Tribuna
Mall-ul de la gară este funcţional, dar liniile Mocăniţei au rămas tăiate
Dumitru CHISELIŢĂ
1939 vizualizari
Mall-ul de  la gară este funcţional, dar liniile Mocăniţei au rămas tăiate
Am tot scris, am tot semnalat, am tot sesizat, şi noi, şi alţii, şi mai oficial, şi mai colocvial, că, vrem nu vrem (sau, mai degrabă, vor nu vor), linia îngustă Sibiu – Agnita, cunoscută generic sub denumirea de „Mocăniţă” este monument istoric. Unul ca vai de steaua lui, ce-i drept, fără mamă, fără tată, dar care mai poate fi, încă, păstrat, amenajat, pro-te-jat. Măcar ce a mai rămas din el.

Ultima oară am trecut prin spatele „noului mall” prin iarnă, tot aşa, să văd ce mai fac liniile acelea ale Mocăniţei. Şi dacă, aşa cum suna solicitarea Direcţiei Judeţene de Cultură Sibiu încă din perioada construirii obiectivului, acum Promenada Sibiu, şinele acelea au fost puse la loc.  Am zis atunci că, lasă, că a nins, că încă se mai lucrează, că e vreme urâtă şi că e timp ca lucrurile să fie îndreptate. Apoi nu am mai trecut, că venise starea de urgenţă şi te deplasai doar cu „subsemnatul” la tine iar lumea chiar nu avea chef de chestii cu iz istoric şi de căi ferate monument istoric, fiind mult prea obsedată de prăduit prin malluri, de stat acasă, de spirt, măşti şi pâine făcută la maşina de făcut pâine.
Dar acum, având şi drum pe acolo, am zis „Ia să vedem ce mai e nou prin zonă”. Şi am mai zis, „ia să vedem, că totul pare să fie gata acolo, apropo, au pus liniile Mocăniţei la loc?”

Şi am văzut. Da, În spatele mallului, atmosfera de şantier în plină activitate a dispărut. Au apărut spaţii verzi, un giratoriu, căi de acces chiar şi pietonal. Asta e bine.

Dar ce mai fac liniile Mocăniţei? Păi şi ele fac bine, deşi au ruginit. Unele dintre ele fac bine la locul lor, bline de plante şi cuprinse de bălţi. Altele fac bine ne-puse la locul lor, pentru că NU AU FOST PUSE LA LOC nici acum, deşi nu cred că era un mare efort.

Da, avem un schimbător de cale, sau ce a mai rămas din el, înfipt în trotuar, pe post de „conservare in situ” (adică acolo unde era) şi avem aceleaşi „găuri” în parcursul liniei ca astă iarnă, semn că treaba a rămas aşa. Adică nu s-a făcut nimic în acest sens.
Interesant  nu este faptul că nu s-a făcut ceva în acest sens (ne-am obişnuit cu asta, doar trăim în Sibiu) ci că, atunci când povestea asta deschidea ediţii în media, cei de pe şantier promiteau că „îndepărtarea" liniei de cale ferată "este doar una temporară". Păi „temporarul” ăsta nu a devenit cumva permanent, la cum se vede în teren?

Da, cum se spunea la inaugurare, „toate autobuzele duc la mall”. Deci Mocăniţa nu. Ştiam asta. Nu are cum, ea se plimbă doar câţiva kilometri pe Hârtibaciu şi asta e de ajuns. Restul traseului, cam foaie verde... Dar e monument istoric, vorba aia şi dă vine la CV-ul Sibiului.    


comentarii
6 comentarii

Și schimbătorul ăla de macaz așa o fi fost? Între șine sau a fost plantat acolo „ca să de bine”???
Cezar
04.06.2020 16:37
Bă Chiseliță ai rămas în pană de subiecte? Contactează-l pe Mihai Blotor, președintele ONG-ului Asociația Prietenii Mocăniței !
Agnitean
04.06.2020 17:25
Pai da, ca institutia de cultura din Sibiu se ocupa cu bagat in comisie cate un bransamet de apă, gaz, curent su documentatii foto si coodonate stereo cu conditii de supravegeri arheologice unde strazile acelea au fost sapate. Sunt curios daca aici au cerut supravegere arheologica sau nu au avut acest curaj. Parca era vorba de niste amenzi destul de mari si blocarea santierului etc....
Sibian
05.06.2020 00:03
junii sibiului si mocanita ar trebui sa fie brand al sibiului
marele liberal,fost viceprimar,actual taietor de Frunze la guvern,rezvan pop promitea cind era sef la cultura si dupa,ca va face,va drege………..pentru mocanita
a facut ciuciu
la fel si alti politruci locali din 2012 incepind
adi3
05.06.2020 06:48
Mocănița de după Mallul Sibiului din Gară e prima cale ferată asfaltată din lume. Ce cultură mai vreți măi draga, de cucuruz?
05.06.2020 08:33
Unora daca nu le place sau convine ceva o dau ca e comunist/a. Totul e comunist daca nu-ti convine. Uniforma scolara e comunista, mocanita e comunista... De altceva n-au auzit. Mai puneti mana pe o carte si aflati ce e comunismul si ce sunt celelalte lucruri pe care le bagati sub umbrela demodata a comunismului...
Dle Chiselita, sa se redeschida mall, poate bei o cafea la Starbucks...
///
05.06.2020 18:21
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia