Tribuna
Locurile la grădiniţă se dau ca pâinea caldă
Ana Maria MĂTUŞOIU
8796 vizualizari
Locurile la grădiniţă se dau ca pâinea caldă
Înscrierea la grădiniţă a început de mai bine de o lună şi chiar dacă termenul limită de depunere a dosarelor este 1 august, cele mai bune instituţii de învăţământ preşcolar din Sibiu nu mai au locuri libere. Asta pentru că Ministerul Educaţiei le-a oferit libertatea de a-şi stabili propriile perioade de înscriere şi orarul aferent, iar părinţii s-au grăbit ca nu cumva să rămână fără locuri, alegând între instituţiile de învăţământ preşcolar de stat şi cele particulare. Extrem de căutate sunt amândouă, însă criteriile care stau la baza alegerii variază de la caz la caz.

Aşa cum era prevăzut în calendarul Ministerului Edu­caţiei şi Cercetării Ştiinţifice, înscrierea la grădiniţe a copii­lor cu vârste între 3 şi 6 ani a început la 11 mai. Puţin peste o lună, patru grădiniţe din Si­biu, două de stat şi două particulare, anunţă că toate lo­curile s-au ocupat, iar solici­tările au fost mai multe decât locurile disponibile. Părinţii ai căror copii sunt pe listele de aşteptare nu au încotro decât să îi înscrie la alte grădiniţe ori să mai aş­tepte, în speranţa că, ulterior, vor mai fi eliberate câteva locuri.
 
Dilema părinţilor: grădiniţă de stat
sau privată?

În ceea ce priveşte prefe­rinţele pentru cele două tipuri de învăţământ preşcolar, pă­rerile sunt împărţite. Unii pă­rinţi sunt convinşi că prichin­deii lor vor fi mai bine trataţi la grădiniţele private, unde, practic, mai mulţi bani scoşi din buzunar ar trebui să în­sem­ne mai multă atenţie şi o mai bună pregătire didactică. Metodele de predare inovative, grupele de câte 10-12 copii şi nu de 30, cum este în cazul celor de stat sau activităţile extraşcolare sunt doar câteva dintre avantajele grădiniţelor particulare, majoritatea cu predare în limba germană sau engleză. Pentru alţi părinţi însă, acestea sunt doar po­veşti. Ei optează pentru gră­diniţele de stat, având încre­dere că cei mici vor fi extrem de bine pregătiţi, deoarece există personal didactic calificat. Nu la fel se întâmplă la toate grădiniţele particulare, potrivit unor surse, unde se pare că personalul didactic angajat nu are întotdeauna studii de specialitate. În plus, un cuvânt de spus are şi pre­ţul, în cazul grădiniţelor parti­culare fiind destul de ridicat.

132 de dosare la
83 de locuri

Pentru anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei a alocat peste 660.000 de locuri pentru învăţământul preşcolar la grupele mică, mijlocie şi mare şi a solicitat inspec­toratelor şcolare judeţene să ia toate măsurile nece­sare finalizării până la 1 august a tuturor procedurilor de înscriere şi reînscriere. Cu toate acestea, conducerile unităţilor de învăţământ şi-au putut stabili singure perioa­dele de înscriere. De exemplu, Grădiniţa Nr. 22 de pe Calea Poplăcii nr. 11, una dintre cele mai căutate din Sibiu, a ales să desfăşoare etapa I a înscrierii copiilor pen­tru grupele mici cu pro­gram prelungit în perioada 11 mai - 5 iunie. Deşi au fost disponibile 60 de locuri la secţia română şi alte 23 la secţia germană, părinţii au depus peste 130 de dosare. Copiii care nu au fost admişi se pot înscrie la grădiniţele unde mai sunt locuri dispo­nibile, anunţă directorul gră­diniţei, Rodica Şandru. O altă instituţie de învăţământ pre­şcolar de stat din Sibiu, Gră­diniţa nr. 41 de pe str. A. T. Laurian nr. 13, a anunţat, la începutul înscrierii, că are 60 de locuri disponibile la secţia română. Perioada de înscrieri s-a terminat iar cele 60 de locuri sunt ocupate, însă con­ducerea grădiniţei anunţă că dosare se mai primesc până în august, fiind posibil ca cel mult cinci locuri să se elibereze.
 
Bătaie pe locuri, cu doi ani înainte de începerea grădiniţei

Grădiniţa cu program pre­lun­git a Forumului Democrat Sibiu "Kindergarten", cotată printre cele mai bune gră­diniţe particulare din Sibiu, a avut 53 de locuri libere pentru anul şcolar 2015-2016, însă toate s-au ocupat de câteva luni, spune directorul Elena Morariu. Şi aici numărul do­sarelor depuse a depăşit nu­mărul locurilor libere anun­ţate, iar dintre cei înscrişi, şapte nu împlinesc trei ani până la data de 1 septembrie, astfel că nu pot fi primiţi la grupa mică. "În grădiniţă avem grupe de câte 20 de copii, iar toate angajatele sunt titulare şi calificate", mai spune Elena Morariu. Potrivit acesteia, la grădiniţa pe care o conduce fac pratică eleve din Germania şi de la Colegiul Naţional Peda­gogic "Andrei Şaguna". Interesant este că au fost părinţi care au vrut să depună actele de înscriere a copiilor la Grădiniţa Forumului Demo­crat cu doi ani înainte ca aceş­tia să îndeplinească vârsta preşcolară, însă bineînţeles că astfel de cereri nu au fost luate în calcul. Şi la Grădiniţa particulară cu program pre­lungit "Kristine" de pe strada Mirăslău nr. 4A au existat 40 de locuri libere, iar directorul grădiniţei, Cristina Cerbu, spune că s-au ocupat toate.

120 lei la stat, 1.000 la privat

La grădiniţele de stat părinţii plătesc doar pentru mânca­rea copiilor. În medie, vorbim de 6 lei pe zi, însă preţul poate varia de la o grădiniţă la alta, în  funcţie de numărul copiilor. În schimb, taxele de şcola­rizare la grădiniţele private sunt destul de piperate, iar dacă părinţii vor să îşi înscrie copiii la cursuri opţionale, vor trebui să suporte o cheltuială suplimentară. Spre exemplu, dacă părinţii care şi-au înscris copiii la o grădiniţă privată, cu o taxă de şcolarizare de 1000 de lei, optează şi pentru cursuri opţionale, plătesc câteva sute de lei în plus.





comentarii
2 comentarii

Cea mai extinsa oferta de lucru!
robert
18.06.2015 07:17
Daca ai nemultumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul. Succesul garantat se ascunde in ambitia noastra a fiecaruia dintre noi de a NU renunta. S-ar putea ca la batrinete sa trebuiasca sa muncesti daca nu faci ceva in PLUS acum. Oferim curs GRATUIT. Cautam colaboratori part-time care vor sa cistige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Mai multe detalii trimiteti mesaj "PROIECT" la adresa de email: octaviangurza@gmail.com
Tavi
18.06.2015 11:27
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB