Tribuna
Lecţie de Ziua Mondială a Apei: Copiii au pescuit gunoaiele care nu au ce căuta în canalizare
Sorana MAIER
3152 vizualizari
Lecţie de Ziua Mondială a Apei: Copiii au pescuit gunoaiele care nu au ce căuta în canalizare
Elevii clasei a II-a de la Şcoala Gimnazială nr. 6 din Sibiu au participat marţi, de Ziua Mondială a Apei, la o acţiune unică în ţară: au pescuit din canalizare gunoaiele care, în mod normal, nu au ce căuta în sistemul de canalizare.

Copiii s-au întrecut în a prinde cu undiţa şerveţele umede, scutece, jucării, lavete, bureţi şi alte obiecte pe care, din nefericire, sibienii le aruncă în canalizare.


Thomas Roth, reprezentantul so­cietăţii Apă-Canal, le-a explicat ele­vilor de ce nu este bine ca aceste obiec­te să ajungă în sistemul de ca­nalizare şi i-a îndemnat pe cei mici să fie ambasadorii săi şi să explice şi acasă cum trebuie procedat co­rect.


Apă-Canal vrea ca prin aceste ac­ţiuni să educe generaţia viitoare şi astfel problemele mari care apar la sistemele de gestionare a cana­lizării să fie evitate.
La final, cei mici au pescuit şi câte o jucărie pe care au primit-o în dar din partea Apă-Canal Sibiu.


Acţiunea se înscrie în Programul educaţional ”Prietenii apei”, derulat de ”Apă-Canal” SA Sibiu şi ”Wilo România” şi are ca scop instituirea unui comportament adecvat în ra­port cu utilizarea reţelelor de ca­nalizare.
”Pescuitul” în reţeaua de canali­zare este o premieră în rândul activi­tăţilor educaţionale derulate de com­paniile de apă – canal din România şi vine după alte două realizări ine­dite: Jocul interactiv ”Salvează pică­tura!” şi puzzle-ul ”Drumul apei”, lan­sate anii trecuţi în cadrul Pro­gramului ”Prietenii apei”.


Primele unităţi de învăţământ care au primit vizita reprezentanţilor ”Apă- Canal” au fost Şcolile Gimnaziale nr. 6 şi 12 din Sibiu.  Elevii acestora au putut observa modul în care dife­rite obiecte ajung în reţeaua de canalizare, creând veri­tabile ”dopuri”. Cele mai des întâlnite blocaje sunt formate din scutece, şerveţele ume­de, obiecte de lenjerie inti­mă, jucării, dopuri, beţigaşe igienice, discuri demachian­te, bureţi de vase, lavete, odorizante de toaletă etc. Toate aceste produse au fost ”dotate” cu o compo­nentă metalică astfel încât elevii au putut să le extragă din conducte şi cămine de canalizare cu ajutorul unor undiţe magnetice. Odată prin­se, obiectele au fost puse de cei mici în coşuri de gunoi, efortul fiindu-le răs­plătit cu premii – surpriză.


”Canalizarea nu este ghe­nă de gunoi !” este mesajul pe care ”Apă-Canal” SA Sibiu doreşte să-l retransmită tuturor celor aproximativ 280.000 de benericiari ai serviciului de alimentare cu apă şi canalizare din aria sa de operare. Anual, aproxi­mativ 100.000 de euro sunt cheltuiţi pentru a înlătura efectele utilizării necores­punzătoare a reţelei de cana­lizare. Blocajele duc la inun­darea locuinţelor sau stră­zilor, uzura prematură sau chiar arderea pompelor de apă uzată, îngreunarea pro­ceselor tehnologice din Sta­ţia de epurare, creşterea nu­mărului de intervenţii asupra reţelei de transport, aspecte ce presupun cheltuieli supli­mentare din partea opera­torului, dar şi disconfort pen­tru abonaţi.
Acţiunea va continua în şcolile sibiene şi în cadrul Săptămânii ”Şcoala altfel”, astfel încât tot mai mulţi copii să devină conştienţi de fap­tul că de buna funcţionare a reţelei de canalizare răspund inclusiv beneficiarii ei !

Foto: RĂZVAN NEGRU

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA