Tribuna
Legea educaţiei poate înjumătăţi numărul conducătorilor de doctorat şi al doctoranzilor
Legea educaţiei poate înjumătăţi numărul conducătorilor de doctorat şi al doctoranzilor
"Cadrele didactice care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani". Citatul este preluat din noua Lege a educaţiei naţionale şi îi afectează pe jumătate dintre conducătorii de doctorat de la Universitatea "Lucian Blaga", adică pe cei care au împlinit 65 de ani*
"Există lucruri bune în Legea educaţiei, dar cel mai grav lucru este că loveşte în cercetare, iar o universitate care nu face cercetare şi care nu are mentori pentru cercetare este o universitate moartă. Această prevedere este cea mai gravă eroare pe care o aduce legea educaţiei", declară prof.univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga", referindu-se la articolele ce reglementează pensionarea conducătorilor de doctorat. Conform noii legii, conducătorii de doctorat se pensionează la vâsta 65 de ani, dar pot conduce doctoratele în derulare până la vârsta de 70 de ani. Dreptul de a primi noi doctoranzi este condiţionat de conducerea doctoratului în co-tutelă, adică alături de profesori care nu împlinesc vârsta de pensionare pe perioada derulării doctoratului.

La ULBS, jumătate din conducătorii de doctorat au împlinit 65 de ani

La "Lucian Blaga", cea mai mare universitate a Sibiului, există 14 domenii de doctorat cu peste 70 de conducători de doctorat, conform site-ului oficial al instituţiei de învăţământ superior. "Aproximativ jumătate dintre conducătorii de doctorat au depăşit vârsta de pensionare. Ca să ai dreptul de a conduce doctorate, trebuie să ai producţie ştiinţifică, trebuie să ai vizibilitate internaţională ca şi cercetător, ca specialist. De obicei, se ajunge la stadiul acesta abia după o anumită vârstă, care e apropiată de vârsta de pensionare. Faptul că nu se mai pot conduce doctoranzi după vârsta pensionării e grav pentru că atunci ai un colectiv format în jurul tău, atunci vezi roadele muncii de atâţia ani. Este o decapitare a experienţei profesionale", adaugă rectorul Constantin Oprean.
Noile reglementări din domeniul educaţiei pot pune probleme pentru anumite domenii doctorale existente la Universitatea "Lucian Blaga". De pildă, patru dintre cei zece conducători de doctorat pe domeniul Teologie au depăşit vârsta pensionării, iar în aceeaşi situaţie se găsesc trei dintre cei nouă profesori acreditaţi să conducă teze de doctorat în domeniul Filologie. De menţionat este faptul că este vorba de nume sonore din cele două domenii, de cercetători precum acad. Mircea Păcurariu, Dumitru Abrudan, Constantin Voicu, Ilie Moldovan sau Mircea Tomuş şi Horst Schuller. Situaţii similare se regăsesc şi în domeniile inginereşti sau în cel medical, unde conducători de doctorat sunt specialişti precum Ilie Isarie sau Zeno Popovici şi Liviu Vulcu. În ceea ce priveşte vârsta la care specialiştii au obţinut dreptul de a conduce doctorate, aceasta variază de la 55 de ani la... 62 de ani.
Numărul doctoranzilor din universităţile româneşti va fi afectat şi de o altă prevedere a Legii educaţiei: conform articolului 167, un conducător de doctorat proate îndruma simultan maxim 8 doctoranzi, aflaţi în diverse stadii ale studiilor doctorale. Până la apariţia noilor reglementări, numărul maxim de doctoranzi îndrumaţi de un conducător de doctorate era de 15.




comentarii
10 comentarii

Daca jumatate dintre indrumatori vor fi inlaturati, nici nu ar fi mult. In primul rand ar trebui sa nu mai conduca cei descalificati profesional, cei care in numele interdisciplinaritatii acorda doctorate in alte domenii in care au ei studii de specialitate, domeniul lor de pregatire neregasindu-se cu nimic in tezele doctoranzilor. Ar trebui sistat de indata sistemul de sustinere de nivel de scoala generala, in care doctoranzii de la Economie, Management, Inginerie s.a. citesc de pe power point-uri, dar nu sunt capabili sa poarte o discutie profunda despre domeniul de doctorat. Sunt conducatori de doctorat total depasiti, sistemul este centralizat, facultatile neavand control asupra managementului activitatii doctorale in domeniile respectivei facultati, totul fiind condus de rector personal. El insusi nu ar avea ce cauta ca si conducator de doctorat. Apoi, "scoala doctorala" condusa de rector a permis unor impostori sa acorde, impotriva legii, doctorate copiilor si nevestelor, ceea ce este totalmente descalificant si a murdarit ULB-ul pentru o istorie intreaga. Astfel sunt: Ciocoi-Pop Dumitru (ce exemplu de fost rector!), dr. Neamtu, dr. Sabau, "marele" mitropolit Streza (incalca legea crestineste!), Popescu Dan si altii. Toate aceste doctorate ar trebui anulate, iar indrumatorii exclusi!
Doctor
13.01.2011 03:05
Care Universitate la Sibiu, care profesori universitari, care doctorate? Fabrica de bani pentru unii, fabrica de rebuturi pentru altii...
Nedoctor
13.01.2011 08:46
Sper ca legea sa se aplice si astfel sa se faca ordine. Desigur ca nemultumiti sunt cei care luau o multime de bani oficial(lucru de notorietate la ULBS)dar si neoficial. Nemultumiti vor fi si nefericitii care au dat banii si n-au apucat sa ia ...doctoratul.
asistent
13.01.2011 09:20
Ce va fi la Drept, unde din 3 conducatori de doctorat va ramane doar unul ?
Oprean are dreptate
13.01.2011 09:40
Vor sa mentina controlul in doctorat cat mai mult cu acestia care sant acuma,nu accepta nici-o schimbare in planul lor diabolic Europa 2020 , deci prea multe nu se cere sa fi prost sa ai putere, le e frica ca se andeparteaza de ciolan....................
mioriticu
13.01.2011 11:39
Toti profesorii de liceu pana in '89 au devenit universitari. Vai de ei si de studentii pe care-i pregatesc. Cei peste 65 de ani, afara! Au muls destul pe studenti besinosii aia care nu se mai satura de bani.
Vipera
13.01.2011 15:25
la ex de doctorat de la FAC DE DREPT SIBIU comisia formata din BACACI et CO erau beti manga .cand noi sustineam.Al BACACI ii intrece de departe pe toti : un betiv notoriu , in ultima perioada si INCOMPETENT di cauza sangelui pe care-l avea in alcool.HALAL SCOALA DOCTORALA ! RUSINE COSTICA , DUSE , POPESCU , etc
DOCTORAND DREPT
13.01.2011 16:00
SCOALA DE ANALFABETI CU PROFESORI CORUPTI SI INCOMPETENTI !
fost student
13.01.2011 17:25
cei de la putere nu au nevoie oricum de conducatori de doctorat...
iulia
23.02.2013 16:09
MAI MARE INCOMPETENTA DECAT IN RANDUL CONDUCATORILOR ROMANI DE DOCTORAT nu exista in tara asta extrem de corupta in nici un alt domeniu !!!!!!! Da, stiu, pare exagerat, dar nu ma credeti pe cuvant, doar cereti-mi o lista cu cateva nume si rugati-i respectuos pe marii profesori din respectiva lista, sa trimita niste mail-uri sau sa se descurce prin taburile unui web browser sau sa scrie o pagina in engleza. SUNT ULUITORI DE PENIBILI !!!!! cEI MAI MARI PENIBILI DIN TARA ACORDA TITLURILE DE DOCTOR ???????? DACA CINEVA VREA SA FACA CEVA BUN TREBUIE OBLIGATORIU SA INCEAPA DE SUS !
Florin
14.03.2013 13:37
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA