Evenimentele în care este implicat Horațiu Potra (cel despre care presa națională scrie că ar fi asigurat paza și protecția candidatului Călin GEORGESCU și -anterior- că ar fi intervenit cu personal - mercenari- în Africa) influențează politica Mediașului, municipiu aflat fără viceprimar și astăzi, la mai bine de o lună de la investirea noului Consiliu Local.
Situația actuală de la Mediaș are rădăcinile în prima jumătate a anului acesta, atunci când, la alegerile locale, decide să participe în calitate de candidat la funcția de primar, Horațiu Potra.
Majoritatea medieșenilor auziseră deja acest nume, fie din presa care îl prezenta drept fost membru în Legiunea Fraceză și, ulterior, lider al unor echipe de mercenari, fie pur și simplu din comunitate, Potra deținând de la întoarcerea sa în orașul natal un local, o fermă și un număr considerabil de imobile. În plus, de numele lui Horațiu Potra sunt legate două trimiteri în judecată – una pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor (rămasă după achitarea într-un dosar de trafic de droguri) și a doua pentru amenințarea directorului ROMGAZ Mediaș.
Horațiu Potra candidează, deci, la alegerile din iunie 2024 la funcția de primar al Mediașului în numele Partidului Patrioților (PP) și pierde la aproximativ 200 de voturi. Ajunge, însă, consilier local trăgând după el o lista de candidați din care nu mai puțin de șase persoane (șapte cu el) primesc mandate în deliberativul municipal (format, în total, din 21 de consilieri).
Horațiu Potra anunță că vrea să ajungă viceprimar și își pregătește ˝apele ˝ negociindu-și susținerea cu PSD (3 consilieri la Mediaș) și cu AUR (2 consilieri) . De altfel, relația cu PSD a devenit chiar publică, Potra și Bogdan Trif apărând în fotografii înaintea alegerilor parlamentare de pe 1 Decembrie. Interesant (și probabil deloc întâmplător) este însă că același Potra care susținea candidații PSD candida la același alegeri pe lista PSDi (Partidul Social Democrat Independent) pe care se mai aflau și Andreea Ioana Tomoș (consilier PP Mediaș) și Noemi Andreea Zanfir (consilier PP Mediaș).
Realitatea politică a Mediașului este astăzi următoarea: opt consilieri locali PNL, sapte consilieri locali PP, trei consilieri PSD, doi consilieri AUR și un consilier UDMR. Cu aceste date primarul în funcție, Gheorghe Roman, trebuie să lucreze pentru o majoritate și pentru desemnarea noului viceprimar.
Până la evenimentele de acum câteva zile, negocierile purtate în câteva rânduri nu erau tocmai favorabile primarului. Ba, se ajunsese chiar ca una dintre variante să fie un fel de rotativă, în care doi ani să ocupe postul de viceprimar cineva din PP, iar în alți doi cineva din PNL. În acest fel primarul își asigura nu doar majoritatea, ci chiar două treimi necesare în chestiunile foarte importante.
Astăzi, întreaga negociere politică de la Mediaș depinde de parcursul evenimentelor care-l privesc pe Horațiu Potra și de decizia PSD de a rămâne sau nu alături de PP (și AUR) și de a impune, astfel , viceprimarul în persoana lui Potra.
Având în vedere că problemele cu legea nu sunt o premieră pentru fostul candidat la Primăria Mediaș, este posibil că acesta să își manifeste în continuare interesul pentru funcția de viceprimar în cazul în care autoritățile nu vor dispune măsuri privative de libertate în legătură cu el. Ar rămâne de văzut dacă PSD și AUR i-ar mai rămâne, însă, alături după tevatura din ultimele zile.
Bogdan Trif, liderul PSD Sibiu a transmis că nu erau de anticipat la data fotografierii și susținerii publice de către Horațiu Potra a candidaților social democrați, problemele de astăzi.
Dacă PSD s-ar ˝desprinde˝de Potra, la Mediaș s-ar putea constitui o majoritate PNL-PSD-UDMR, bazată în cazuri de necesitate (de două treimi) și pe două voturi ˝rătăcite˝de la alții (AUR sau PP).
Firește, mai există și cazul unor probleme mai grave cu Horațiu Potra și atunci este posibil că întregul grup de consilieri PP Mediaș să intre în degringoladă și, astfel, liberalilor să le fie mult mai ușor să acționeze pentru o majoritate stabilă.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |