Tribuna
Jidvei
La munte și la "mare", în județul Sibiu. Păltinișul, Mărginimea Sibiului și lacurile de la Ocna, destinații de vacanță pentru tot mai mulți români
Andra MARINESCU
6092 vizualizari
La munte și la
Despre România se spune că are un relief binecuvântat, că se bucură de toate frumusețile posibile: munte, mare, peșteri, lacuri și cascade spectaculoase. Județul Sibiu poate fi numit o Românie în miniatură, deoarece găsim, la mică distanță, munte și mare, având în vedere că Ocna Sibiului e numită și "Litoralul Ardealului". În contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, mulți români au renunțat la concediile în străinătate, orientându-se către vacanțe în țară. Sibiul este o zonă ofertantă din punct de vedere turistic, Păltinișul, Mărginimea sau lacurile sărate de la Ocna Sibiului fiind variante pentru petrecerea concediului luate în calcul de tot mai mulți români. Spațiile de cazare din aceste zone nu duc lipsă de clienți, chiar dacă gradul de ocupare e mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut.


Turiștii veniți din toate colțurile țării spun că au ales județul Sibiu pentru că acesta oferă multiple modalități de petrecere a timpului: de la munte, de la Păltiniș, poți ajunge la "mare", la Ocna Sibiului, străbătând doar 45 de kilometri, după care, la o aruncătură de băț, te poți bucura de peisajele, ospitalitatea și bucatele din Mărginimea Sibiului. 
La "mare", lângă Sibiu, cu loc suficient pentru distanțare socială
Ultimul weekend din luna iunie a adus în Complexul Lacurilor Naturale de la Ocna Sibiului aproximativ 5.000 de turiști, iar în prima săptămână din iulie numărul acestora a fost tot de aproape 5.000. 
Primul weekend al lunii iulie a scăzut numărul celor care au mers la Ocna pentru o baie, întrucât reprizele scurte de ploaie i-au speriat pe cei care își făcuseră planuri de plajă. 
"Avem o suprafață mare în Complexul Lacurilor Naturale, în așa fel încât oaspeții noștri pot păstra, fără probleme, distanța socială impusă de regulile aflate în vigoare. Am observat că, în general, oamenii evită înghesuiala, păstrează distanța și la intrarea în lacuri și la rând la terase, e o altfel de atitudine decât în anii trecuți, aș spune una mai precaută. Din păcate, în ultimul sfârșit de săptămână, ploile de scurtă durată i-au speriat puțin pe turiști și nu am mai avut un număr mare de vizitatori, așa cum s-a întâmplat în ultimul weekend din luna iunie, dar observăm că Ocna rămâne o destinație turistică preferată de mulți și în această perioadă dificilă. Noi le asigurăm cele mai bune condiții, anunțăm periodic măsurile de care trebuie să se țină cont și, în plus, există spoturile difuzate la radio, pe care turiștii pe pot auzi de la terase. Angajații noștri sunt în contact permanent cu turiștii, în îndrumă dacă au nevoie, avem puncte în care se găsesc dezinfectanți, pot spune că lumea nu are de ce să își facă probleme când vine în Complex", spune Ionuț Costea, administratorul SC Lacuri Naturale SA Ocna Sibiului. 
Că stațiunea aflată la doar 17 kilometri de municipiul Sibiu este o alternativă la concediile din Grecia, Italia sau Spania ne confirmă și Mirela, venită cu familia din Timișoara  la Ocna, pentru o săptămână: "Ne făcusem planuri să mergem în Grecia, dar avem doi copii, de cinci și șapte ani, și nu am vrut să riscăm, să stăm pe la graniță sau, mai rău, să trebuiască să intrăm în izolare, dacă se înrăutățește situația. Am auzit de la niște prieteni care vin des aici că e frumos și am decis să venim pentru o săptămână. Ne place foarte mult, prețurile sunt rezonabile și mă bucur că nu e înghesuială, ca pe litoral. Nu facem cure cu nămol, pentru că încă nu avem probleme reumatice, dar am înțeles că apa e bună pentru mai multe afecțiuni. Împușcăm doi iepuri, ne răcorim și facem și o cură cu apă sărată".
O altă familie întâlnită pe plaja de la Ocnița ne spune că anul acesta se împlinesc zece ani de când vine, regulat, la Ocna Sibiului. Soții Radu și Natalia sunt din Focșani și vin pe "litoralul Ardealului" pentru a îmbina o cură de nămol cu relaxarea. 
"Ăsta e al zecelea an în care venim aici, unde facem cure de nămol, ne răcorim, ne relaxăm, într-un cuvânt, petrecem un concediu perfect. Stăm, de obicei, câte zece zile și profităm de împrejurimi. Într-o zi urcăm la Păltiniș, în altă zi vizităm Muzeul Satului, centrul istoric din Sibiu, mai stăm la plajă, timpul trece repede și plăcut", spune Radu.
Stăm de vorbă și cu proprietarul unei pensiuni aflate în vecinătatea lacurilor naturale. De la acesta aflăm că, încetul cu încetul, turismul din stațiune revine la normalitate: "Nu putem spune că stațiunea e supraaglomerată, dar, ținând cont de situația actuală, nici nu ne putem plânge. Turiștii vin, începe să crească numărul de rezervări și constatăm că revin mulți dintre oaspeții din anii trecuți. Ei spun că aici se simt în siguranță, că nu e înghesuiala de la mare și că Ocna Sibiului e o destinație care, anul acesta, va înlocui concediul din străinătate. Ca să vă dau un exemplu, vă spun că am o familie care obișnuia să petreacă un concediu la Ocna și unul în Grecia. Anul acesta, vor veni de două ori la Ocna, o dată în iulie și o dată în august, câte o săptămână", explică proprietarul unei pensiuni.


Mărginimea Sibiului redevine o atracție de vacanță


Odată cu ridicarea restricțiilor, pensiunile din Mărginimea Sibiului și-au redeschis porțile pentru turiști. Proprietarii unităților de cazare spun că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. 
"Au început să vină turiștii, suntem foarte încântați să îi primim! Bineînțeles, am luat măsuri pentru a preveni răspândirea COVID-19. Le luăm temperatura când le facem check-in-ul, dezinfectăm zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi toate suprafețele, respectiv, mese, clanțe, uși, am instalat și dispensor cu dezinfectant. Mesele din foișor au fost, de asemenea, distanțate. Turiștii stau câte patru la o masă. Avem turiști îndeosebi în weekend-uri. Recent, au fost turiști din Galați, Dolj. Au zis că aerul curat e cea mai bună modalitate de a fugi de COVID. Nu avem rezervări ca altădată, dar suntem mulțumiți. Important e să trecem cu bine peste această perioadă grea", spune proprietarul unei pensiuni din Gura Râului. 
Proprietarul unei pensiuni din Rășinari explică faptul că rezervările au scăzut la 50%, față de aceeași perioadă a anului trecut. 
"Am avut rezervări în ultima vreme, dar nu ca în anii trecuți. Avem ocupată, în general, cam 50% pensiunea. Au fost turiști din București, Germania, dar și șase motocilcliști din Ungaria. Am avut musafiri din București care nu s-au mișcat din pensiune. Au stat în grădină, pe terasă, la aer curat. Le era dor", spune proprietarul unei pensiuni din Rășinari.

Potrivit acestuia, turiștii stau câteva zile în Mărginimea Sibiului, timp în care vizitează împrejurimile și se bucură de natură. De asemenea, se plimbă în Muzeul din Dumbrava Sibiului, Grădina Zoologică, Castelul de Lut Valea Zânelor din Porumbacu de Sus, prin centrul istoric al municipiului Sibiu și merg o zi la plajă la Ocna.


Măsuri anti-coronavirus în unitățile de cazare


Și pensiunile din Cisnădioara au început să se umple de turiști. 
Unele dintre ele au afișat pe platformele electronice cu unități de cazare măsurile anti-coronavirus: amplasarea de dispensere cu gel dezinfectant în spațiile comune, covorașe dezinfectante, montarea panourilor de protecție la recepție, marcarea și delimitarea zonei de distanțare socială, afișarea mesajelor informative, purtarea obligatorie a măștilor și mănușilor de către angajați, monitorizarea zilnică a temperaturii angajaților atunci când aceștia intră în tură, dar și a turiștilor la sosire. 
De asemenea, turiștii vor mânca la mesele amplasate pe terase și este eliminat bufetul suedez. 


La munte, la aer curat


Pensiunile din Păltiniș și-au redeschis, de asemenea, porțile pentru turiști, nu înainte de a lua aceleași măsuri necesare împotriva coronavirusului. 
"Am ales să venim la munte, să ne bucurăm de aer curat, să ne relaxăm. Vom sta cinci zile, timp în care aceste peisaje minunate ne vor încânta. Nu vrem să ne plimbăm prea mult în aceste zile, prin împrejurimi. Ne vom bucura de natură, aici, la înălțime, dar și de timpul petrecut alături de familie", spune Ion, din Craiova.

 

 

 


comentarii
2 comentarii

Un articol total anost, prin de osanale cu evidente accente pupicuriste...Un cititor neavizat ar crede că în județul Sibiu, turismul este a doua sursă de venit. În schimb niciun cuvânt critic...nici măcar nu se vorbește despre lipsa autostrăzilor și consecințele acesteia! Funcționează bine autocenzura la Tribuna!
cititor din Sibiu
07.07.2020 00:18
Bai luminatule, mintea ti-e cenzurata.
Alt cititor
07.07.2020 04:35
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia