Tribuna
Sevis
Lista lui Sfântul Aşteaptă, la investigaţii RMN
Laura BUCIU
3897 vizualizari
Lista lui Sfântul Aşteaptă, la investigaţii RMN
Iniţial s-a numit rezonanţă magnetică nucleară (RMN) şi aşa este cunoscută şi astăzi de majoritatea populaţiei. De fapt, denumirea corectă şi acceptată în lumea medicală este de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM). Oricum i-am spune, este una dintre cele mai clare imagini pe care le poate avea un medic asupra corpului pacientului său. O investigaţie care poate face diferenţa chiar între viaţă şi moarte în unele cazuri, atunci când vorbim de tumori ce tind să se dezvolte în timp scurt şi pentru înlăturarea cărora este nevoie de o analiză care să delimiteze partea bolnavă de cea sănătoasă. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă IRM din ce în ce mai des.

Fiind o investigaţie atât de importantă, am putea spune că toţi pacienţii ar trebui
să aibă parte de ea, dacă au şi trimitere de la medicul spe­cialist şi tot plătesc contribuţii la Sănătate. Dar nu putem să comparăm trebu­inţa cu putinţa, aşa că sănătatea este... cu rândul. Cei care au trimitere de la medic şi vor să facă IRM gratuit, prin CNAS, trebuie să aştepte o lună, două sau chiar şase luni. Dacă boala nu le permite, pot plăti. Sănă­tatea îi costă, astfel, de două ori, dar cei mai mulţi scot banii: de la 300 şi ceva de lei până la peste 800 de lei în funcţie de segmentul expus rezonanţei magnetice.

Banii sau aştepţi cu lunile

Singurul aparat IRM din Sibiu într-un spital de stat este cel de la Spitalul Militar. Mulţi medici spun, însă, că „şi-a trăit viaţa” şi trimit pa­cienţii la cen­trele private pen­tru a fi expuşi rezonanţei mag­netice. La Spitalul Euro­pean Polisano, pacienţii pot face IRM cu programare de la o zi la alta, dacă plătesc la casierie. Dacă vor să facă această investi­gaţie gratuit prin CAS, trebuie să se îns­crie pe lista de aş­tep­tare. Potrivit reprezentan­ţilor unită­ţii medicale, lista de aş­tep­tare este de o lună, pentru că doar pentru acest număr de investigaţii plăteşte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
La un alt centru medical, RMN Diagnostica, unde sibienii pot merge să îşi facă o astfel de inves­tigaţie, se pot face lunar 10 – 20 de investigaţii gratuite. Doar pentru acestea plăteşte Casa de Asigurări. Cei care nu prind unul dintre aceste locuri au două variante: fie se trec pe lista de aşteptare pe următoarele şase luni, fie plătesc.

Investigaţie neegalată

IRM este utilă în studiul tuturor regiunilor anatomice şi a organelor, având o rezoluţie tisulară neegalată de alte metode. IRM este explorarea cu cele mai bune rezultate în diagnosticul afecţiunilor cere­brale, ale coloanei vertebrale şi articulaţiilor, fiind folosită în diagnosticul afecţiunilor arti­culaţiilor genunchiului, umăru­lui, cotului, pumnului, şoldului la sportivi. Metoda permite şi studii angiografice cu şi fără substanţă de contrast, fiind o alternativă excelentă angio­grafiei standard în studiul vas­cularizaţiei cerebrale, a vase­lor gâtului, a aortei şi ramurilor sale, precum şi a vascula­rizaţiei membrelor. Este o me­todă foarte bună de explorare a organelor genitale feminine şi masculine, iar în ultima perioadă a câştigat teren şi în explorarea sânilor.

comentarii
1 comentarii

De fapt, denumirea corect? este de diagnoz? bazat? pe invesiga?ie imagistic? prin rezonan?? magnetic?. (DIIRMN).
Expert
29.05.2015 08:41
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia