Continental
Tribuna
Limbajul semnelor ar putea deveni limbă oficială în România. Interpreţi autorizaţi în toate instituţiile statului
Limbajul semnelor ar putea deveni limbă oficială în România. Interpreţi autorizaţi în toate instituţiile statului

Dacă ideea deputatului PNL , Adriana Săftoiu, devine literă de lege, limbajul semnelor va deveni limbă oficială în România. Şi aici, din complicate cum erau, lucrurile se complică şi mai tare. De ce ? Pentru că fiecare instituţie din ţară va trebui să angajeze un interpret autorizat care să ofere asistenţă persoanelor cu deficienţe de auz. Ori aşa ceva sună mai degrabă a utopie într-o ţară în care drepturile persoanelor cu care soarta n-a fost tocmai generoasă sunt tratate cu dispreţ, uneori chiar cu sictir.

Argumente? Locurile de parcare rezervate celor cu dizabilităţi sunt mai mereu ocupate, iar rampele de acces în instituţii sunt aproape inexistente, asta ca să nu intrăm în detalii legate de accesul în autobuze, să zicem. De mizeria căreia Poşta îi spune "rampă de acces" de pe Mitropoliei vorbim altă dată. Şi dacă asta se întâmplă într-un burg cu fiţe ca Sibiul, gândiţi-vă ce-o fi prin vreun fund de Moldovă. Sau mai bine nu vă mai gândiţi. E miezul zilei şi uite ce soare fain a agăţat Natura pe cer.
Dacă fiecare instituţie din România va fi obligată să angajeze un interpret autorizat, să vezi atunci nepotisme şi cumetrii cu neamuri şi rubedenii convinse că şi ele pot să dea din mâini, dacă mai iasă şi-un ban, nu? Cine să şi verifice tărăşeniile care vor aşeza tot soiul de nechemaţi în posturi care ar trebui să însemne o mână întinsă celor fără şansă nu un picior în fund, cine? Statul nu e-n stare să verifice nici dacă nu-i el cumva ditamai handicapatul. Iar de respectarea legii chiar nu are niciun sens să mai vorbim.
Iniţiatorul proiectului de lege vede în introducerea unei secţii de limbaj al semnelor la Facultatea de Litere o soluţie pentru ca limbajul mimico-gestual să nu mai necunoscuta de azi. 

  • „În momentul în care noi, ca stat, vom recunoaşte limbajul mimico-gestual ca limba oficială, în acel moment instituţiile statului vor trebui să-i ajute pe aceşti oameni punându-le la dispoziţie interpreţi”, afirmă Adriana Săftoiu, deputat PNL.

Statiticile artă că, în România, aproape 25.000 de persoane sunt încadrate în grad accentuat de handicap şi folosesc limbajul mimico-gestual. Dintre aceştia, 1.700 sunt copii. 

  • "Persoanele surde nu ştiu cu cine să voteze, la fel la spital, sunt probleme de comunicare între pacient şi doctor", afirmă Mihail Grecu, preşedintele Asociaţiei Surzilor din România.

Certificatele de interpret sunt autorizate de ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, în colaborare cu Asociaţia Surzilor. Potrivit legii, în instituţiile statului doar interpreţii autorizaţi pot să lucreze. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia