Tribuna
Sevis
Maria Moga, noul ambasador onorific al Sibiului: "Am iubit toți oamenii care au trecut pragul Librăriei"
Andra MARINESCU
5375 vizualizari
Maria Moga, noul ambasador onorific al Sibiului:
© Răzvan NEGRU
Are 68 de ani, a îndrumat nenumărate generații și, acum 28 de ani, a insistat ca Sibiul să deschidă prima librărie cu vitrină la stradă, Librăria Humanitas "Constantin Noica", de pe strada Nicolae Bălcescu. Pentru ceea ce a făcut pentru sibieni, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu i-a conferit Mariei Moga, miercuri, titlul onorific de ambasador al Sibiului.

 

Gala AIOS a avut loc miercuri în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu, unde s-au adunat cititori, oameni iubitori de cultură, prieteni dragi sau simpli curioși să o cunoască pe Maria Moga.
"Îmi aduc aminte de mama mea, cum se chinuia să mă țină în cameră să citesc când eram mic. Mi-a spus doamna Maria Moga că și-a făcut datoria în cei 28 de ani și eu, azi, îmi fac, de asemenea, datoria, și încerc să aduc o imagine plăcută Sibiului cultural cu oameni ca dumneavoastră. Vă mulțumim că sunteți aici!", a spus, în deschiderea evenimentului festiv, Tudor Popa, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu.
Gala AIOS decernează, an de an, împreună cu Primăria Sibiu, distincția de ambasador al Sibiului.
"Am știut că AIOS va lua cea mai bună decizie în privința decernării titlului de ambasador al Sibiului. Și în anii precedenți au devenit ambasadori ai orașului oameni care au făcut ceva pentru orașul acesta. (...) Vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut pentru Sibiu, că ați pus, din nou, cartea la locul potrivit. Locul potrivit nu e neapărat în bibliotecă, pentru că mulți au cărți acolo, dar nu pun mâna pe ele. Eu cred că locul potrivit e în mână, e important să citești o carte, măcar câteva pagini, înainte de culcare", a spus Astrid Fodor, primarul Sibiului.


Emoții


Emoționată, Maria Moga a mulțumit pentru această distincție.
"Toate aceste aprecieri ale dumneavoastră trebuie să le împărtășesc librarilor, colegilor mei alături de care am lucrat atâția ani", a mărturisit Maria Moga.
În discursul său, a amintit despre arhitectul Paul Veseli și mitropolitul Antonie, doi oameni care au primit deschis proiectul, acum câteva zeci de ani, de a transforma o pivniță încărcată cu gunoaie, în ceea ce este acum subsolul Librăriei "Humantias".

© Răzvan NEGRU

"O recunoștință port, de asemenea, studenților din vremea aceea și altor câtorva persoane care au ajutat la pregătirea acelei pivnițe pentru dezvoltarea proiectului Humanitas. (...) După 1989, pe strada Nicolae Bălcescu, spațiile comerciale și-au schimbat destul de des destinația. Dacă acum la numărul 16 găsiți într-o bună continuitate de 28 de ani, Librăria Humanitas, acest lucru se datorează sibienilor. Cu mare dragoste de carte, ei au ținut librăria. Suntem, adeseori, nemulțumiți pentru urâciunea vremurilor pe care le trăim. Dar v-ați gândit oare vreodată cum ar fi fost viețile noastre fără carte?", a adăugat Maria Moga.
La final, a precizat că distincția primită miercuri seară înseamnă "prea multă încredere și prea multă apreciere. Am iubit copiii alături de care am lucrat atâția ani, am iubit toți oamenii care au trecut pragul Librăriei. Nimeni nu poate să spună că nu am zâmbit când a intrat în Librărie".
Gala AIOS este un proiect demarat în anul 2013, atunci când Klaus Iohannis a înmânat distincţia fostului consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach. AIOS a mai desemnat în trecut titlul de "Ambasadori ai Sibiului" şi jurnalistului Emil Hurezeanu, artiştilor Lia şi Dan Perjovschi, omului de afaceri Mircea Bulboacă şi directorului Centrului de Îngrijiri Paleative Hospice "Dr. Carl Wolff", Ortrun Rhein.
Acest eveniment este susţinut şi cofinanţat de către Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunităţii.

 


comentarii
4 comentarii

Librăriile Luceafărul, Dacia traiană și toate celelalte aveau vitrina la stradă. Voi ați crescut cu vitrina la dos?
11.12.2019 23:56
In Sibiu exista librarie cu vitrina la strada din 1867.
sibian
12.12.2019 08:19
NU CRED CA EXISTA LIBRARIE CARE NU ARE VITRINA LA STRADA. TOATE SUNT ASA, INDIFERENT DE PERIOADA CAND AU FOST DESCHISE. MAI UITATI-VA CE SCRIETI!
TICA GRAMA
12.12.2019 15:25
Doamna Maria Moga și libraria de succes, jos pălăria!
Era să zic că mai rar așa om dedicat cărții, dar mi-am adus aminte, de exemplu și prin comparație, și de librăresele de la Caron, pe strada Tribunei... dar, e drept, ele jucau în altă ligă.
14.12.2019 21:55
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia