Tribuna
Sevis
Azi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Azi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Sf. Mucenic Nestor şi pe Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie, zugrăviţi pe pereţii Bisericii cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Sadu, anul 2007. © Dumitru CHISELITA
În fiecare an, credincioşii ortodocşi şi catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sau, cum se mai spune în popor, Sfântul Dumitru.

Sfântul Dimitrie a trăit în secolul al III-lea, în Imperiul Roman, pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Galerius Maximianus ("cezar" al provinciilor dunărene), în perioada celei mai mari prigoane a creştinilor. Dimitrie era fiul prefectului din Tesalonic, capitala, pe atunci a provinciei Macedonia şi reşedinţă a împăratului Galerius. Dimitrie a fost botezat creştin de către părinţii săi. După moartea părinţilor săi, Dimitrie a rămas singurul moştenitor al averilor acestora.

Împăratul Maximianus, cunăscând bogata experienţă militară şi administrativă a lui Dimitrie, îl numeşte prefect al Tesalonicului şi al întregii Ilirii. Însă funcţia lui Dimitrie îi cerea şi să depisteze, prindă şi execute pe toţi creştinii din zona ce o administra. Însă tânărul Dimitrie nu s-a supus ordinelor acestora ci chiar a început să predice despre Hristos şi despre Evanghelia Sa, convertind mulţi oameni la credinţa creştină, iar în loc să-i prindă şi să-i persecute, el îi ajuta şi îi ocrotea.

Maximianus a aflat acestea şi a dat ordin ca Dimitrie să fie arestat şi închis, pentru a fi judecat şi condamnat. După o victorie a împăratului asupra sciţilor şi sarmaţilor, la sosirea lui la Tesalonic, s-au organizat serbări care să omagieze această victorie, inclusiv, cum era moda pe atunci, lupte de gladiatori. Unul din gladiatorii favoriţi ai lui Maximianus era un anumit Lie, vandal de neam, un "campion" al luptelor în arenă, care avea şi o preferinţă în a ucide creştini. Însă Nestor, un militar, creştin şi ucenic al Sfântului Dimitrie, a decis ca să-l înfrunte pe Lie. Înainte de a începe lupta, a mers la mers la Sfântul Dimitrie,care l-a binecuvântat spunând "Pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!".  Şi aşa s-a întâmplat, Nestor reuşind să-l învingă pe Lie şi să-l ucidă cu lancea. Maximianus s-a înfuriat văzând că favoritul său, lie, a fost învins tocmai de către un creştin şi  l-a condamnat pe Nestor la moarte prin decapitare. După ce a aflat şi că Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor pentru a înviinge, a poruncit şi ca Sfântul Dimitrie să fie străpuns cu suliţele de către ostaşi. Amândoi sfinţii au fost martirizaţi în anul 306.  Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a început să facă minuni încă din ziua muceniciei sale, când cineva bolnav a fost atins de hainele sale stropite cu sânge şi s-a vindecat pe loc.
Sfântul Mucenic Nestor este prăzuit de către Biserică a doua zi după Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, la data de 27 octombrie, iar în România împreună cu Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul oraşului Tesalonic.

Sfîntul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, este sărbătorit marţi

La o zi după prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pe 27 octombrie, este sărbătorit Sfântul Dimitrie Basarabov (sau cel Nou), ocrotitorul Bucureştilor.
S-a născut şi a trăit în secolul al XIII-lea, la sud de Dunăre, în satul Basarabov şi mai este numit Sfântul Dimitrie cel Nou, pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie.
Era de o blândeţe mare, şi se spune că, la un moment dat, trecând printr-un lan de grâu, a călcat peste ouăle dintr-un cuib al unei păsări. Pentru a îşi ispăşi păcatul de a fi călcat peste acel cuib, şi-a luat canon să meargă desculţ.
S-a călugarit la un schit de lângă satul Basarabov, aflat într-o peşteră, trăind în post, rugăciune, priveghere şi nevoinţe. Pentru această viaţă curată a sa, Dumnezeu i-a arătat sfăntului când va muri. Astfel, venindu-i vremea, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a aşezat între două lespezi de piatră şi a trecut la cele veşnice. A rămas acolo, neştiut de nimeni, câteva sute de ani, până când prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, i s-a arătat unei fete nevăzătoare, spunându-i că, dacă parintii ei vor scoate moaştele lui, ea se va vindeca.
Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse la Bucureşti după războiul ruso-turc din 1769-1774. Generalul rus Saltîcov a ocupat zona în care se afla satul Basarabov şi a adus moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, în iulie 1774 la Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, pentru a fi păstrate până se va întoarce în Rusia. Dar, la insistenţele negustorului macedoromân Hagi Dimitrie şi ale mitropolitului Grigorie al II lea, o parte din moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au rămas la Bucureşti. Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793) l-a proclamat pe Sfântul Dimitrie cel Nou ocrotitor al Bucureştilor. Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost furate pe 17 februarie 1918, în timpul ocupatiei germane, de către nişte militari bulgari, care au încercat să le duca în Bulgaria. Dar, de teama unei revolte a bucureştenilor, autorităţile de ocupaţie germane au intervenit şi au înapoiat la loc moaştele Sfantului Dimitrie.

Sursă informaţii: creştinortodox.ro.
Imaginea din foto reprezintă pe Sf. Mucenic Nestor şi pe Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie,  zugrăviţi pe pereţii Bisericii cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Sadu, anul 2007.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia