În România cuvântul cancer continuă să aibă efecte devastatoare la nivel psihic și emoțional, chiar dacă terapiile prin care afecțiunile oncologice sunt abordate s-au diversificat în ultima perioadă.
Pentru mulți, diagnosticul pare necruțător și pacientul nu știe încotro să o apuce. În prima fază simte că cerul s-a prăbușit peste el, că îi fuge pământul de sub picioare. Ar avea nevoie de un punct de sprijin, însă infrastructura medicală românească nu e una tocmai prietenoasă și nici educația medicală nu e la îndemâna oricui. Cel mai des îndemn pe care apropiații îl dau unui pacient diagnosticat cu cancer este: „Fruntea sus!”. O mână de oameni inimoși completează acest îndemn, nu doar verbal, ci și practic: „Sus Inima!”.
În ultimii 9 ani, mii de pacienți oncologici debusolați, speriați, aflați în incapacitate de a gestiona această situație medicală au găsit sprijin la Asociația „Sus Inima” din Sibiu, locul în care au primit o nouă șansă la viață. Despre cum reușesc acești oameni să schimbe destine, să își salveze semenii, am stat de vorbă cu fondatorul Asociației „Sus Inima”, Carmen Chindriș.
Rep: Vă rugăm să ne prezentați, pe scurt, activitatea Asociației „Sus Inima” și cum s-a născut acest concept.
Carmen Chindriș: „Sus Inima” este o asociație creată pentru a sprijini persoanele adulte cu diagnostic oncologic. Am încercat să le oferim sprijinul de care au nevoie în cei 9 ani de existență. „Sus Inima” s-a născut din refuzul de a închide ochii la această suferință pe care am trăit-o și văzut-o în timpul în care tata a fost bolnav. Am văzut foarte mulți oameni în suferință, de toate categoriile sociale, care erau/eram complet debusolați. Cadrele medicale nu aveau suficient timp să ne explice și țin minte că în timpul internărilor la Cluj ale tatălui meu pentru operații, pentru a primi informații de la domnul doctor (care este un medic excelent, dar cu multe cazuri), îl așteptam la 6 dimineață, în parcarea unde își lăsa mașina și alergam după el până la intrarea în spital.
După o experiență de acest tip, sunt oameni care vor să treacă peste și să uite acea perioadă din viețile lor sau oameni care știu ce înseamnă și vor să ușureze viețile celor care urmează să treacă prin asta. Noi facem parte din a doua categorie și am găsit oameni care s-au urcat în barca aceasta cu noi.
Rep: Cui vă adresați și ce puteți oferi concret beneficiarilor activității dvs.?
C.C.: Ne adresăm adulților cu diagnostic oncologic, familiilor, prietenilor și colegilor lor, practic tuturor celor care sunt afectați de cancer. Având în vedere faptul că vârsta de diagnostic a scăzut mult în ultimul timp, ne dorim să oferim șanse în plus la viață pacienților, pentru ca aceștia să poată avea grijă de copiii lor și de multe ori și de părinții lor. Un medic oncolog din Alba mi-a zis odată că vindecarea stă 80% în psihicul pacientului. Pentru asta, am mers pe două direcții (și acum o dezvoltăm pe a 3-a). Este vorba despre cazare, terapii și educație și informare. Oferim cazare gratuită, în Casele „Sus Inima” din Sibiu și București, celor care vin la radioterapie în aceste orașe. Aici am avut beneficiari din 27 de județe în ultimele 12 luni, și am oferit 5050 de nopți de cazare în cele 26 de paturi. Cea mai mare teamă a multora dintre beneficiarii noștri este că nu au unde sta 6 săptămâni în București sau la Sibiu. În aceste case, oferim cazare atât pacienților, cât și aparținătorilor lor. Prin Centre de suport oncologic oferim următoarele terapii gratuite în Sibiu și București (unele fiind online, le oferim beneficiarilor din toată țara): Psihoterapie 1 la 1, Art terapie 1 la 1 și de grup, navigare de pacient oncologic, asistență socială, nutriție și a doua opinie oncologică. Am oferit 1645 de terapii gratuite în ultimele 12 luni. Este important să sprijinim pacienții după diagnosticare, dar este esențial să descoperim boala în stadii incipiente, pentru a avea șanse maxime la o viață normală. Am descoperit că motivele principale pentru care oamenii nu fac screening sunt că nu știu unde să meargă și nu au timp. Astfel, pentru a suplini prima nevoie, avem un material în care prezentăm metodele de screening, pe categorii de vârstă și de risc. Iar, pentru a doua -timpul- suntem mândri inițiatori ai unui proiect de lege de screening, care, dacă se va vota, va da dreptul a 2 zile libere pentru screening și citirea rezultatelor. Cu această idee am fost la doamna senator Nicoleta Pauliuc, care a scris textul de lege, a fost pus în dezbatere publică în 28 mai și acum așteptăm să se voteze.
Rep: Ce trebuie să facă un pacient diagnosticat cu o boală oncologică?
C.C.: Să meargă de urgență la un medic oncolog. Să ceară o a doua opinie și să asculte de specialiști in domeniu.
Rep.: Care este suma necesară desfășurării activității Asociației, într-o lună?
C.C:. Dacă pentru beneficiari, toate serviciile sunt gratuite, pentru Asociație nu sunt. Sunt chiriile a 4 spații pe care le plătim, utilități, consumabile, 7 angajați, 7 prestatori de servicii, evenimente și materiale, toate costă. Costurile totale ajung, pe lună, la aproximativ 125.000 lei. Nu refuzăm pe nimeni, și fiindcă crește numărul de beneficiari, cresc automat și costurile.
Rep.: Cât de mult contează voluntariatul și sponsorizările?
C.C.: Sponsorizările și donațiile sunt esențiale. Doar datorită sponsorilor si donatorilor reușim să avem această activitate, să fim, de multe ori, primul telefon dat după primirea diagnosticului. Întrebarea cel mai întâlnită este: ”Am cancer. Ce fac acum?
Rep.:Care este mesajul pe care îl transmiteți posibililor susținători ?
C.C.: Aș vrea prima dată să le mulțumesc celor care susțin de ani de zile această asociație și au avut încredere atât să o sprijine financiar, cât și să apeleze la serviciile ei, pentru că doar datorită lor am reușit să ajutăm mii de oameni, gratuit. Vă rog continuați să ne sprijiniți, deoarece nu avem o plasă de salvare. Numarul de beneficiari crește de la luna la luna și nevoia de susținători noi este mare. Invităm pe oricine întelege ce înseamnă cancerul în comunitate, să se alăture cu ce poate:
- SMS la 8844 cu testul SPRIJIN, si sprijină cu 2 euro/luna
- Donează recurent: https://susinima.eu/produs/donatie-recurenta-sus-inima/
- Donează o sumă unică la: RO59BTRLRONCRT0329488001
- Cere-ne contractul pentru a redirecționa 20% din impozitul pe profit al companiei tale.
- După 1 ianuarie, completează formularul 230, pentru a redirecționa 3.5% din impozitul pe venituri.
- Participă la evenimentele de conștientizare pe care le desfășurăm pe tot parcursul anului.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |