Tribuna
PNL
La marginea oraşului, pe unde se plimbau sibienii în lockdown: aer curat, peisaj ciudat plus colecţii întregi de gunoaie
Dumitru CHISELIŢĂ
1785 vizualizari
La marginea oraşului, pe unde se plimbau sibienii în lockdown: aer curat, peisaj ciudat plus colecţii întregi de gunoaie
De data aceasta, am dat centrul pe periferie. Că mi-am zis aşa: ce-ar fi să vedem cum mai e treaba prin locurile acelea de mare succes în perioada de lockdown, când local­nicii sibieni care nu locuiesc teritorial în Sibiu petreceau momente mi­nu­nate, în aer liber, în numele activităţilor sportive în jurul locuinţei. E greu de uitat aceasta. Tu, ca "cita­din" în Sibiu, trebuia să iei hârtia cu "subsemnatul" după tine şi când mergeai la colţ după pâine (ştiu că un organ de control m-a apostrofat odată că am şters data veche şi am pus una "la zi" şi nu era aşa estetică "declaraţia pr proprie răspundere"). "Activităţile" tale "sportive" se desfăşurau printre blocuri, containere de gunoi şi maşini parcate. Iar când mergeai, de exem­plu, la supermarketul acela ce este în locul fostului Univers'all, priveai, de după gard, ca berlinezii de Est înspre Berlinul de Vest, la ce fain se distrau cei din Arhitecţilor şi de pe Doamna Stanca plus Avantgarden, pe un câmp superb cu iarbă, copaci, aer curat, etc. Aşa că acum am decis să mai dăm o tură pe acolo. Că văd că locul nu mai e cum era, iar lumea a revenit la normal, lăsând promenada în aer liber pe mult mai comoda plimbăreală cu maşina.

O frumoasă combinaţie de păşune cu "şantier în lucru"

Deci luăm traseul "clasic", spre vizavi de Silvana spre Supeco, un loc mai circulat decât Autostrada Soarelui la mijlocul lui august. Unde­va, pe stânga, între două garduri din sârmă sudată, e o cărăruie marcată de o grămadă de haine vechi, precis "pal­mate" de la containerele de lângă staţia de autobuz.
Cobori pe ea destul de abrupt, treci Valea Săpu­nului (adică ce a mai rămas din ea) pe o punte improvizată din trei bucăţi de beton, şi gata, eşti în mijlocul naturii. În fine, cu şantier de blocuri în stânga, altul în faţă, blo­curile noi de la Cireşica/Arhitecţilor în dreapta... În timp ce admir contrastul dintre ansamblurile de super-apartamente şi superba stână de oi cu "garsoniera" din scânduri a ciobanului, deja natura îmi urează bun venit, pentru că nimeresc 100% într-o balegă de vacă. Da, aici pe fondul noilor construcţii ale lui "oraşul evoluează" pasc vaci şi oi. Dacă vrei să faci poze de ţară din seria cu "frumosul meu Ardeal/Erdely/Siebenbuergen", îţi ies la fix. Oi, iarbă, copaci. Oi, drum de ţară, păsări, cer senin. Dacă te răsuceşti cu câteva zeci de grade mai în altă direcţie, ai poze de dezvoltator imo­biliar: buldoexca­vatoare, schele, blocuri în diverse stadii de neterminare, materiale de construcţii.
Şi, desigur gunoaie. Bere de diverse branduri şi în diverse ambalaje, anvelope, chestii de nylon, zdrenţe. Şi, desigur, măşti, că salvează vieţi şi arată
că-ţi pasă. O grămadă de sârmă ghimpată pe care dacă o pozezi de aproape, poţi ilustra o serie întreagă despre "universul concen­traţionar românesc" şi deţinuţi politici de la Jilava, Gherla, Canal, Sighet.
Un gard din lemn care delimita ogorul cuiva de ogorul altcuiva încă e în picioare. Nu-l remarcam dacă nu erau aruncate acolo nişte chestii de un albastru intens. Şi ajung la un drum prin câmpie... Parcă era şi un cântec cu numele ăsta. Îl cânta trupa "Basorelief".

Strada Doamna Stanca, probabil cea mai de pământ stradă din (apropiere de) Sibiu

Dacă Cetăţii e socotită "cea mai frumoasă stradă DIN Sibiu" (recunosc este, pe unele porţiuni şi pe sărite), atunci strada numită Doamna Stanca poate fi considerată cea mai de pământ stradă din zona Sibiu. Sau de pe lângă Sibiu. Ea începe de pe prelungirea Bulevar­dului Mihai Viteazu şi se opreşte... Adică nu se opreşte, se pierde undeva în peisaj dincolo de şantierul de blocuri alb-negre. Poate nu ştiaţi, Doamna Stanca era soţia lui Mihai Viteazul. Chestie care îmi aminteşte de o postare pe grupul celor din Arhitecţilor, în care cineva a pus fotografia Movilei lui Mihai cu Troiţa, la care un alt/o altă rezident/ă din cartier a răspuns ceva de genul "şi ce-i cu asta?". Păi uite, ca să evităm un viitor "Cine-i aia Doamna Stanca şi dacă şi-a parcat maşina pe locul meu de parcare", v-am spus aici.
Mă aflu pe Doamna Stanca, partea câm­penească. Adică un drum din pământ şi ceva noroi, pe care trec, rareori, maşini proprietate, maşini de serviciu (de la şantiere), oameni în treaba lor, oameni care-şi plimbă câini, tradiţionalii neni de câmp pe bicicletele lor vechi,  ceva muncitori plus undeva în zare, un cioban. Alte elemente de atracţie sunt: un copăcel de zici că l-au răsucit cu sucitorul, o movilă de beton uitată, o grămadă de pavele "bis­cuiţi" pe care-am prins-o şi astă vară, nişte paleţi random şi o... troiţă ridicată de Fleschin Ioan prin anii '90 cred, care atunci era la ieşirea din Lupi, iar acum este la poalele unui bloc, urmând ca în spate să se construiască altceva. Mai avem blocul acela cu pomi (ce se întâmplă când cresc pomii?), un buldoexcavator semiîngropat în pământ, un panou care îmi spune că e şantier, altul că sunt apartamente de vânzare şi deja ajungem la Civilizaţie, că începe asfaltul. De aici nu mai e nimic pitoresc.
Aici a fost Bătălia de la Şelimbăr. Acum sunt gunoaie aruncate

Ajungem pe Valea Săpunului. Locul unde, acum câteva destule sute de ani, voievodul Mihai Viteazul a învins armata Transilvaniei, condusă de Andrei Bathory. Locul unde, acum peste 30 de ani, oamenii muncii de la oraş făceau pe ţăranii, adunând porumb în locul ţăranilor ajunşi oameni de la oraş. Locul unde, mai recent, hipodromenii şi nu doar ei, mergeau la plajă. Locul unde, acum, este un viitor teren de construit, că ce să faci cu pământul decât fundaţie de blocuri?
De regulă, aici aveam multe rezerve când um­blam, mai ales înainte de apariţia pachetelor de blocuri de locuit şi a magazinelor supermarket. Motivul erau haitele de câini din specia "vagabond de ogor", pentru care orice era duşman şi trebuia atacat. Plus diverşii homeleşi, care îşi făceau veacul prin diverse colibe de pe acelaşi câmp. Acum e mai linişte. Fostul câmp de bătălie, fostul poligon "Exerzierplatz" după aia doar poligon, acum e un câmp paşnic, pe care lumea se plimbă, singur sau cu câinele ori taie scurtături înspre Mall. Prilej ideal pentru o hoinăreală.
Orice om cu scaun la cap m-ar întreba "da' ce să vezi acolo"? Păi uite, peisaj, aer curat, verdeaţă, câmp copaci... În plus, piramide de moloz, grămezi de materiale de construcţii, măşti aruncate (da, şi aici, păi nu?). Într-un superb loc, ori şanţ, ori tranşee, ideal pentru picnic... a fost picnic. Unul cu câteva sute de persoane, dacă te iei după urmele focului, gră­mezile de caserole goale şi jegoase, ambalajele de bere şi alte băuturi, pa­chete de ţigări, cutii de conserve. Plus că băieţii de aici au dat-o şi pe chestii mai extreme, că se văd ceva recipienţi ai unui anume "Adeziv P", folosit la lipit chestii din piele (!) şi e îndoielnic că cineva şi-ar fi reparat papucii chiar acolo, că efectiv nu sunt condiţii propice. Mai degrabă îţi aminteşti de alte obiceiuri nocive pentru organism, de acum 20 şi de ani... Cred că autorităţile de profil din Şelimbăr ar mai putea vizita locul, la fel ca şi cele de mediu din Sibiu. Pentru că locul e prea frumos dacă nu ar fi aşa de împuţito-poluat. O fi câmp, dar nu e chiar locul nimănui...
Şi aşa, încântat-scârbit de ce am văzut, mă gândesc că, oare, dacă oastea lui Mihai Viteazul-voievod şi a principelui Andrei Bathory s-ar teleporta în timp acum, nu cred că s-ar mai lua la bătaie, ci şi-ar pune mâinile în cap şi-ar zice că vai ce s-a ales de locul ăsta. Eventual ar lua nişte baxuri de bere şi ar trage o feciorească aşa, la poalele blocurilor...
Iar cine nu crede, e binevenit la o plimbare în zonă. E deschis, e gratis.


comentarii
6 comentarii

O iau pe campii...
21.10.2020 14:39
Țăranii : clasă socială care-i ajută pe studenți la culesul recoltei...
21.10.2020 16:12
exceptand gunoaiel,din articol deduc ca autorul fie e comunist fie e unul care ar fii vrut ca timpul sa ramana in loc,orasul sa arate precum inainte de 89!
klaus
21.10.2020 20:31
,. Am cunoscut un om deosebit, un adevărat specialist, care în materie de gunoaie era la el acasă !,,
(STEPHEN LEACKOK , Povestiri umoristice, 1965)
Sismondi
22.10.2020 14:27
Prietene Klaus (cred ca nu ma adresez chiar dlui prsedinte) matale stii de unde vine cuvantul comunism si comunist? Daca nu stii, ar fi mai bine sa taci! In orice caz, pe vremea comunistilor nu putea sa faca fiecare ce-i traznea prin cap, nici sa fure si sa nu intre in puscarie...Asa ca... mai slbeste-ne cu tteoriile tale.. Cred ca habar n-ai ce era inainte de 89.
@klaus
22.10.2020 15:24
Mergeti si spre raul Sevis sa vedeti ce e si pe acolo!
Lucian
25.10.2020 10:55
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia