Tribuna
Comunicat de presa
Maratonul Internaţional Sibiu 2018. Livia Ognean, Constantin Necula, Radu Nechifor, Răzvan Pop şi peste 4.000 de alergători pentru cauze nobile!
Andra MARINESCU
10552 vizualizari
Maratonul Internaţional Sibiu 2018. Livia Ognean, Constantin Necula, Radu Nechifor, Răzvan Pop şi peste 4.000 de alergători pentru cauze nobile!
Pentru al şaptelea an consecutiv, sibienii s-au aliniat la start pentru a susţine diferite proiecte sociale. Alături de ei, au fost hunedoreni, vâlceni, braşoveni, spanioli, englezi, germani şi multe alte persoane din ţară şi de peste graniţă. Maratonul Internaţional al Sibiului, ediţia 2018, a cuprins 26 de cauze, susţinute de aproximativ 4.000 de alergători de toate vârstele, de la bebeluşi, la vârstnici de aproape 80 de ani, dornici să ajute comunitatea în care trăiesc. Printre alergători s-au numărat şi oameni în scaun cu rotile sau cu alte dizabilităţi, dar şi familii cu copii sau însoţite de... câini.

 

Dis-de-dimineaţă, Sibiul s-a pus în mişcare şi s-a adunat în Piaţa Mare. Aici, s-a dat startul celei de-a şaptea ediţii a Maratonului Internaţional de la Sibiu, susţinut de mai multe companii şi de oamenii cu sufletul mare.

Evenimentul a cuprins Maratonul Continental, în care alergătorii au avut de parcurs 42 km, până în jurul Răşinariului şi înapoi, Semimaratonul Joyson Safety Systems, de 21 km, TeamRun 4 x 5,3 km, Cursa Zacaria de 10 km, Crosul Visma de 5 km şi Cursele Copiilor Auchan.

Final de carieră, la Maraton

Participanţii au fost cu toţii câştigători, dar marele trofeu a fost obținut, pentru al doilea an la rând, de Raphael Igrişianu, stabilit peste hotare. Acesta a reuşit să termine cursa de 42 km în 2 h 53 minute. "Până anul trecut, nu mai fusesem de 20 de ani în Sibiu. Am vrut să termin cariera mea de sportiv cu maratonul. E a doua oară când îl câştig. Poate o să mai alerg 100 de km, dar nu în cadrul vreunui maraton", a spus Raphael.

La start au fost oameni de toate de vârstele și nu numai din Sibiu. Au venit cu zâmbetul pe buze să ajute comunitatea alergători tocmai din Spania, Marea Britanie, Germania, sau din alte orașe ale țării, precum Brașov, Făgăraș, Deva, Alba-Iulia etc. "Este primul an în care particip și sunt mândru de această perfomanță", a spus David, din Deva, imobilizat într-un scaun cu rotile.

Iar cum sportul nu ține cont de vârstă, doamna Adriana nu a spus "NU!" provocării Maratonului de la Sibiu și a decis să se înscrie în cursă. "Aproape 80 de ani am. E primul an când particip și, dacă o să fiu sănătoasă, o să mă mai înscriu. Eu merg mult pe jos și așa am decis să mă înscriu la eveniment", spune aceasta.

Cum s-au antrenat personalitățile Sibiului?

Printre cei care au susținut cele 26 de proiecte ale Maratonului s-au numărat și personalități ale Sibiului.

"A fost mult mai ușor decât anul trecut! În 2017, am participat la cros, tot la 5 km.  Cum m-am antrenat? În ultimele două luni de zile, am alergat o dată la două-trei zile și făceam câte 10 km", spune naistul Radu Nechifor, directorul Casei de Cultură Cisnădie, care a terminat cursa Visma în mai puțin de 30 de minute. Directorul susține proiectul Asociației "Baby Care", potrivit căruia se dorește achiziționarea de noi incubatoare pentru copiii născuți prematur. "Susţinem supravieţuirea copiilor născuţi prematur, susţinem viaţa", a adăugat acesta.

Proiectul Asociației "Baby Care" a adunat la start nu mai puțin de 964 de alergători.

"Este al şaselea an când particip cu asociaţia şi alerg. Ne dorim să schimbăm toate incubatoarele din Secţia de Prematuri, cele care au 30-40 ani", a spus Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei "Baby Care" şi șeful Secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului din Sibiu, care a alergat 5 km la maratonul de sâmbătă.

Viceprimarul Răzvan Pop a încercat și un tur ghidat, în cadrul Maratonului

La maraton au fost și reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum subprefectul Sibiului, Horațiu Marin, și viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop.

"E al doilea an când alerg tot pentru Spitalul de Pediatrie. Sunt colegii mei, sunt o echipă extraordinară şi merită efortul. Nu m-am antrenat foarte mult, pentru că a fost vorba doar de 5 km. Cred că dacă mă antrenam prea mult nu mai făceam cursa", a spus, zâmbind, Răzvan Pop, care a terminat traseul în circa 40 de minute.

Răzvan Pop este istoric și cunoscut pentru tururile ghidate în centrul orașului. Întrebat dacă cu această ocazie a împărtășit și din poveștile sale, a răspuns:

"A fost un traseu superb, am traversat mare parte din cetatea Sibiului. A fost foarte frumos să mergi pe Spinarea Câinelui, pe Movilei, să mergi la bastion, pe Cetăţii. Le mai povesteam despre case, obiective, dar la un moment dat nu mai puteam să alerg și să şi vorbesc".

Părintele Necula: "Traseul a fost greu pentru un tip care aleargă pentru prima dată după foarte mulți ani"

Părintele Constantin Necula a fost, de asemenea, la start, în cadrul cursei  "Team Run - 4x5.3Km". Acesta a susținut proiectul "S.E.R.A. - Sănătatea Elevilor Răsare Aici", al Fundației Didactice - Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu.

Deși spune că traseul i s-a părut dificil și că nu a apucat să se antreneze, a reușit să îl finalizeze într-un timp bun.

"Traseul a fost greu pentru un tip care aleargă pentru prima dată după foarte mulți ani. Nu am apucat să mă antrenez, dar m-am bazat pe ideea că nu mi-am pierdut toate resursele. Am umblat mult pe jos zilele acestea, plus că știam foarte bine traseul pentru că îl fac pe jos. Am alergat 5,3km în 47, 8 minute. E foarte bine pentru mine!", ne-a mărturisit părintele Necula.

S.E.R.A este un proiect pilot pentru unitățile de învățământ. "Să-i învățăm pe copii să aibă grijă de ei, să conștientizeze legătura cu mediul înconjurător, cu comunitatea și felul în care această legătură îi ajută să crească, să se dezvolte, să capete sens", spun inițiatorii programului.

Ce proiecte s-au mai înscris

Printre proiectele înscrise în ediția 2018 a Maratonului organizat de Fundația Comunitară Sibiu s-au mai numărat "MagiCAMP - Joacă la greu pentru copii cu afecțiuni oncologice", "Prima noastră locomotivă", "Holzstock, festival mic și fain în Valea Hârtibaciului", "Scrisori din tranșee", "ToolHouse - MakerSpace Sibiu", "Povești cu sens - Început în carieră pentru tinerii din centrele de plasament", "Vorbesc cu copilul meu despre abuz", "Dăruim speranță - Activi pentru incluziune", "Mame Salvatoare - Curs pentru prim ajutor gratuit pentru mămici", "Sera Copiilor", "Edu- TV2", "Cu drag, pentru Barza Albă", "CsodaVár = Castelul Miraculos – Centru Interactiv de Educație Non-formală", "Inimi sănătoase - Spitalul Copiilor Sibiu", "Teatrul din Cartier", "Împreună pentru Palatul Copiilor Sibiu", "COOltul Olăritului", "Pe firul curentului", "Ne pregătim pentru viață", "Ambulanță pentru monumente", "Campanie de castrări gratuite câini și pisici", "Ajung la timp", "Căsuța din munți" și "Copiii salvează Planeta".  

FOTO: Răzvan NEGRU

Facebook

 

 

 


comentarii
1 comentarii

Trebuia neaparat sa se alerge ? Cati bani risipiti pe scene ,corturi ,echipamente si tricouri ca la faimoasele raliuri . Odata,cineva a donat unui azil de batrani o mare sumă de bani pentru nevoile lor .După cateva zile presa relata că, directorul ,contabilul acelui azil si 2 senatori au murit otraviti ,iar batrani sunt bine nu au patit nimic .Peste bani sa puverizat otrava
credinciosul
27.05.2018 01:08
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia