Continental
Tribuna
Lia Olguța Vasilescu a explicat cum scad sau cresc salariile la români.
Lia Olguța Vasilescu a explicat cum scad sau cresc salariile la români.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut precizări, în cadrul unei conferinţe de presă, despre situaţia salariilor în contextul aplicării Legii salarizării unitare şi trecerii contribuţiilor la angajat.

Despre salariile celor din mediul privat, Lia Olguţa Vasilescu a spus, conform Antena 3, că "strict din cauza transferului contribuțiilor de la stat la angajator salariile nu vor scădea" şi că "că statul nu poate interveni în negociere pentru salariații din privat". În plus, aceştia vor beneficia de prevederile unei Ordonanţe de Urgenţă care se află în lucru la Ministerul de Finanțe. Ministrul a mai adăugat că angajatorii nu au "niciun motiv" să umble la salariul net al angajatului şi că dacă patronul dorește scăderea cheltuielilor cu salarizarea, o putea face și anul trecut și o poate face și acum.

Despre salariile bugetarilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat că, de anul viitor, aceştia vor avea creşteri salariale diferite şi că raportul între cel mai mic salariu și cel mai mare a fost stabilit ca fiind 1 la 12, salariul minim - salariul președintelui, după ce anterior raportul fusese de 1 la 15, însă ajunsese în realitate la 1 la 18. La fel, salariile demnitarilor, inclusiv al președintelui României, au scăzut cu  20 - 40 %.

Ca urmare a majorării salariului minim pe economie la 1.900 lei şi a scăderii impozitului pe salariu, de la 1 ianuarie a avut o creştere, dar salariul net e in continuare mai mic decât cel anterior aplicării legii salarizării, a mai spus Vasilescu.
Tot referitor la salariile bugetatilor, ministrul a precizat că, anul acesta, toți bugetarii au o creștere brută cu 25%, cu excepția celor care coboară direct în grila din 2022 și cei cu o creștere mai mare de 25%, adică 28,5% din IT, cercetare sau persoane cu handicap. La fel, personalul didactic salarial va avea de la 1 martie o creştere de 20%.

Lia Olguța Vasilescu a spus, cu referire la pensii, că, începând cu 1 iulie, toți pensionarii cu pensie sub 900 de lei primesc medicamente compensate cu 90%. Începţnd din ianuarie 2018, impozitului pentru pensiile peste 2.000 va fi redus de lei de la 16 la 10%. Ministrul Muncii a mai anunţat că în iulie va crește punctul de pensie la 1.100 de lei, măsură care e deja adoptată prin OUG.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia