Tribuna
Magazinele din mall-uri vor fi închise! Excepţie fac farmaciile şi unităţile alimentare. "Colapsul economic, iminent"
Magazinele din mall-uri vor fi închise! Excepţie fac farmaciile şi unităţile alimentare.
© Arhiva Tribuna

Ţineţi-vă bine, greul de abia începe! Fiindcă sunt încă destui curioşi care se plimbă aiurea prin mall-uri, fără să priceapă că aceste spaţii sunt o sursă aproape sigură de infestare, Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) anunţă măsuri fără precedent:  magazinele de la mall vor fi închise, iar contractele individuale de muncă ale angajaţilor suspendate. Pe toată durata stării de urgenţă. 
De noile reguli "scapă" farmaciile şi magazinele alimentare, acestea rămânând, în continuare, deschise. 
"Retailerii care funcţionează în centrele comerciale de tip mall - cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor - vor pune în aplicare următoarele măsuri preventive: 1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul Art.1.351 şi 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020; 2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul art. 50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020", au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL), citat de Agerpres.

Oficialii organizaţiei au explicat că pandemia COVID-19, dar şi măsurile legale luate de autorităţi după declararea stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020, reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit. 

"Măsurile luate recent de autorităţile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor, modul de viaţă de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată şi dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale şi a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor faţă de furnizori şi a plăţii salariilor", se precizează în documentul citat. 

Potrivit RORETAIL, colapsul economic ameninţă industria de retail, iar soluţiile de ieşire din criză lipsesc în acest moment, neexistând, cel puţin temporar, un set de măsuri eficiente, capabile să redreseze companiile afectate. 
Reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România au cerut Guvernului să adopte următoarele măsuri:
# declararea în mod oficial a pandemiei COVID-19 drept eveniment de forţă majoră pentru toţi comercianţii români; închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall - cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor; 
# achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizaţiei pentru şomajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgenţă sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern; 
# scutirea, amânarea, prorogarea sau reeşalonarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente perioadei fără activitate;

# plata urgentă a restanţelor la plata indemnizaţiilor pentru concediile medicale precum şi a restanţelor la rambursările de TVA; 
# obligarea prin legislaţie specifică a băncilor şi altor instituţii de credit să amâne sau să reeşaloneze ratele creditelor pentru perioada fără activitate sau cu activitate redusă a companiilor afectate.
Organizaţia Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL  reprezintă, la nivel naţional, peste 500 de magazine cu peste 3.000 de angajaţi. Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale. 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA