Tribuna
Lupta pentru păstrarea istoriei şi geografiei în trunchiul comun, faza pe petiţii: peste 22.000 de semnatari
Dumitru CHISELIŢĂ
472 vizualizari
Lupta pentru păstrarea istoriei şi geografiei în trunchiul comun, faza pe petiţii: peste 22.000 de semnatari
© edu.ro

Documentul pus în consultare publică de către Ministerul Educaţiei, care prevede, printre altele, controversata decizie de scoatere din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, pentru elevii de la uman, real și tehnologic a istoriei şi geografiei, în schimb devenind obligatorii materiile "Istoria comunismului" și "Istoria evreilor, Holocaustul" s-a lovit de opoziţia clară a celor care lucrează în învăţământ. În ultima perioadă, poziţiile publice împotriva acestei intenţii a ministrului Daniel David (foto) sunt tot mai frecvente şi mai vehemente. Una din metodele de "luptă" a cadrelor didactice pentru păstrarea celor două materii în trunchiul comun este şi petiţia. Până la acest moment sunt cel puţin două solicitări, fiecare adunând mii de semnături.

Cea ma argumentată petiţie este memoriul intitulat "Poziția Facultăților de Istorie din România față de noile planuri-cadru", iniţiată de 14 universitari, printre care se află şi Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române alături de decani de facultăţi şi cadre universitare. Şi Sibiul este prezent, prin lect. univ. dr. Anamaria Tudorie, directorul Departamentului Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă din cadrul Facultăţii de Științe Socio-Umane a Universității "Lucian Blaga”.  

Petiţia-memoriu era semnată, la nivelul zilei de miercuri 12 februarie, de 7.202 persoane.
"Ne exprimăm dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor cadru, care nu pornesc de la o proiecție nouă asupra conținuturilor, de la finalitățile procesului educativ și de la o dezbatere asupra structurii programelor, ci mai curând de la simpla reducere a numărului de ore pentru disciplina Istorie. Schimbările propuse pentru această disciplină vin într-un context intern și internațional în care extremismele, discursul de tip totalitar și derapajele ideologice și politice ar trebui să impună nu reducerea numărului orelor de Istorie, ci, dimpotrivă, creșterea lor, cu o adaptare adecvată a programelor și conținuturilor, pentru a consolida formarea civică a tinerilor".
Semnatarii petiţiei spun că doresc "un dialog constructiv cu Ministerul Educației și Cercetării" şi propun "măsuri care urmăresc așezarea mai potrivită a planurilor cadru înaintate spre dezbatere publică". Sunt expuse apoi 12 argumente primele trei fiind că istoria este "una din garanțiile formării individuale a viitorilor cetățeni ai acestei țări". "un element fundamental al identității naționale", că prin studierea trecutului, istoria ajută "în primul rând la înțelegerea prezentului și la elaborarea unor strategii pentru viitor".
Se mai precizează că "Disciplinele Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului, importante pentru dezvoltarea competențelor civice ale elevilor, NU pot fi înțelese fără studierea aprofundată, în patru ani de zile, a istoriei universale și a istoriei românilor".

Alte două petiţii

O altă petiţie este "Şi eu sustin geografia" care solicită, la rându ei, păstrarea acestei materii în trunchiul comun al claselor a XI-a și a XII-a, iniţiată de către "Grupul profesorilor de Geografie". A strâns 15.429 semnături la nivelul zilei de 12 februarie.

Cumulat, cele douăî petiţii au strâns până acum 22.631 de semnături





comentarii
4 comentarii

Acad. Nicolae Breban: Opriți experimentele prin care școlile românești sunt transformate în laboratoare de ștergere metodică a identității naționale. Reveniți la sistemul clasic de educație, construit după modelul Spiru Haret!

Academicianul Nicolae Breban și poeta Aura Christi semnează un apel adresat Ministerului Educației, prin care îi cere să renunțe la reformele anunțate, care, în opinia semnatarilor, vor transforma școlile în „laboratoare de ștergere metodică a identității naționale”.
Potrivit apelului publicat de Contemporanul, reforma anunțată de Daniel David, urmărește introducerea „globalizării interpretate abuziv și ideologiilor de extracție neomarxistă” în școli.

Breban și Christi solicită revenirea la școala clasică, după modelul adus de marele Spiru Haret.
„Reveniți la sistemul clasic de educație,
construit după modelul Spiru Haret!

Alături de junimistul Titu Maiorescu, exclamăm cu un calm al valorii, de neclătinat: „În lături!” falsei și păguboasei așa-zise reforme a învățământului preuniversitar și universitar
În discuție e viitorul țării noastre. Iar în sprijinul acestuia vin: trecutul Țării Românești, credința, identitatea națională, limba română, tradiția, istoria, cultura neamului românesc și – asta în primul rând! – respectul și admirația față de marii Întemeietori, față de Strămoșii și Părinții noștri

Revista „Contemporanul. Ideea Europeană” nr. 3/ 2025 organizează o dezbatere națională, axată pe o altă reformă a școlii românești, propusă recent după „reformările succesive” ale școlii postdecembriste pe parcursul a peste trei decenii (!), între performanțele maligne – în esență de neacceptat – ale acestora aflându-se: creșterea numărului analfabeților funcționali, creșterea alarmantă a abandonului școlar și a consumului de droguri printre minori, dispariția marilor scriitori români, a oamenilor de știință și a eroilor naționali din manuale, dispariția reperelor și a modelelor de anvergură europeană din manuale și din spațiul public ș.a.
Nu e prima dezbatere organizată de noi.

Apelul nostru ferm este următorul: opriți reformele în instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar și reveniți la sistemul clasic de educație, construit după modelul Spiru Haret! Opriți experimentele prin care școlile românești sunt transformate în laboratoare de ștergere metodică a identității naționale – sintagmă, de care unii se feresc ca de foc, înlocuind-o cu altele, mai potrivite politicii corecte, globalizării interpretate abuziv și ideologiilor de extracție neomarxistă.

Afirmăm aceste adevăruri în anul în care aniversăm 175 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu (stâlp și conștiință națională!), 185 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu, 160 de ani de la nașterea Reginei Maria a României și 160 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand cel Loial, supranumit și Întregitorul – personalități marcante ale trecutului României, care ar face onoare oricăreia dintre națiunile lumii, stâlpi-fondatori ai României moderne.

Alături de junimistul Titu Maiorescu, exclamăm cu un calm al valorii, de neclătinat: „În lături!” falsei și păguboasei așa-zise reforme a învățământului preuniversitar și universitar. În discuție e viitorul țării noastre. Iar în sprijinul acestuia vin: trecutul Țării Românești, credința, identitatea națională, limba română, tradiția, istoria, cultura neamului românesc și – asta în primul rând! – respectul și admirația față de marii Întemeietori, față de Strămoșii și Părinții noștri.

Sunt valori majore, care nu se negociază. Pentru că nu sunt de vânzare. Punct”.

Nicolae Breban și Aura Christi
Statul esuat
12.02.2025 17:19
Istoria va fi in curand...istorie ?
12.02.2025 18:24
Jos ministru sorosist!
12.02.2025 21:34
Ca la proşti!
Pentru nimic în lume nu se pot desemna filozofi ca miniştii ai educației.
Sbarcea Nicolae
13.02.2025 09:39
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB