Tribuna
PNL
Lectură recomandată de zâmbetul-hohot ce-l poartă cu sine
Pr. Constantin NECULA
1625 vizualizari
Lectură recomandată de zâmbetul-hohot ce-l poartă cu sine

Poate părea frivolă prezentarea unei cărți despre... beție. Cristian Fulaș, prieten de nădejde, traduce lucrarea lui Mark Forsyth,  Scurtă istorie a beției. Cum, de ce, unde și când s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră până în prezent (Polirom, Iași, 2018, 261 pg.).

De foarte mult timp n-am citit o mai destinsă povestire despre băutură și beție, cultura vinului și a modului de a bea. Deși traducătorul, pe bună dreptate, ar fi dat, cred eu, numele cărții Scurtă istorie a...pilelii, tocmai pentru a descoperi cititorului filozofia destinsă a autorului cu privire la cercetarea, deloc neserioasă, propusă acum și cititorului român. Despre ce vorbește Forsyth- pentru că așa scrie, ca un povestaș de pozne? Despre evoluția beției, preistoria consumului de alcool, barurile sumeriene, băutura și bețivii în Egiptul antic, simpozionul grecesc, băutura și nebunia unor împărați din China antică, vinul și cele legate de consumul de vin din perspectiva Bibliei, conviviumul roman, Evul Întunecat, băutura în Orientul Mijlociu, sumbl-ul viking, berăria medievală, aztecii, moda ginului, Australia și cultura ei în alcool, Cârciuma din Vestul sălbatic, Rusia, prohibiția...

Istorii, fenomene, geneze culturale legate nu doar de băutură, ci și de întreaga cultură a vremurilor analizate. Bazat pe o bibliografie strașnică și comprimată pentru noi cu un talent de jurnalist la fața locului, Mark Forsyth propune o inegalabilă identificare a unor tradiții uitate, unor oameni iluștri în vremea lor, uitați parcă în aburii... alcoolului. Desigur că nu încurajez tinerii să o citească, dar pentru ceilalți, maturii, devine obligatorie mai ales pentru zâmbetul-hohot ce-l poartă cu sine. Traducătorul bucură limba română, aducând la lumină un text frumos, rotund, curajos.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia