Tribuna
Loganu şi Merţanu, Papa şi popa, sau ce s-a înţeles (în gură) din vizita Suveranului Pontif
Dumitru CHISELIŢĂ
2472 vizualizari
Papa a venit în România. Bun. Papa s-a întâlnit cu oficialităţi laice şi religioase, cu oameni din popor, ortodocşi şi catolici. Bene. Papa a circulat cu maşini, avioane şi elicoptere. OK. Papa s-a comportat incredibil de decent pentru „canoanele” României din ultima vreme, care se ghidează pe principiul „cui să-i mai dăm m***e”.

Dacă e să mă iau după gura publicului halitor de tâmpenii cu buton de "share" şi a unor gornişti din presă sau de pe reţele, Papa Francisc a venit în România "espre?" să-i facă de cacao pe ortodocşi şi pe ierarhii lor, în special pe ÎPS Patriarhul Daniel, dar neexcluzându-i pe alţii, şi să le arate aceloraşi ortodocşi cu capu-n evumediu, infatuaţi şi putinişti până-n unghiile degetelor de la picioare, cum e cu UE şi neo-valorile ei. Oricum, o mare reuşită a Papei (de la Roma, vorba aceea) a fost convertirea subită sau măcar reducerea la o tăcere benefică a lătrăilor anti-creştini cu care aproape ne obişnuisem de la Colectiv încoace.
Nu a mai pomenit nimeni de cât de criminali sunt creştinii, mai ales ortodocşii, care au blocat ştiinţa vreme de mii spre miliarde de ani, de nu putem noi să ne dăm cu trotineta atomică printre galaxii. Nu a mai triplat nimeni numărul vrăjitoarelor arse pe rug între secolele XII-XVIII. Nu a pomenit nimeni de incaşi, mayaşi, olmeci, tolteci şi azteci, masacraţi la hectar de conchistadori. Nu a bocit nimeni în numele arestului la domiciliu al lui Galileo Galilei. Nu s-a lovit cu citate din Hawking, Carl Sagan sau Tudor Chirilă. Nu i-a pus nimeni Papei că slujeşte un prieten imaginar, îmbrăcat în haine albe şi cu barbă. Taxi şi cei 33 (oau!) de auxiliari nu l-au atenţionat că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici, nu imensitatea Basilicii San Pietro cu picturile unui anume Buonarotti Michelangelo şi un întreg Stat Papal, devenit Vatican. Nu i-a spus nimeni papei, cu-ale lui trei coroane puse una peste alta, că familia aia "tradiţională" e compusă din beţivi retarzi, curve, handicapaţi milogi, asistaţi social. Nici că slujeşte după o carte în care sunt numai minciuni şi prostii, ca Noul Testament. Nici să-şi reformeze cultul, să bage acolo un Dies Irae cu lasere şi un DJ la platane să bage kick and base. Sau că de ce nu a ars Catedrala Mântuirii Neamului ca Notre-Dame de Paris. Ba chiar preşedintele Iohannis nu i-a spus că nu e tolerant şi că românii le-au dat la referendum o lecţie imensă infatuaţilor din subordinea lui, "care au promovat ura" şi că ce fain a fost că referendumul privind definiţia familiei (susţinut ŞI de Biserica Romano-catolică) tratat cu flit de unii definiţi ca "români".
Nu. Nimic din toate acestea. Papa Francisc a fost adulat, aplaudat, pas cu pas. Aşa de adulat şi de aplaudat şi de alea-alea încât nimeni nu a fost atent sau nu a vrut să fie atent la ce a transmis şi ce a spus de fapt.
În schimb, în numele mesajului de pace, credinţă şi decenţă al Papei, românii au ars-o iar cu miştouri, aluzii şi dezbinare.
Bineînţeles că Suveranul Pontif, dacă te iei după gura lăutarilor "influenceri", a umblat pe tot traseul său românesc într-un modest Logan, a stat la semafoare, nu s-a băgat în faţă la  giratorii, a umplut rezervorul la pompă, a plătit cash şi nu a avut mărunt, şi-a luat un sandviş cu muştar sau ketchup de la un truck-stop de pe DN... Spre deosebire de Patriarhul Daniel, care avea Merţan aurit plus alte 20 negre, din care sfida opinia publică. Tot aşa, Papa a avut un modest crucifix de argint, pe când PF Daniel era îmbrăcat complet în aur, ceea ce demonstrează iar nuştiuce.
În realitate însă, Papa Francisc s-a deplasat, pe lângă franco-neaoşa Dacie Logan, cu un papamobil Isuzu D-Max, cu un alt papamobil Dodge şi cu un cu totul alt papamobil, Dacia Duster. Şi una bucată Fauveu Passat model  2019. Deci nu. Nu cu Loganu şi Motoreta Mobra. Şi chiar dacă a făcut-o, nu a făcut-o ca să sublinieze diferenţa dintre catolici şi ortodocşi, ci pentru că are buni consilieri de imagine, ştie că popoarele sunt sensibile la micile detalii "naţionale" care sunt onorate în acest fel, şi e IMPOSIBIL ca el să aibă în gând ideea de "concurenţă" într-ale mijloacelor de deplasare ori propaganda romano-catolică în privinţa gestionării fondurilor de protocol.
Tot la fel, elogiatorii de circumstanţă ai Papei, persoane pe care nu le putem defini ca trăitori ai unei credinţe, îşi rupeau cămaşa de pe ei pe tema păcii şi unităţii între oameni, transmisă de el, dar nu uitau să bage şi ceva strâmbe la adresa ortodocşilor şi a Bisericii lor. Cea mai tare era aia a expertului în istorie, filologie şi teologie, Cosmin Prelipceanu, care susţinea că românii, fără catolicism, încă ar mai fi scris cu litere slavone. (uitând de demenţa scrierii latiniste promovate de Şcoala Ardeleană, dar în fine...). Toată povestea era, la final, că romano-catolicismul e cool, iar ortodoxia e non-cool spre naşpa.    
Un blog intitulat comic "Cronici pe bune" chiar punctează pe un ton de Urzica anilor 50, faza cu "Merţanu şi Loganu": "Ruşine, Papa Francisc, ruşine! La ditamai Vaticanul ăla să nu îţi permiti tu o maşină mai de Doamne Ajută?! Râd preoţii români de tine, dragă Papă! Chicotesc pe la colţuri mitropoliţii:
- Ia uite-l, bă, şi  pe săracu'   ăla!
Şi tot săraci sunt şi preoţii români, dragă Papă. Păi amărâţii strâng ban pe ban din diurna de la pomană. Şi zice lumea că unii preoţi fură şi sunt bogaţi. Eu zic că sunt amărâţi şi vai de capul lor!". În fine la câţi bani face cu chestia aia putea şi cronicarul pe bune să o ardă cu nişte fonduri româneşti, bio-eco, de la mama lor.
Aţi prins ideea. Papa cu unitatea, românul cu hatereala, că e în era hashtag.

Ce a spus de fapt Papa

Dincolo de vizita sa complexă, de apariţiile sale în publicul general şi cel romano/greco- catolic (nu ştiţi vorba aceea? "papa e catolic") Papa (nu îi spun "Sanctitatea Sa", îi las pe supuşii săi să o facă, dar asta nu înseamnă "disrespect") Francisc a spus lucruri şocante şi îngrozitoare pentru tefelismele şi progresismele tare la modă de când cu revoluţionarii de uliţă şi feisbuc. A zis: "În ce priveşte ortodoxia, aveţi un mare Patriarh! E un om cu o inimă mare! E uşor să te apropii de Daniel! Eu îl simt ca un frate! (...) Mergem împreună, în aceeaşi direcţie!". Deci nu a zis "Bine, domnule patriarh, de ce nu demolezi mănăstirile din Bucovina şi ca bonus Cozia şi Argeşul, ca să faci neşte clinici private şi un multiplex?" Nu i-a spus nici de ce are Catedrală sau de ce face propagandă religioasă în biserici. I-a spus cuvinte de fraternitate şi pace. Da? Da. La fel, Papa a spus că "trebuie să aibă loc un proces de apropiere" între ortodocşi şi catolici, ceea ce iar nu e rău, că uite, acum avem ameninţări comune care fac tot mai urât pe zi ce trece.
"Voi priviţi la viitor şi deschideţi ziua de mâine pentru fiii voştri, pentru nepoţii voştri, pentru poporul vostru, oferind ce-i mai bun din ceea ce aţi învăţat pe drumul vieţii voastre: ca ei să nu uite de unde au plecat. Oriunde vor merge, orice vor face, să nu-şi uite rădăcinile", a mai spus Papa. Ceea ce contravine clar conceptului de "Euromân" cetăţean al unor State Unite ale Europei, nu?  
Oricum, cel mai tulburat a fost CTP. Într-un singur articol a scris că " Întrucât nu cred în nicio biserică şi în niciun Dumnezeu...", apoi că "Cred în Dumnezeu. (...) Există Dumnezeu". Şi a concluzionat că dansa tango în tinereţe. Tangoul are, de regulă, doi paşi înainte şi unul înapoi. Aţi înţeles? Nici eu.
"Mă bucur să ştiu că în această piaţă se află chipul familiei lui Dumnezeu care-i îmbrăţişează pe copii, pe tineri, pe soţi, pe persoanele consacrate, pe bătrânii români din diferite regiuni şi de diferite tradiţii". Într-adevăr, interesant, nu? "...Credinţa este un dar care menţine vie o certitudine profundă şi frumoasă: apartenenţa noastră în calitate de fii, şi de fii iubiţi de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubeşte cu iubire de Tată. Fiecare viaţă, fiecare dintre noi îi aparţine. Este o apartenenţă ca fii, dar şi ca nepoţi, ca soţi, ca bunici, ca prieteni, ca vecini; o apartenenţă în calitate de fraţi între noi. CEL RĂU DIVIZEAZĂ, DISPERSEAZĂ, SEPARĂ ŞI CREEAZĂ DISCORDIE, SEAMĂNĂ NEÎNCREDERE. Vrea să trăim "distanţi" de ceilalţi şi de noi înşine. Duhul Sfânt, dimpotrivă, ne aminteşte că nu suntem fiinţe anonime, că nu suntem fiinţe abstracte, fiinţe fără chip, fără istorie, fără identitate. Nu suntem fiinţe goale şi nici superficiale". "Acolo unde este mult zgomot, să ştim să ascultăm; unde este confuzie, să ştim să inspirăm armonie; unde totul se îmbracă în ambiguitate, să putem aduce claritate; unde este excluziune, să aducem împărtăşire; în mijlocul senzaţionalismului, în mijlocul mesajelor şi veştilor rapide, să avem grijă de integritatea celorlalţi; în mijlocul agresivităţii, să dăm precedenţă păcii; în mijlocul falsităţii, să aducem adevărul; în toate, în toate să privilegiem deschiderea drumurilor ce ne fac să simţim apartenenţa noastră ca fii şi ca fraţi". A spus-o tot Papa Francisc. Care a mai avertizat ghici cu privire la ce? La  "noile ideologii care apar", care vizează tinerii şi sunt la fel de atee ca şi cele din trecut, deoarece încearcă să dezrădăcineze tradiţiile culturale şi religioase. "Există forme de colonizare ideologică ce devalorizează persoana, viaţa, căsătoria şi familia", a spus Suveranul Pontif.
Într-adevăr, la asemenea adevăruri tu, ca progresist, mai bine să taci. Că bine faci.






comentarii
2 comentarii

Like :)
Ca n-am feisbuc
...
12.06.2019 00:23
Articolul CTP-ului a fost mult mai usor de citit decat ghivechiul dvs. de mai sus.
Trebuiau doar 2 stropi de atentie cand l-ati citit. CTP a zis asa:
"....Nici acum nu voi vorbi despre Părintele Francisc cu cuvintele mele. Voi citi din cugetarea trimisă de ÎnaltPreaOmenia Sa lumii întregi....”
Tot ce urma erau vorbe ale papei Francisc si nu ale CTP-ului.

https://republica.ro/ce-face-popa-si-ce-spune-papa
@ autor
12.06.2019 13:31
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA