Tribuna
Marţi, la Sibiu, lumea stătea pe acasă. Şi lăsa loc de plimbare celor din alte judeţe
Dumitru CHISELIŢĂ
16699 vizualizari
Marţi, la Sibiu, lumea stătea pe acasă. Şi lăsa loc de plimbare celor din alte judeţe
© Dumitru CHISELITA
Sibienii, chiar şi pensionarii cei mult înjuraţi de tineretul panicat pentru sănătatea lui, ori au înţeles ideea aceea a lui "stai acasă", ori marţi era prea frig ca să se plimbe ei sau restul de lume multă, pe jos sau cu autobuzul, prin decor de Sibiu – destinaţie turistică europeană (na!). Deci numărul lor era foarte mic. Ne-redus era numărul de oameni care stăteau la coadă la bănci şi de maşini care se plimbau de voie pe carosabil. Centrul Sibiului este o definiţie a pustietăţii, iar multe magazine au pus lacătul pe uşă. Asta e atmosfera în oraşul nostru, în perioada restricţiilor de deplasare în contextul coronavirusului... Dar dacă voi staţi acasă, noi vedem ce e, pentru voi. Că asta e meseria.

Autobuze cam goale şi maşini cam multe

M-am deplasat, "în interes profesional" (şi nu numai profesional, că nu mai e vremea să o lălăim pe uliţe, facem treabă "3 în 1") pe repede înainte şi cu măsurile specifice pe la mine, sanitare şi de identificare personală în caz de întrebări autorizate, prin zona centrală a Sibiului, pe un traseu prestabilit: Hipodrom - Centru şi retur. Să văd şi să vă spun despre ce mai e nou. Ca individ cu armata făcută, plus experienţa din perioada comunistă, mă aşteptam la ceva mai multe autorităţi "specifice" pe stradă. MAI ALES în zona rutieră.
De la Hipodrom la Piaţa Mare (şi retur, da) carosabilul este foarte activ. Mai activ decît trotuarul. Hai că nu mai e traficul nebun din perioada când tati îşi lua copiii de la şcoală din celălalt capăt al burgului, că a şmecherit o viză de flotant, că şcoala de cartier sughite şi nu-ţi aduce viitor în viaţă. Hai că nu mai e vremea când fiecare îşi călărea maşina doar ca să ardă o cafea de fiţă la cafeneaua de fiţă din Piaţa Mică. Dar carosabilul zici că găzduieşte o paradă a maşinilor cam fiţoase şi cam interjudeţene. Într-o perioadă de restricţii care, chiar, până marţi, erau doar "recomandări", dar tot ca "restricţii" le tratau oamenii normali, să vezi ful de maşini din Bucureşti, de Hunedoara, de Alba, Dolj sau... Satu Mare nu bate a "deplasarea în interes profesional", "deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale", ci ori a sfidare, ori a aflare în treabă, ori a prăduială nation-wide. Interesant a fost şi că nu erau oprite de nimeni. Era cât se poate de OK asta, atâta vreme cât nimeni nu a catadixit să închidă graniţe sau oraşe, până acum. Sau e nevoie de mai multe cazuri de infectare, dar noi nu ştim. Era şi trafic justificat: autobuze uluitor de goale, curierat, aprovizionare. Dar cu astea sunt de acord... A, şi o maşină de poliţie care transmitea prin megafon, singura măsură ceva mai aparte ce am văzut-o prin zonă. Plus că, în premieră de când mă ştiu, parcarea de la 90 e goală. Mda.

Lume la bănci, mai multă decât la biserică în ultimele zile când mai era voie

Repet pentru cei care citesc doar titluri, documentarea asta a fost făcută marţi, înainte de a anunţa preşedintele ce măsuri va mai lua ca să stea acasă poporul.
Dacă pe Mihai Viteazu tot era ceva viaţă, graţie mai ales farmaciilor şi magazinelor alimentare şi băncilor, centrul era pustiu pe bune. Lume puţină, lacăte pe magazine (unele sunt încă deschise, sper să rămână aşa), catering, servire de la geam, şantierul arheologic oprit şi cu o cutie de bere aruncată într-o "casetă", Piaţa Mică mai liniştită decât iarna în Evul Mediu, Podul Minciunilor e fără selfişti, Bariera de la Ocnei e inutilă că nu mai are ce bloca, Biserica Romano-Catolică avea uşa de la intrare deschisă, dar nu am avut tupeul să intru. Eventualii trecători au măşti pe figură, nu atât pentru protecţia semenilor, cât pentru o protecţie psihologică a lor înşişi. Cozi la bănci. Se respectă distanţa, dar dacă iei aşa, la număr, îţi iese de o slujbă la biserică în perioada ante-carantină.

Ce se mai prăduieşte...

Tragând cu urechea sau aflând pe surse, aud şi eu noutăţi din acelea ce nu apar la televizor sau pe reţele. Că medicii de familie NU AU mijloace de protecţie anti Coronavirus, că, vorba aia, nu contează, toţi sunt setaţi pe altceva acum. Că aeroportul Sibiu e închis (a, de aia nu mai văd avioane la joasă înălţime?), că se scoate armata pe străzi câtă mai e (armată, zic), că se prăduieşte mai nou, pe lîngă produsele "tradiţionale" ca făină, ulei, mălai, orez, şi lapte şi caşcaval. Au oamenii caşcaval... Ajung acasă la lucru (adică "work from home") unde trag o dezinfecţie din aceea ca la NBC şi citesc că "un număr de 103 cadre medicale sunt  diagnosticate cu COVID 19, după cum urmează: 43 Medici (27 medici Suceava); 45 Asistenți medicali (30 asistenți medicali Suceava); 14 Infirmieri (13 infirmieri Suceava); 1 îngrijitoare". (stiriexacte.ro). Într-adevăr, sistemul medical e pregătit pentru coronavirus. Să-l ia.

Şi pa. Staţi acasă dacă nu aveţi treabă. Cu maşină cu tot. Aşa nu se mai împiedică cei care într-adevăr au treabă, de voi.

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA


comentarii
1 comentarii

Mai stai si matale acasa , nu te sacrifica pe altarul profesiei! Vrem sa-ti mai citim bascaliile!
25.03.2020 13:24
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA