Tribuna
Mai multe cabinete medicale, computer tomograf și laborator nou de analize, la Spitalul din Cisnădie
Mai multe cabinete medicale, computer tomograf și laborator nou de analize, la Spitalul din Cisnădie

11 medici cu diverse specializări încearcă în fiecare zi, la Spitalul orășenesc Cisnădie, să facă față atât cazurilor din oraș, cât și celor din câteva localități învecinate. Lor li se adaugă asistente, infirmiere, cu toții trebuind în această perioadă să își intensifice eforturile, atât pentru asigurarea actului medical, cât și pentru prevenirea posibilelor infectări cu noul COVID-19. Spitalul din Cisnădie a trecut, în ultimii ani, de la lacătul pus pe el în 2011 de guvernanți, la reluarea și diversificarea activității la dotări cu aparatură medicală, iar acum se pregătește să fie extins. Ambulatoriul unității medicale din Cisnădie se va mări considerabil după ce instituția a primit finanțare printr-un proiect în valoare de peste 3 milioane de euro ce se va derula cu fonduri europene. Spațiile noi și aparatura medicală ce vor completa oferta medicală a Spitalului din Cisnădie vor face ca pacienți de aici să nu mai trebuiască să meargă la Sibiu pentru diferite afecțiuni pentru care, în prezent, la unitatea medicală cisnădiană nu există cabinete medicale de specialitate. 

 

De la redeschiderea sa în 2012, Spitalul s-a aflat pe lista de priorități a administrației cisnădiene, beneficiind de fonduri din bugetul local pentru aparatură medicală, materiale etc. 

 

Două secții și șapte cabinete

 

În prezent, la Spitalul Orășenesc Cisnădie există două secții (Medicină Internă și Pediatrie) și șapte cabinete ce funcționează în Ambulatoriu (Medicină Internă, Pediatrie, Chirurgie Generală, Psihiatrie, ORL, Ginecologie, Radiologie). Acestea sunt deservite de 11 medici, cărora li se adaugă asistente și infirmiere, cu toții lucrând în timpul stării de urgență, cât și în prezent, în starea de alertă, în condițiile reglementate de autoritățile centrale. „În Spitalul din Cisnădie s-a lucrat în condițiile reglementate de autorități în perioada stării de urgență și a celei de alertă. Cele două secții au fost deschise, Camera de gardă a funcționat non-stop, toți medicii au făcut gărzi, astfel că nu au existat sincope în activitatea unității. Mai mult, conform unui protocol încheiat între spitale, unitatea din Cisnădie a preluat pacienți de la secția Nefrologie a Spitalului Județean Sibiu și o parte din pacienții Spitalului CFR, în perioada în care acesta a fost închis.Nu ne-au lipsit echipamentele de protecție, întreg personalul beneficiind de măști, mănuși, viziere și combinezoane, reducând astfel riscul de contaminare. Medicii din cabinetele de specialitate au oferit, ori de câte ori a fost cazul, și consultații telefonice, iar din 15 mai s-a reluat și activitatea în Ambulatoriu. În prezent, pacienții se pot programa pentru consultații, de luni până vineri, între orele 08:00-15:00 la următoarele numere de telefon: 0735543506 pentru specialitățile: Medicina Internă, Psihiatrie, Chirurgie, ORL, 0369105093 pentru specialitatea Obstetrică-Ginecologie. Asigurarea asistenței medicale și protejarea pacienților și a personalului medical au fost cuvintele de ordine în această perioadă grea, căreia consider că i-am făcut față cu profesionalism. Contrar unor zvonuri lansate pe unele platforme de socializare, Spitalul Orășenesc Cisnădie nu a fost închis niciun minut în această perioadă și cred că pe lângă reaua-voință ce răzbate din aceste intoxicări avem de-a face și cu o atitudine iresponsabilă a celor ce colportează informații care pot produce panică în rândul populației. E nedrept față de medici, asistenți, infirmieri să spui astfel de neadevăruri, disprețuindu-le munca, eforturile și, nu în ultimul rând, riscurile la care s-au expus. Ne-au sunat foarte mulți oameni care ne întrebau dacă am închis Spitalul. De ce ar vrea cineva să sperie populația răspândind astfel de zvonuri. Cei care au avut probleme de sănătate și au venit la Spital au putut vedea că funcționăm în condiții normale, că toți pacienții sunt tratați cu profesionalism în condiții de siguranță. Vreau să le mulțumesc tuturor, celor care au pus umărul la depășirea acestei perioade grele, indiferent că sunt medici, asistente sau infirmiere. Îndrăznesc să îi numesc eroi locali pe acești oameni, care nu au uitat nicio secundă că poartă o imensă responsabilitate față de semeni”, spune Delia Mincă, managerul Spitalului Orășenesc Cisnădie.

Potrivit reprezentaților CJSSU, la unitatea spitalicească din Cisnădie nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus. 

 

Cabinete noi, aparatură performantă, specialități suplimentare

Ambulatoriul Spitalului orășenesc Cisnădie va fi modernizat și extins prin reabilitatea unui corp vechi de clădire și construcția unui spațiu nou. Proiectul prin care Ambulatoriul va fi extins și modernizat are o valoare de peste 3 milioane de euro și va fi finanțat cu fonduri europene. La finalizarea lui, unitatea medicală din Cisnădie va avea în Ambulatoriu cabinete noi, dotate cu aparatură de ultimă generație și va putea oferi pacienților un număr mai mare de specialități. Este vorba despre Cabinete de Cardiologie, Medicină Internă, Pediatrie, Neurologie, ORL, Chirurgie, Oftalmologie, Obstretică-ginecologie, Psihiatrie, un spațiu în care se va realiza examenul CT, Laborator dotat cu aparatură nouă și un Cabinet de recuperare medicală, toate amenajate în spații noi și dotate cu aparatura necesară. 

 

Proiectul care va fi demarat în curând este rodul unor eforturi depuse în ultimii trei ani. „NU a fost deloc ușor. Ceea ce începem să construim foarte curând este rodul unei munci începute acum trei ani, al unor eforturi mari, depuse de echipa din Primărie și de cea de la Spital pentru elaborarea proiectului. Când pornești la un astfel de drum trebuie să calculezi fiecare pas, să fii conștient că cei care te evaluează o fac în cel mai exigent mod cu putință. Nu-ți pune nimeni la dispoziție o sumă atât de mare dacă proiectul tău nu e fezabil, dacă nu are o viziune ce permite o dezvoltare sănătoasă. Odată cu finalizarea lucrărilor, cisnădienii și cei din localitățile învecinate nu vor mai trebui să meargă la Sibiu pentru diverse consultații, investigații sau tratamente, găsind în Spitalul din Cisnădie specialități diverse. Vom cumpăra aparatură modernă, vom angaja medici specialiști care se vor alătura echipei de profesioniști pe care o avem în prezent și vă garantez că acest Spital va deveni una dintre unitățile medicale de elită din județ”, spune primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja.  

2 ecografe, 2 aparate EKG, 5 monitoare pentru sănătatea cisnădienilor

Dacă înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, Spitalul din Cisnădie cumpăra 2 ecografe (unul pentru ginecologie și unul pentru medicină internă), de curând au fost achiziționate alte instrumente medicale, de strictă necesitate. Este vorba despre 2 aparate EKG, 5 monitoare pentru observarea funcțiilor vitale și două defibrilatoare automate. Investițiile au fost posibile, atât cu fonduri primite de la Ministerul Sănătății, cât și cu bani alocați de Consiliul Local Cisnădie (ultima alocare s-a ridicat la 173.000 de lei).  

 
 

 


comentarii
2 comentarii

Ne puteti spune si de ci e este semnat acest articol?
Iancu Ungureanu
28.05.2020 08:19
Macar cei de la Turnul Sfatului pun la astel de articole și un "(P)" in titlu. În loc să faceți anchete jurnalistice, că doar toată lumea știe de conflictul de interese de la spitalul din Cisnădie, voi publicați ce vă bagă primăria Cisnădie sub nas. Jurnalism de două parale.
Publicitate
29.05.2020 14:51
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia