„La trei pași de moarte” – fostă graniță de imperiu, devenită atracție turistică în munții Sibiului

Un loc încărcat de povești ce par desprinse din romane de aventuri sau din filme: așa s-ar putea descrie fosta graniță dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească, o fâșie lată de 2 metri, pe creasta Munților Făgăraș. Am descoperit un tablou fascinant al locului într-o postare de pe pagina de socializare a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Aproape că nu este zi, din primăvară până în toamnă, în care Creasta Făgărașului să nu fie călcată de turiștii aflați în căutarea liniștii și a bucuriei de a fi mai aproape de cer, mulți dintre aceștia alegând zona denumită „La trei pași de moarte”. Aceasta se află pe teritoriul județului Sibiu și este străbătută de drumeții care călătoresc între Bâlea Lac, Vârful Moldoveanu sau Cabana Podragu.

În cei 25 de ani de când conduce grupurile de turiști pe cărările munților, Catri Naicu, ghid al Programului „Anii Drumeției”, a fost întrebat de nenumărate ori despre legătura cu moartea a zonei aflată la 2.150 metri altitudine, în vecinătatea Lacului Bâlea: „Aici a fost granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Practic, limita era dată de muchia Crestei, care are o lățime de aproximativ 2 metri, adică de trei pași. Se știe că pe aici treceau cei care aduceau cărți scrise in limba română și le introduceau în Transilvania. Toți erau  catalogați drept „contrabandiști” și riscau să fie împușcați de grăniceri dacă erau surprinși pe graniță. Dacă reușeau să facă cei trei pași peste graniță, scăpau”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La poalele Făgărașilor se află comuna Cârțișoara devenită cunoscută în lume datorită lui Badea Cârțan, ciobanul  care timp de 30 de ani a adus traiste pline cu cărți românești din Vechiul Regat, pe care le-a distribuit românilor transilvăneni, dar și pentru călătoria de 43 de zile pe care a făcut-o pe jos, până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian.

„Vechea potecă urca dinspre Vidraru, spre Fereastra Zmeilor, traversa granița, și cobora spre Arpaș. De aici, cei care aduceau cărți românești puteau merge spre Făgăraș – Brașov sau Avrig – Sibiu”, mai spune Catri Naicu.

Cei care vin în creastă, în zona numită „La trei pași de moarte”, au parte și de imaginea spectaculoasă a unei stânci găurite, aflate în vecinătate: „Fereastra zmeilor”. Nu este drumeț care să nu-și dorească o fotografie a cărei „ramă” să fie chiar stânca.

Și dacă cumva v-am stârnit cumva dorința de a urca în Creasta Făgărașului, aflați că pe timp de iarnă acest lucru este interzis. „Tot ceea ce înseamnă poteci de munte aflate la peste 1.800 de metri altitudine sunt închise pe timpul iernii”, spune Dan Popescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu. Chiar și vara se recomandă atenție sporită: „În porțiunea dintre „La trei pași de moarte” și „Fereastra zmeilor” au fost montate lanțuri metalice  de care turiștii se ajută când urcă sau coboară, traversând cele trei jgheaburi din zonă”, a mai precizat șeful salvamontiștilor sibieni.

Despre „Fereastra zmeilor” se spune că-și dezvăluie originea numelui doar în clipa în care o privești de pe potecă. În același timp, se mai vorbește despre faptul că vântul serilor de vară aduce cu sine sunetul unei turme îndepărtate de oi, mânate de un cioban dibaci în cântatul la fluier care, aidoma lui Badea Cârțan, ar trece peste hotarul ce odinioară despărțea românii aflați de o parte și de alta a munților.

În Creasta Făgărașului, drumeții sunt mai aproape de înaltul cerului și pot scruta cu privirea zările binecuvântate cu munți falnici, văi împădurite sau cu apele scânteietoare ale Oltului.

Acolo, în munți, se află o parte a județului Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!”.
 

 

 

04 decembrie 2024 la 20:33
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 26 minute
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 18 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit