Tribuna
Lecția „predată” de restricțiile din următoarele trei zile: variantele ocolitoare pot fi mai eficiente
Lecția „predată” de restricțiile din următoarele trei zile: variantele ocolitoare pot fi mai eficiente

Vestea că timp de trei zile circulația pe podul peste Cibin, situat pe Șoseaua Alba Iulia, va fi complet închisă i-a bulversat pe mulți sibieni care obișnuiau să treacă prin acea zonă. Se știe, între orele 16.00 – 17.30, Șoseaua Alba Iulia se transformă într-o lungă coloană de mașini din cauza celor care lucrează în Zona Industrială Vest și se întorc acasă de la serviciu.

Chiar dacă formula „rută ocolitoare” îi duce cu gândul pe mulți la o creștere a timpului petrecut în trafic, s-ar putea ca, în cazul de față, să trecem printr-un exercițiu care ne va demonstra că variantele de evitare a porțiunii închise sunt, de fapt, soluții care vor scurta timpii morți din trafic de la orele de vârf.

Reprezentanții autorităților locale au avansat patru rute ocolitoare și e posibil ca mulți dintre șoferii care le vor folosi să constate că ele sunt o soluție convenabilă și pentru perioada de după redeschiderea circulației pe podul peste Cibin, de pe Șoseaua Alba Iulia.

Reporterii Tribunei au realizat un experiment în cadrul căruia au cronometrat timpul necesar parcurgerii rutelor ocolitoare. Trebuie menționat că simularea a fost făcută în condiții de trafic obișnuit, nu la oră de vârf.

 

Cinci minute de pe Bieltz până pe Cristianului

 

Una dintre alternativele propuse de autorități este ruta ocolitoare pe traseul strada Bieltz – Câmpșor – Dimitrie Cantemir. Am pornit din sensul giratoriu în care se intersectează Șoseaua Alba Iulia cu strada Bieltz, am traversat Câmpșorul și ne-am continuat drumul pe strada Săcel până la intersecția cu strada Cristianului, de unde există mai multe rute spre diferite zone ale orașului. Distanța a fost parcursă în cinci minute, în condiții de trafic obișnuit, nu la ore de vârf, dar în intervalele „fierbinți” e posibil ca durata străbateri traseului să crească și de trei ori. Cu toate acestea, s-ar putea ca și așa să ajungi mai repede într-un punct de unde poți alege mai multe rute spre cartierele orașului decât dacă ai fi așteptat în coloană pe Șoseaua Alba Iulia.

În funcție de zona în care doresc să ajungă, sibienii ar putea constata, odată cu aceste restricții, că pot scuti timp important folosind străzile mai puțin circulate din cartiere.

Tot de 5 minute ai nevoie și pentru a parcurge celelalte trasee pentru a evita zona care va intra în lucru, cu excepția centurii ocolitoare. Aceasta poate fi folosită de sibienii care vor să ajungă în Terezian, Vasile Aaron, zona Ștefan cel Mare sau cartierele Lazaret, Gușterița, dar traseul presupune aproximativ 8 - 10 minute în condiții normale de trafic din Zona Industrială Vest până la una din ieșirile dorite.

Cele trei zile de restricții care i-au speriat pe sibieni ar putea deveni o lecție în urma căreia mulți șoferi ce pierdeau timp important în trafic să descopere că variantele ocolitoare, chiar dacă par mai lungi, pot fi eficiente. (D. B.)

CITIȚI AICI detaliile despre închiderea circulației pe podul peste Cibin!





comentarii
4 comentarii

Ma uit la fotografie si nu-mi vine a crede: ce-i cu accesul peste(cred) podetul din stinga? E o rampa pentru carucioare sau...?''Lucrarea'' pare noua deci fie e opera proiectantului,fie a constructorului.Ori o fi fost topometristul beut?
Silberpfeil
05.05.2022 18:02
Autorul articolului are mintea cel puțin ”creață”. Din păcate ați creat alte probleme majore. Strada Islazului , este o amărâtă de străduță de categoria a -3-a îngustă . Prin noua ”bretea” Câmpșor la orele de vârf pur și simplu este sufocată și blocată de mașinile care merg pe traseul Cartierul Arhitecților / Platforma Industrială sau invers. În concluzie d-na primar Fodor a sacrificat și distrus câteva sute de familii ale orașului Sibiu care probabil au votat-o ( în veci nu o vor mai vota ) pentru a facilita un acces locuitorilor altei localități . Ideea cu breteaua Câmpșor probabil că ar fi fost fezabilă dacă s-ar fi făcut tot pe câmp un drum paralel cu calea ferată care să intersecteze pe după unitatea militară către școala de câini accesul doritorilor ( o variantă mult mai rapidă și mai simplă și pentru utilizatori ) astfel încât să nu se creeze acest haos general care probabil că se va perpetua la nesfârșit , și care pană la urma va bloca complet această variantă .
Gheorghe
06.05.2022 07:26
Incet, incet, sistemul cauta tapi ispasitori pentru tunurile din pLandemie. Pentru mortile cauzate de sistem, nici o investigatie. Marii cioclii ai genocidului vaxxinist, Arafat, Catu, Cercel, Tataru, Rafila, Gheorghita raman nepedepsiti:

Șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, urmărită penal în legătură cu achiziția nelegală a 1,7 milioane de măști, în pandemie. Prejudiciul depășește 50 de milioane de lei
Cornelia Nagy, președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), este urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar legat de achiziția nelegală a 1,7 milioane de măști de protecție la începutul pandemiei de Covid-19, anunță Agerpres, citat de Rost.
În același dosar, a fost pusă sub acuzare Iona Mădălina Hohan (fostă Deaconeasa), consilier achiziții publice în cadrul ONAC, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.
Alte stiri
06.05.2022 09:16
desprinsi TOTAL de realitate!!!
un sibian
06.05.2022 12:32
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA