Tribuna
AFF
Lucrările iconarilor din Mărginimea Sibiului, expuse la Săliște
Lucrările iconarilor din Mărginimea Sibiului, expuse la Săliște

Muzeul Protopopiatului Sălişte va găzdui vineri, 29 octombrie, de la ora 12, vernisajul Expoziţiei „Iconari din Mărginime-Pelerini către acasă. Icoane pe sticlă din colecţia Muşat”.

Evenimentul se va desfăşura cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, fiind parte a manifestărilor dedicate împlinirii celor zece trecuţi de la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Vor fi aduse la Sălişte o parte din cele 500 de icoane pe sticlă din colecția soților Carmen Mușat și George Mușat, lucrări ale unor mari iconari din Mărginimea Sibiului: Vasile Munteanu, Ioan Covaci, Nicolae Oancea, Matei Popa, Ioan Costea-Verman, Ioan Morar. Aceşti iconari „au intrat atât în mentalitatea colectivă a mărginenilor cât și în patrimoniul cultural al bisericilor ce păstrează urmele penelelor acestor meșteri iconari”, spun organizatorii într-un comunicat. Participanţii la eveniment şi toţi cei care vor vizita expoziţia de la muzeul Protopopiatului Sălişte sunt invitaţi de organizatori „să treacă prin filtrul rațiunii ceea ce se poate numi o expresie autentică a spiritualității românilor din Transilvania: icoana pe sticlă. Pe drumul spre icoană omul nu se simte niciodată singur de aceea şi icoanele expuse poartă pecetea şi dragostea unor oameni cuprinşi de un singur dor: dorul de Cer.”

„Nu doar o fereastră către transcendență sunt icoanele, ci și o cale către sufletul și lumea celor care le-au creat, către universul cotidian al meșterilor iconari, în viziunea cărora sacrul și profanul coexistă armonios. În aceste «cioburi de lumina» transpare întreaga filosofie de viață a unor oameni cărora credința le oferea certitudinea că nu sunt singuri în univers și că lumina are puterea să alunge întunericul.

Văzute împreună, într-o desfășurare impresionantă de culori, de teme, de figuri reprezentative ale calendarului creștin, icoanele istorisesc principalele momente ale Vechiului și Noului Testament și relevă, într-un discurs coerent, sentimentul circularității timpului și al eternității lumii. Le-am adunat treptat și abia când le-am privit laolaltă am avut sentimentul că sunt piesele unui vitraliu, construit și reconstruit în mod repetat.

Marile probleme și întrebări existențiale se află înscrise nu doar în tematica lor, ci sunt sugerate și prin varietatea cromatică și tehnică a meșterilor iconari. Acest dublu statut al icoanei, de obiect religios și artistic în același timp, oferă privitorului șansa de a descoperi simultan spiritualitatea și arta, într-un dialog plin de semnificații existențiale. Sperăm ca toți cei ce le vor privi să se bucure de serenitatea acestor reprezentări ale sacrului”, au transmis soţii Carmen și George Mușat.

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA