Astăzi, în Foaierul Bibliotecii județene Astra din Sibiu, în prezența unui numeros public, preoți, protopopi, cadre didactice, cercetători, bibliotecari, oameni de carte, a doamnei Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a domnului prof.univ.dr. Rudolf Gräf, director al Institutului Socio-Uman din Sbiu, a domnului Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, a avut loc lansarea unei valoroase lucrări, cu tematică istorico-bisericească deopotrivă, rezultată din pana tânărului și valorosului cercetător științific clujean, Mircea-Gheorghe Abrudan. Posesor a două licențe și două doctorate în Istorie ( 2013) și în Teologie (2021),cu rezultate maxime, la doar 36 de ani, Abrudan este cadru didactic asociat la Universitatea clujeană, la Facultatea de Studii Europene.
Face parte din bordul unor publicații științifice și de cultură („Astra Salvensis”, „Astra Sabesiensis”, „Danubius”, „Astra Clujeană” și „Telegraful Român”; este posesor al unor premii și distincții: „Dumitru Stăniloae” – al Academiei Române; „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion; premiul „Virgil Cândea”; „Dimitrie Cantemir” al Academiei Oamenilor de Știință din România. A fost distins cu „Crucea șaguniană pentru mireni”, „Crucea Transilvăneană”, „Crucea Nordului” și Medalia omagială „Episcop Ioan Popascu”, o certă dovadă a aprecierilor față de activitatea sa.
A publicat 6 cărți de autor, 11 cărți de coautor, 8 volume ca editor și coordonator, peste 120 studii de specialitate și aproximativ 220 de articole de popularizare, evocări, recenzii, prefețe etc. Este participant la peste 80 de conferințe, simpozioane și sesiuni de comunicări naționale și internaționale.
Tematica lucrării, sugerată de regretatul istoric, fost rector al Universității clujene, Nicolae Bocșan, și-a aflat cel care să-i dea viață, un bun cunoscător al limbilor germană, franceză și engleză, un apreciat și asiduu cunoscător al arhivelor austriece. Acestea constituie sursă din care a valorificat date și informații inedite, dar și o serie de documente mai puțin cunoscute, toate, alături de o bogată și atent selectată bibliografie, stau la baza volumului lansat.
Amfitrionul acțiunii, dr.Răzvan Pop, directorul Bibliotecii județene ASTRA Sibiu, după cuvintele calde de bun-venit adresate tuturor participanților, dă cuvântul profesorului Lucian Giura care în alocuțiunea sa prezintă, sintetic, viața, activitatea și aprecierile contemporanilor privitor la activitatea științifică a lui Mircea-Gheorghe Abrudan.
În alocuțiunea sa, preot profesor Nicolae Chifăr, membru al Comisiei de doctorat în Teologie a tânărului cercetător clujean, remarca următoarele: „ Această carte prezintă modul cum a fost asigurată asistența religioasă pentru clerul militar ortodox în Monarhia habsburgică între cele două mari evenimente militare amintite în titlu.....Cartea constituie o noutate pentru că acest subiect nu a fost tratat la nivelul unor lucrări de amploare și în același timp este rezultatul unei munci asidue de cercetare în arhivele naționale și internaționale, cu experiența pe care Mircea Abrudan a dobândit-o în activitatea sa de cercetare sub îndrumarea regretatului istoric Nicolae Bocșan și a profesorului Rudolf Gräf este prezentă și în acest volum”.
Printr-o cuvântare de suflet, așa cum ne-a obișnuit, valorosul preot profesor Constantin Necula, un autentic patriot român, a subliniat câteva caracteristici, particularități a operei lui Mircea-Gheorghe Abrudan. Potrivit opiniei Domniei Sale, cartea face parte dintr-o succesiune de scrieri vibrante cu sorginea în operele Școlii Ardelene fiind realizată de „un briliant aflat într-un inel de aur. Fiind o carte despre caractere, o continuare a excepționalelor scrieri ale lui O.C.Taslăoanu, ea prefațează alte cărți care vor urma.
L.G.
Foto: Răzvan NEGRU
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |