Tribuna
Sevis
Locuieşte singură pe o insulă într-o mare controversă! Nimeni nu mai are voie să se mute acolo!

O femeie în vârstă de 81 de ani locuieşte complet singură pe insula Dokdo unde s-a mutat alături de soţul ei în 1991. Ani de zile, cei doi au fost singurii rezidenţi permanenţi de pe insula pe care arareori mai ajungeau turişti, operatori ai farului sau poliţişti. De când i-a murit soţul, Kim Sin - yeol a rămas singura locuitoare a insulei, relatează CNN.

Insula face obiectul unei dispute fără sfârşit. Coreea de Sud susţine că insula Dokdo pe care o administrează Guvernul de la Seul se află în Marea de Est, însă Japonia spune că insula se numeşte Takeshima şi că este înconjurată de apele Mării Japoniei. Când vremea e rea, insula rămâne complet izolată de restul lumii. 
Originară din insula Jeju, Kim Sin-yeol a lucrat ca scafandru până în 2017, când starea de sănătate nu i-a permis să practice meseria de o viaţă. Deşi e singură din octombrie 2018, femeia spune că nu are de gând să se mute. 
"Susţine că este foarte relaxant să locuiești pe insulă", a declarat ginerele ei.
Muntoasă şi înzestrată cu privelişti irezistibile, insula a stârnit interesul multor coreeni care nu şi-au ascuns intenţia de a se muta şi ei pe insulă. Autorităţile însă sunt hotărâte să descurajeze orice fel de astfel de iniţiativă. "Există spațiu doar pentru o singură locuință”, spun oficialii coreeni.
Supremaţia asupra insulei Dokdo nu-i de ieri, de azi. Dacă Japonia susţine că insula este ocupată ilegal de Coreea de Sud încă din secolul al XVII-lea, Guvernul de la Seul spune că are suvernanitate asupra insulei din secolul al VI-lea.  
Conflictul diplomatic dintre cele două state este adâncit şi de rezervele semnificative de petrol pe care insula Dokdo le deţine. 
În 1950, Coreea de Sud a preluat controlul asupra insulei, după ce a împânzit-o de soldaţi înarmaţi. Insula este mai aproape de Coreea de Sud, aşa încât turiştii japonezi sunt mai puţini decât cei sud-coreeni. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia