Continental
Tribuna
Literatura română „radiografiată” la Sibiu de studenți, profesori și traducători din țară și străinătate
Liuba STARII
1104 vizualizari
Literatura română „radiografiată” la Sibiu de studenți, profesori și traducători din țară și străinătate
Facultatea de Litere și Arte a ULBS a fost gazda Colocviului Internațional Universitar „Lucian Blaga”, desfășurat pe parcursul a trei zile, în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, la Sibiu. Manifestare cu tradiție, ajunsă la cea de-a XXI-a ediție, aceasta s-a bucurat de participare națională și internațională. Dedicat în special studenților filologi, colocviul a reunit centre universitare din țară, precum București, Cluj, Craiova, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Sibiu. Studenții și profesorii însoțitori au participat la dezbateri în secțiunile stabilite: Studii literare și filosofice, Poetică și Stilistică, Proză contemporană românească și Metode recente de abordare a textului literar. Discuțiile nu s-au concentrat numai pe opera lui Lucian Blaga, abordările fiind extinse la proza contemporană și la noi domenii de analiză a textelor literare, colocviul reprezentând un punct de plecare și lansare a viitorilor critici literari, cercetători, profesori de limba și literatura română. La Colocviu au participat, prin intermediul traducerilor din proza lui Lucian Blaga, și studenți aparținând unor universități din Franța, Grecia, Slovenia, Serbia, Bulgaria, China, Canada.

O comunitate unită de opera lui Lucian Blaga

Deschiderea colocviului, în Sala „Lucian Blaga”, a beneficiat de prezența invitaților, dar și a profesorilor și studenților sibieni. La aceasta au participat prorector, prof.univ.dr.habil. Marian Țiplic, care a subliniat tradiția îndelungată a evenimentului și a adus în discuție monumentalitatea operei blagiene, citându-l pe asistentul de atunci al lui Lucian Blaga, Ovidiu Drîmba, care spunea despre acesta că „este ca o catedrală gotică, trebuie privit de la distanţa necesară pentru a-i putea admira întreaga măreţie arhitectonică”. Decanul Facultății de Litere și Arte, prof.univ.dr.habil. Andrei Terian, a subliniat rolul important al acestor întâlniri anuale, la care s-au format mulți dintre criticii literari ai generației tinere actuale. La deschiderea inaugurală moderată de Dragoș Varga, directorul Departamentului de Studii Romanice, a participat și prof.univ.dr. Pamfil Matei, fost decan al Facultății de Litere din Sibiu, care a făcut un scurt istoric al edițiilor precedente, manifestându-și bucuria de a fi contribuit la longevitatea Colocviului studențesc.

Literatura română, privită de un brazilian

Invitatul special al acestei ediții a fost traducătorul Fernando Klabin, originar din Brazilia. Conf. univ. dr. Mirela Ocinic spunea în prezentarea introductivă că a observat la acesta o intuiție remarcabilă în cazul judecării textelor românești traduse, cum ar fi „cazul prozei lui Mircea Eliade unde a sesizat ritmul ficțiunii, un element fundamental în judecarea operei acestuia”. Într-o limbă română impecabilă, Klabin a vorbit în conferința Literatura română în Brazilia. Cazul Lucian Blaga, despre legăturile existente nu numai între cele două literaturi, dar și între cele două culturi. Acesta a făcut referire la relațiile culturale îndelungate dintre cele două țări, exprimându-și dorința unui dialog literar mai puternic, prin intermediul literaturii și editărilor de carte. Traducător al lui Lucian Blaga (Luntrea lui Caron), Max Blecher (Inimi cicatrizate), Mircea Cărtărescu (Nostalgia), Emil Cioran (Pe culmile disperării), Mircea Eliade (Domnișoara Christina) Constantin Noica (Șase maladii ale spiritului contemporan), Nicolae Steinhardt (Primejdia mărturisirii) etc invitatul și-a mărturisit convingerea că metodele academice pot îmbunătăți relațiile diplomatice.

Premii și lansări de carte

Eforturile studenților au fost răsplătite cu premii, calitatea lucrărilor fiind remarcată de juriul format din profesori specialiști în domeniile abordate. Marele premiu i-a fost acordat studentei Maria Chiorean de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru lucrarea Decolonialism & angoasă morală: adolescența turbulentă a deconstrucției postcoloniale, care a obținut și premiul revistei Euphorion. În cadrul colocviului a avut loc și prezentarea ultimului număr din revista Caietele „Lucian Blaga”, precum și lansarea volumului Funcția perenității de Ilie Guțan, editat de Victoria Murărescu Guțan. Ziua de sâmbătă a fost dedicată prozei contemporane, la Librăria Humanitas fiind prezent pentru un dialog cu studenții participanți la Colocviu și nu numai, cunoscutul prozator Dan Lungu. Alături de autor, au vorbit despre ultimul său roman – Pâlpâiri Andrei Terian și Ștefan Baghiu.

„Meritul Colocviului Internațional Universitar Lucian Blaga este nu numai acela de a implica studenții din centre universitare din țară și străinătate într-un dialog prolific, ci, mai ales, de a menține și a îmbogăți cu prezența tinerilor o adevărată comunitate care s-a coagulat în jurul operei lui Lucian Blaga și literaturii în general. Fiecare ediție este diferită, iar această diversitate este dată, pe de o parte de normala schimbare de viziune în perceperea textelor literare, iar pe de alta de personalitățile individuale ale studenților și profesorilor coordonatori participanți. Trebuie să spunem că în organizarea colocviului am beneficiat de finanțarea primită de la Ministerului Educației, proiectul aprobat aflându-se pe lista manifestărilor studențești” ne-a declarat lector univ. dr. Alina Bako, organizator principal.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia