Tribuna
PNL
Primul centrul pentru itinerarii culturale din sud-estul Europei
Luxemburgul întinde o antenă la Sibiu
Sorana MAIER
1278 vizualizari
Luxemburgul întinde o antenă la Sibiu

Primul Centru de Resurse al Institutului European pentru Itinerarii Culturale a fost inaugurat ieri, la Casa Luxemburg, în prezenţa ministrului culturii din Marele Ducat de Luxemburg, Octavie Modert, a fostului ministru Erna Hennicot-Schoepges şi a primarului Klaus Iohannis.
Centrul, primul pentru pentru Europa de Sud Est, va susţine itinerariile culturale, cunoaşterea tradiţiilor, a patrimoniului, a istoriei şi a oamenilor, în condiţiile în care, în Luxemburg, funcţionează, cu succes, un astfel de centru, de 13 ani.
Primarul Sibiului a vorbit despre faptul că cei din cadrul institutului denumesc aceste centre "antenă" şi speră ca el să funcţioneze asemeni unei antene, să emită şi să primească semnale de natură culturală. "Sper să găsim oportunităţi şi multe proiecte culturale comune", a spus Klaus Iohannis.
Ministrul Octavie Modert a reamintit legăturile puternice care există între Sibiu şi Luxemburg, fostele capitale Culturale Europene din 2007.
"Consiliul Europei şi Institutul său European de Intinerarii Culturale, din Luxemburg, instalează aici o antenă, prima sa antenă, aici la Sibiu, în casa Luxemburg. Iată un proiect realizat în sfârşit, graţie unui parteneriat pe care l-am dezvoltat cu Asociaţia Mioritics şi fără de care îndrăznesc să spun că această inaugurare n-ar fi avut loc", a spus Octavie Modert, adăugând că prin acest centru adaugă o nouă dimensiune ambiţiei constante de colaborare dintre Sibiu şi Luxemburg.
Fostul ministru luxemburghez al culturii, Erna Hennicot-Schoepges, cea care a contribuit hotărâtor la proiectul comun Sibiu-Luxemburg, a vorbit despre faptul că a venit pentru prima dată în România în 1992, iar de atunci, legăturile între cele două ţări s-au consolidat şi au creat împreună multe proiecte, iar scopul acestui institut este să întărească legătura dintre Sibiu şi Luxemburg.
"Acesta este un moment propice să lansăm un alt proiect la Sibiu, momentul în care Europa trece prin schimbări profunde şi în care noi avem nevoie de cultură, avem nevoie să ne cunoaştem tradiţiile, să ne cunoaştem între noi", a spus Erna Hennicot-Schoepges.
Mihai Dragomir, directorul centrului a explicat că unul dintre primele itinerarii este "Itinerariul Cultiral al Bisericilor Fortificate din Transilvania", centrul va deschide un punct de informare la Alţâna şi a desfăşurat 10 ateliere de fotografie în şcoli din mediul rural.
Înaintea inaugurării, oaspeţii luxemburghezi şi cei români au fost invitaţi la un concert de orgă la Biserica Evanghelică din Sibiu.
Consulul Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach, preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, directorul Direcţiei de Cultură, Mircea Şteţiu, reprezentanţi ai Consiliului Europei în România, au fost prezenţi la evenimentul de ieri.
Era anunţată şi vizita ministrului român al Culturii, care însă nu a mai ajuns şi a fost înlocuit de un secretar de stat.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia