Tribuna
PNL
Martorele tăcute au vorbit din nou pe strada Bălcescu
Liuba STARII
1292 vizualizari
Martorele tăcute au vorbit din nou pe strada Bălcescu
Reprezentantele asociaţiei „A.L.E.G” au ieşit marţi, 10 decembrie, pe strada Bălcescu ca să atragă atenţia sibienilor asupra victimelor violenţei domestice şi să le facă ascultate şi acceptate în societate. Femeile aflate în suferinţă au primit consiliere, sfaturi şi au fost îndrumate de voluntarii organizaţiei să lupte pentru o viaţă mai fericită şi liberă de control şi relaţii abuzive.

"Pe lângă poveştile de pe siluetele roşii ce reprezintă femeile care au fost ucise în urma violenţei domestice, avem şi poveştile care dau speranţa altora că se poate ieşi din violenţă cu puţin ajutor sau cu informaţii în plus sau sprijin. Îi îndemnăm pe sibieni să demonstreze că sunt împotriva violenţei. Sunt persoane care vin pentru că ştiu că facem activitatea aceasta. Vin la consiliere sau ne caută pe internet. Vor să primească un fel de ajutor sau informaţii ca să-şi dea seama dacă se află într-o situaţie de violenţă sau nu, cumva să-şi clarifice anumite lucruri. Cei din jur încep să fie un pic mai atenţi la nevoile persoanelor aflate în suferinţă. De 15 ani desfăşurăm această activitate. Sunt victime care acum au trecut la statutul de învingătoare, fac parte din grupul de sprijin, ajută alte femei care  suferă de violenţă domestică şi se sprijină reciproc. Conştientizarea e foarte importantă. Încercăm să explicăm de ce o femeie rămâne într-o relaţie abuzivă. Sunt mai mulţi factori în afară de cei economici. Asociaţia este un prim ajutor. Sunt mai multe forme de violenţă pentru că nu există doar violenţă fizică, urmele care se văd, dar trec. Este violenţă psihologică, parte de putere şi control într-o relaţie şi violenţă economică", a spus Eniko Gal, voluntarul asociaţiei.

Potrivit reprezentanţilor A.L.E.G, în perioada noiembrie 2018 - octombrie 2019, la Sibiu cifrele arată astfel:148 de certificate medico-legale au fost emise de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Sibiu. Este vorba de 148 de femei curajoase de toate vârstele, care au luat măsuri şi au apelat la ajutor, numărul real ale celor care suferă în tăcere nu o să fie ştiut cu precizie, niciodată;167 de ordine de protecţie au fost puse în executare şi 78 de ordine de protecţie provizorii emise de către poliţişti cf. Legii 148/2018, date primite de la Serviciul de Ordine Publică Sibiu; 134 de cereri de emitere de ordin de protecţie din care 93 de cereri au fost soluţionate favorabil, 27 respinse, în 14 cazuri s-a renunţat la cerere; o femeie de 66 de ani din Sibiu a fost ucisă de fostul soţ.

Dreptul de a trăi o viaţă mai bună

"Împreună putem să schimbăm percepţia asupra violenţei. Poveştile învingătoarelor violenţei le pot inspira pe acele femei care încă îşi caută curajul de a-şi schimba destinul. Acestea vor înţelege că nu sunt singure, că pot fi ajutate şi că au dreptul de a trăi o viaţă mai bună", este mesajul asociaţiei A.L.E.G.

Tot marţi, sibienii au primit şi câteva sfaturi referitoare la comportamentul şi con­silierea victimelor violenţei domestice. În cazul în care ţi se adresează o femeie afla­tă într-o relaţie toxică trebuie s-o as­culţi şi să urmezi următorii paşi: întreab-o
cum se simte şi ascultă fără să o judeci; arată-i că nu e singură, că are un prieten pe care se poate baza; crede-o, chiar dacă ceea ce îţi spune sună a ficţiune; nu-i spune ce să facă, ci întreabă cum poţi s-o ajuţi; explică-i cu răbdare de ce crezi că se află într-o relaţie toxică; fii empatică, pune-te în locul ei, implică-te dar fără a lua decizii în numele ei; lasă-i timp să ia hotărâri în ritmul propriu, chiar dacă va avea nevoie de mai multe încercări înainte de a părăsi relaţia definitiv; împărtăşeşte-i povestea ta, astfel încât să se poată baza pe exemplul tău pozitiv, dacă tu ai reuşit, şi ea poate; însoţeşte-o când caută ajutor profesionist şi facilitează-i accesul la resursele existente; aminteşte-i că e o persoană foarte importantă, că a dat dovadă de mult curaj rupând tăcerea şi mulţumeşte-i că a avut încredere în tine.  

De asemenea, reprezentanţii A.L.E.G au semnalat existenţa violenţei de gen: "Violenţa de gen afectează în mod special fetele şi femeile sau pe cei consideraţi slabi. Este cauzată de dorinţa de a controla o altă persoană, iar responsabilitatea aparţine în totalitate celui care o exercită şi nu găseşte alte modalităţi de a-şi exprima furia sau frustrarea fără a răni. Dacă trecem cu vederea comportamentul abuziv atunci când se întâmplă în jurul nostru, facem ca violenţa să fie acceptabilă în societate. Învaţă să recunoşti formele violenţei şi să iei atitudine! Putem descuraja violenţa noi înşine dacă nu ne expunem unui pericol prea mare sau putem apela la Poliţie: 112. Violenţa se pedepseşte prin lege şi ar trebui sancţionată de noi toţi!".

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia