Tribuna
Măștile de protecție, epuizate rapid din farmacii. Spitalul Județean s-a aprovizionat cu stocuri duble față de obicei
Măștile de protecție, epuizate rapid din farmacii. Spitalul Județean s-a aprovizionat cu stocuri duble față de obicei

Epidemia de coronavirus izbucnită la finalul anului trecut în China și cu o evoluție ce îngrijorează în prezent a făcut ca unul dintre cele mai căutate produse în farmaciile sibiene să fie măștile de protecție respiratorie.

Unele voci din domeniul farmaceutic avertizează, de altfel, că cel mai probabil va urma și o criză de anumite medicamente și o scumpire a lor, în condițiile în care mare parte din materiile prime pentru producția de medicamente provine de la furnizori din China.

Pe de altă parte, Spitalul Clinic Județean din Sibiu, a făcut o achiziție de astfel de produse la cantități duble față de aceeași perioadă a anului trecut, tocmai pentru a avea necesarul de materiale de protecție în cazul unei eventuale creșteri a numărului de îmbolnăviri.

Iarna aceasta, în Sibiu, au fost confirmate opt cazuri de gripă sezonieră și trei decese din cauza acestei afecțiuni.

 

Vândute în câteva ore

 

În Sibiu, măștile sunt epuizate în multe din farmacii, atât în farmaciile din zonele centrale, cât și în cele din cartiere.

Într-una din farmaciile de pe strada Nicolae Bălcescu, în seara zilei de luni, stocul de măști de protecție era complet epuizat. În cursul dimineții de marți, farmacia se aprovizionase deja cu măști de protecție respiratorie, sterile, la pachete de câte două bucăți.

O altă farmacie din zona centrală, a primit marți dimineața trei cutii a câte 100 de măști respiratorii, pe care le-a epuizat într-un interval de câteva ore.

O farmacistă de la o altă unitate, întrebată dacă are spre vânzare măști de protecție, spune că de-abia a reușit să își facă rost de câteva bucăți de la un spital din Sibiu, pentru a putea veni la serviciu, în condițiile în care este foarte răcită.

Situația este similară și în alte orașe din țară, și chiar în Capitală, unde deja la finalul lunii ianuarie, multe dintre farmacii nu mai aveau măști de protecție de vânzare.

 

Spitalul Județean, stocuri duble

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu spun că au stoc de echipamente și dezinfectant. Achiziția s-a realizat la dublu față de o perioadă obșnuită.

„Nu sunt probleme cu stocurile de măști și dezinfectant. S-a făcut o achiziție dublă față de perioadele obișnuite pentru a nu exista niciun fel de probleme”, a declarat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Direcția de Sănătate Publică a făcut un raport al unităților medicale. Nu au fost identificate probleme în județ în spitale în privința achiziției de produse pentru sezonul de gripă.

 

Materii prime din China, posibil criză de materii finite

 

Unii specialiști din domeniul industriei farmaceutice vorbesc despre o posibilă criză de medicamente, din cauza crizei de materii prime.

Medicamentele produse în România s-ar putea scumpi din cauza faptului că producătorii depind de furnizorii de materii prime chinezi. Potrivit lui Dragoș Damian, reprezentantul patronatului medicamentelor, PRIMER, citat de Digi 24, Europa a externalizat fabricile producătoare de materii prime în China și India pentru a reduce poluarea, iar din acest motiv pe continent nu mai există decât doi-trei furnizori. El a explicat că prețurile crescute vor fi generate tocmai de producătorii europeni, care vor crește prețurile pentru a-și asigura o rezervă.

 

Opt cazuri de gripă, trei decese la Sibiu

De la începutul sezonului de gripă, au fost confirmate cu laboratorul un număr de 8 cazuri de gripă. Trei oameni au murit.

Peste 300 de sibieni au ajuns la medic cu suspiciune de gripă și sunt sub tratament, starea lor fiind bună.

Pe de altă parte, aproape 4.000 de sibieni au suferit de viroză, statistica fiind doar pentru perioada 3 – 9 februarie, când s-a întregistrat un vârf de afecțiuni pe fondul scăderii temperaturilor. Alte 710 persoane au ajuns la medic cu pneumonie.

 

Cum ne protejăm și-i protejăm și pe alții? Ne spune vestitul medic Vasi Rădulescu

Cadrele medicale spun că masca trebuie așezată cu partea colorată spre exterior, să acopere inclusiv nasul, iar banda de deasupra trebuie presată cât mai bine în zona nasului.

Pe de altă parte, una dintre măsurile esențiale de protecție împotriva îmbolnăvirilor este spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Și în mediul online, multe cadre medicale au postat sfaturi pe care populația trebuie să le urmeze pentru a se proteja.

Medicul Vasi Rădulescu a postat câteva astfel de sfaturi:

1. Tușim într-un șervețel. Sau cu gura în braț sau cot. Nu în mână!
2. Ne spălăm riguros pe mâini, cu săpun.
3. Nu ne ducem în comunitate dacă avem gripă.
4. Putem purta măscuță peste gură și nas (nu se apară de virusuri, mai degrabă ne ferește de propriile mâini care tind să fie duse la nas și gură adeseori)!
5. Evităm pe cât posibil spațiile închise, calde, cu mulți oameni.
6. Ne vaccinăm! E semn și de altruism, pentru că arătăm că ținem și la ceilalți.
7. Ne tratăm corect, fără leacuri care nu au dovezi certe.
8. Mergem la medic când suntem din categoriile vulnerabile.

Sorana MAIER

Laura BUCIU






comentarii
1 comentarii

Au vândut ca niște fraieri cu 50 de bani bucata. În alte județe costă 2 lei, ca să ajungă la toată lumea !
?oangher Mafteu??
23.02.2020 14:40
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA