Tribuna
PNL
Leafa ca o recompensă
Rareș BIŢU
2061 vizualizari
Leafa ca o recompensă

   "Moştenire otrăvită", văd că-i spun, îngrijoraţi, nişte chitroşi. Alţii văd în ea mana cerească pe care nici nu mai sperau să o apuce. Cu ochii pe listele de vot şi gândul la galbenii statului, gorniştii îşi dau coate, semeseuri, ghionţi, ba chiar şi buzna dau, amuşinând potenţialul nadei. Ca bocitoarele profesioniste o să văicărească îngrijoraţii de serviciu că n-are ţara bani. Ei, las că are: aşa cum are bani pentru ăl mai scump kilometru de autostradă de pe planetă, precis are. Aşa cum are bani pentru sindrofii cu pene şi mese rotunde pentru capete pătrate, precis are bani de lefuri. Dacă e-n stare să nu absoarbă bani nerambursabili, precis are banii ei, nu credeţi?

E vorba de salarizarea bugetarilor, proiectul Legii Salarizării Unitare. Proiect care a mai zgâriat puţin notorietatea lui Crăcea, alungat în plan secund, că doar vorbim de salarii, nu de amantlâcuri  cu ciudaţi sătui să-l tot râdă angajaţii de la vulcanizare că iar a adus gonflabila la reparat.

Proiectate de vechiul guvern, lefurile bugetarilor pornesc greu, la a doua-treia cheie, de la aproximativ 2000 de lei pentru cine nu s-a priceput decât s-ajungă învăţător ori educatoare şi zburdă la 17.000 de lei pentru inspiraţii care au ştiut cum să se facă preşedinţi de consiliu judeţean, ca să şi conteze-n viaţă. Că doar n-o să aprecieze aproapeţara o pârlită de educatoare care aduce în viaţa unui copil Litera pentru a-l împrieteni cu Slova şi Cuvântul. Nţţ, ţi-ai găsit. Ori s-aprecieze o asistentă binevoitoare, nu plină de ţâfnă ca aia la care aţi nimerit cu copilul beteag. Aproapeţara apreciază un funcţionar public  care aduce în viaţa unui oraş Drumul, Spit ... Cum? Drumul nu-l prea aduce, zici? Bine, reformulez: aproapeţara apreciază un funcţionar public care aduce în viaţa unui oraş Şcoala, Educaţia ...Cum? Nici pe ăstea nu le chiar aduce? Atunci probabil că aduce ... ăsta, mda, ştiu: canalizarea! E, aici sigur am nimerit-o, este? La oraş, fireşte, că la ţară, ştiu, nu-i chiar atât de uşor cum crede lumea: o comună veche merge cu o promisiune nouă, dacă-i unsă cum trebuie. Şi-o litră de ulei merge, şi nişte labe pentru sinistraţii de la inundaţii. Şi-o şapcă mai pătrată poate fi consumată cu succes.

Şi pe Fuego îl mai aduce funcţionarul când îi mai vine dor să vadă bizonul cu freamăt în nări şi văzduh în priviri ca un telegar îndopat cu supliment la porţia de jăratec.  

Dintre toate, cel mai mult aproapeţara îi apreciază pe primari, lefurile acestora necesitând cinci cifre pentru a le scrie corect. Dacă are la dispoziţie o urbe cu multe suflete şi fumuri, leafa de primar poate ajunge şi la 15.000 de lei, dar face. Cum ce? Face toţi banii! Păi, credeţi că-i uşor să semnezi ca primarul şi după o vreme să te facă presa breakingnews? Să te servească la proţap - şi ăla ispăşitor - cu microfon în loc de măr înfipt în gură? Apropo: dacă ştie cineva un primar cinstit, mă da` ridicol de cinstit, care la viaţa lui n-a furat decât cel mult meserie, să-mi dea şi mie de veste. Sau mai bine nu, să nu-l facem de minune tocmai acum când ia uite ce preţ ştie aproapeţara să pună pe el. Înc-un pic şi puteai să juri că-i ... recompensă! 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia