un australian sau rezident nu va mai putea călători dintr-o parte într-alta a țării. Până și transportul de marfă se supune acelorași reguli. Amenda e de 50.000 (cincizeci de mii) de dolari pentru cei ce nu respectă legea.

În data de 23 martie a fost blocată în port (Perth WA) o navă de croazieră cu peste 1700 de turiști germani, francezi, italieni ..., fiindu-le interzisă debarcarea, deși peste 240  dintre ei au simptome respiratorii. Echipe medicale vor interveni doar pentru cazurile grave, a declarat primul ministru al WA Mark Mcgowan, rămânând ferm pe poziție în ceea ce privește rămânerea pasagerilor la bord.

Pe lângă aceste restricții mai vine și o veste îmbucurătoare: Prof.Trent Munro de la Univ. din Queensland  într-o apariție televizată pe canalul 9, la știrile serii, din 22 martie ac a declarat că finalizează cu echipa sa, vaccinul împotriva coronavirusului, Covid 19, iar în scurt timp vor începe testările. S-au alocat 17 milioane de dolari pentru înfăptuirea acestui deziderat. Vești bune în această direcție se pare că vin și din State sau Franța chiar (am văzut imagini pe tv). Oare de ce guvernanții noștri nu spun nimic despre asta, sau poate vor să ne facă vreo surpriză? Dă Doamne.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia