Tribuna
PNL
La pas prin „târgul de primăvară” din centrul Sibiului
Liuba STARII
2296 vizualizari
La pas prin „târgul de primăvară” din centrul Sibiului
În decembrie și ianuarie am simțit "magia sărbătorilor de iarnă", în februarie "ne-am iubit" cu inimioare din pluș și peste câteva zile ne vom bucura de sosirea primăverii, așa cum se convine, cu un mărțișor în piept, conform tradiției populare. Mai avem puțin timp ca să ne pregătim de această sărbătoare și să ne "echipăm" cu vestitorii anotimpului mult așteptat.

Ziua de lucru am început-o cu o plimbare pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, unde am zărit mai mulți sibieni, aflați în căutarea cadourilor pentru cei dragi. Unii își făceau rezerve de mărțișoare, cumpărând, deodată, vreo zece bucăți, alții își încercau norocul și negociau prețul accesorilor. Nimic neobișnuit. Exact ca la un târg. Am aruncat o privire la marfă expusă și m-am pierdut în diversitatea culorilor și decorațiunilor. Mărțișoarele tradiționale legate de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, „mai puțin tradiționale” cu personajele Disney și pietrele Swarowski, totul la o grămadă, pentru orice gust și buzunar.

Mă opresc lângă obiectele făcute manual și aud vocea unei femei, care șoptește: „La ce zile am ajuns.Totul se vinde, totul se cumpără, chiar și....mărțișorul”. Cuvintele doamnei îmi trezesc curiozitate și o întreb cu delicatețe: „Cum a fost în trecut? De ce vă întristați? Oare mărțișoarele nu mai sunt frumoase?”.

Ea îmi zâmbește și îmi răspunde cu aceeași tristețe în ochi: „Pe vremuri nu aveam nevoie de mulți bani ca să iubim. Făceam mărțișoare simple, nu au fost placate cu aur sau argint, dar au fost mai scumpe, pentru că aveau mai mult suflet. Primul mărțișor, pe care l-am primit de la soțul meu, îl port în fiecare luna martie, așa îl simt alături de mine”.

Am cheltuit 35 de lei, dar am economisit timpul

La standul următor intru în conversație cu un tânăr, care mă întreabă dacă îmi plac aranjamentele florale și mă roagă să-l ajut să facă o alegere potrivită. Avem de-a face cu flori artificiale așezate în cutii sau coșuri de diferite dimensiuni. Prețurile variază între 35 și 200 de lei. Ne oprim la o compoziție de trandafiri. Primesc un „mulțumesc” și plec mai departe. Mă opresc la ornamente din foi de porumb confecționate manual și vândute cu 25, 50 și 80 de lei.

”Vreau să cumpăr ceva deosebit pentru mama mea. Are foarte multe mărțișoare de la elevii ei și mi-ar plăcea s-o uimesc, îmi plac ornamente din foi de porumb, arată bine, dar sunt scumpe”, spune Ilinca, o tânără de vreo 20 de ani.

Mirela, de asemenea, este în căutarea cadoului pentru părinții și bunicii ei: ”În copilărie, când aveam mai mult timp liber, camera mea se transforma într-un atelier de mărțișoare. Puneam mult suflet și le făceam cu multă străduință. Nu mai reușesc să le fac, trebuie să mă împart între facultatea și practică, prefer să le cumpăr. Am cheltuit 35 de lei, dar am economisit timpul”.

Prețul mărțișoarelor începe cu 2 lei și ajunge până la 80 de lei. Depinde de materialele folosite. Mai nou, au apărut și cercei-mărțișoare în forme de inimioare, vișine și etc. Bijuteriile, de asemenea, și-au câștigat terenul, tarabele sunt pline cu brățări, pandantive, broșe și coliere, realizate în cele două culori, care se află „în trend”: alb și roșu. Pentru că orice târg trebuie să aibă și oferte avantajoase, comercianții de pe Bălcescu ne propun să cumpărăm „vestitorii primăverii” cu șapte lei bucată sau să fim mai generoși și să luăm cinci bucăți cu 30 de lei sau zece bucăți cu 50 de lei.

Zâmbetul și fericirea ca o recompensă

”Am plecat din casă cu o sută de lei și am rămas cu cinci lei, dar nu regret. Zâmbetul și fericirea iubitei mele vor fi o recompensă pentru mine”, spune Matei.

Ultimul popas îl fac la standul cu flori naturale și în ghiveci ce emană un „adevărat parfum al primăverii”. Acesta poate fi adus în casa femeilor cu cinci, zece, 25 sau 60 de lei. Nu lipsesc nici tradiționalele diplome și căni personalizate pentru „cea mai bună colegă”, “cel mai bun prieten”, “șef”, ”vecin”, ”profesor”.

”E devreme să cumpăr flori, pentru că nu vor rezista până 1 martie. Nu vreau să apar cu o floare moartă, duminică, o să mă mai întorc la standul dumneavoastră și o să cumpăr un buchet de lalele”, promite un potențial client care își ia rămas bun de la vânzătoare.

La finalul plimbării, am făcut și eu câteva cumpărături sau „mici atenții”, cum îmi place să le numesc, dar tot cuvintele interlocutoarei mele mi-au rămas în minte: „Totul se vinde, totul se cumpără, chiar și....mărțișorul”.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia