Tribuna
SEVIS
La mai bine de o săptămână de la protestele anti-taxa pe gunoi: am înţeles că nu am înţeles mare lucru şi că se va rezolva cumva, dacă se va rezolva
Dumitru CHISELIŢĂ
2527 vizualizari
La mai bine de o săptămână de la protestele anti-taxa pe gunoi: am înţeles că nu am înţeles mare lucru şi că se va rezolva cumva, dacă se va rezolva
A fost şi încă este scandal pe tema creşterii taxei de salubrizare? Da. Au înțeles oamenii cum e cu colectarea selectivă? Cred că da. Au înţeles oamenii de ce trebuie să plătească mai mult? Nu. Nu, chiar dacă s-au oferit cumva nişte explicaţii, chiar dacă se aruncă repetat vina pe ei că nu colectează nuştiucum, că nu se declară câţi sunt, că-că şi că-că. Astfel, pe lângă că Sibiul e "plin de hoţi şi de putori", mai e plin şi de refractari, neînţelegători, nesolidari, care nu înţeleg că "Plăteşte pentru cât arunci" e orice altceva decât să plăteşti pentru cât arunci, care nu-şi îndeplinesc sarcinile de plan la colectare selectivă şi care nu rezonează deloc cu problemele autorităţilor şi asociaţiilor asociate.

Aşa că ce facem mai departe? Păi întâi, să vedem ce fac ei mai departe, că după avalanşa de comunicate, poziţii, petiţii, sesiuni de vorbiri de discuţii şi mai ales etc., nu avem vagă idee ce va fi, deşi nu cred că va fi "bine". Dar nu-i nimic, sibienii ăia liniştiţi au învăţat că nu doare să te revolţi şi să iei la rost atunci când e nevoie.

Am înţeles că noi contăm doar când e vorba de marcat banu'

Tot "urmăresc cu atenţie" (mai mare sau mai mică), vorba comunicatelor prezidenţiale, problema asta a colectării selective, a salvării unui milimetru de planetă atunci când arunci cutia de bere la "plastic-metal". Părerea mea este că, în general,  se fac bani buni cu salvarea asta a planetei. Creşterea taxei pentru nuştiuce, taxă ecologică, taxă de folosire a etichetei ecologice, taxă de colectare, de depozitare. Pe care, până la urmă, le plăteşti din buzunarul tău. Pentru că producătorul, dacă i se scumpeşte, scumpeşte şi el şi îşi scoate pârleala. Colectorul de deşeuri scumpeşte şi el, apoi îşi scoate pârleala tot de la tine. În plus, chiar şi tu, individule, dacă vrei să fi un implicat din ăsta în colectarea selectivă care scapă Terra de la extincţie şi de la "global warming", cheltuieşti mai mult. Dacă vrei să dai plasticul la plastic şi sticla la sticlă, trebuie să speli şi să cureţi. Adică bani în plus pe detergenţi, apă, gaz, electricitate sau saci menajeri. În vremea asta, unii poluează aerul de voie, defrişează orice, de la păduri multiseculare la spaţiile verzi dintre blocuri, producţia de ambajale de unică folosinţă şi de alte plasticuri creşte, preţul lor se adaugă la produs, ei fac iar bani din asta dar tu eşti vinovat daca nu colectezi "cetăţeneşte" şi "implicat".

La fel e şi cu taxa asta crescută pe gunoi. Se invocă, oficial şi comunitar, legislaţie europeană, naţională, angajamente, cheltuieli cu, creşteri de tarife pentru că, rate de inflaţie, investiţii, rău-platnici, etc, pentru ca tu să bufneşti în plâns de mila sărmanilor implicaţi înspre binele gunoiului tău reciclabil, menajer ori biodegradabil şi să ajungi la concluzia că aşa e, e corect, merită banii, sărmanii directori, manageri, preşedinţi de asociaţii, făuritori de strategii şi prognoze, funcţionari trebuie să trăiască şi ei cumva, de îţi vine să le pui plase cu cartofi, ulei, mălai şi făină la poarta casei sau să faci campanii de donaţii prin presă, ca să poată şi ei să ducă un trai decent, aşa cum se stipulează în Constituţie.

Am spus că noi, contribuabilii, cetăţenii de la bloc sau de la casă-case, contăm doar când e vorba de marcat banul cui trebuie, cât trebuie şi unde trebuie. Dovada clară este exact atitudinea oficială faţă de noi, culmea celor pe care i-am ales sau a celor care ne, cum să spun, "gestionează".
Toți invocă faptul că povestea asta cu colectarea este mai veche, că s-a explicat, s-a expus, s-a supus şi că uite bă că abia acum, când îl doare la buzunar, s-a trezit şi sibianu' nost'.
Da, am fost şi eu la o sesiune din asta de explicaţii, pe la un "organism" judeţean. Ni se spunea de proiect, de bani europeni, de una, de alta, ni se prezentau powerpointuri şi ni se cerea nouă, presei, implicare şi vorba aia "să punem umăru' tovarăşi". Când am întrebat detalii şi de unde să luăm informaţii pentru Marea Dăşteptare Ecologică a Sâghiului, cineva din "staff" ne-a spus că să luăm din ziarul care... . Am râs cu toţii, în sensul că ei vor să îi promovam gratis luând informaţii de la cei care îi promovează pe bani şi întâlnirea s-a încheiat pentru că s-a terminat.

De atunci nu cred să fi fost cineva să explice CLAR, fără a o da pe ocolişuri statistico- administrative, limbaj de neo-lemn sau alte trucuri pentru a-ţi încurca capul şi a-ţi răspunde  de să regreţi că ai întrebat. Dar şi zăpăceala asta e o armă, tu cedezi şi, ca să scapi şi laşi de la tine pentru ei. Pentru că tu contezi doar ca să dai banu', întocmai şi la timp. A dovedit-o faptul că abia după ce s-a inflamat lumea au început explicaţiile, scuzele, aruncatul pisicii (săraca!)  din curtea SOMA în cea a Primăriei apoi în cea a ADI Eco, într-un volei superb prin care cetăţeanului i s-a oferit măcar satisfacţia participării la o sesiune de învinovăţiri-dezvinovăţiri instituţionale şi insatisfacţia de a vedea un centimetru, un gram sau o zecime de pubelă menajeră de simpatie sau empatie cu ce vrea omul-plătitor.
Cât despre "consultarea" aceea online, ce să povestesc, poate să apară într-o antologie a umorului involuntar eco pe proiect european.   

Discuţia online pe tema gunoaielor, faze pe comedie

Nu am participat la discuţia de săptămâna trecută moderată de Lucian Mândruţă (care a lăudat cumva Sibiul că nu-şi investeşte excendentul bugetar) dar am făcut ce m-au sfătuit atunci, cei de la şedinţa cu presa de la CJS. Am luat din ziarul care. Păi nu?
Am aflat astfel că noul sistem (ăsta care costă) e implementat pentru reducerea cantității de deșeuri reziduale. Adică, aşa cum era, dacă plăteşti per locuinţă, fix, te pocneşte ideea de a nu mai arunca atâta gunoi, deşi plăteşti tot atâta. Şi dacă rezidualul scade, "scad şi costurile pentru cetățeni". Bine. Problema e că cine decide cât gunoi produc, rezidual şi nerezidual şi cât de reală e cifra per/individ, locuinţă, mai ales la bloc?
 
Mai afli că sunt şi, ca pe vremea Partidului, "sarcini de plan" pentru colectarea selectivă. Adică 50% pe anul trecut şi 60% pentru anul ăsta, şi că dacă nu, Primăria Sibiu plăteşte amendă. Ei chiar nu ştiam că trebuie să cumpăr mai multe chestii de plastic şi hârtie, să arunc mai multe crengi şi murături stricate doar pentru a satisface nevoia de colectare selectivă şi pentru a îndeplini, la timp sau în avans, conform indicaţiilor preţioase, planul la colectare.
Aflu apoi că taxarea pe frecvenţa de colectare şi pe volum (gol sau plin?) e foarte bună pentru că nu mai trebuie investiții în sistemul de calcul al taxei. Adică se poate mai bine, dar e mai comod aşa, că altfel e de muncă.
 
În paralel, aflu că nu va fi vorba de rampe subterane (haha!), că NU s-a luat exemplul altor oraşe în materie de "Plăteşti pentru cât arunci",  că taxarea pe persoană NU permite diferențierea celor care colectează selectiv de cei care nu o fac, că cei 50.000 de "neidentificaţi" nu sunt "rău-platnici" pentru că "Nu există în evidenţe", că nu există posibilităţile legale de a-i identifica sau de a  verifica "numărul de membri dintr-o familie", deşi Evidenţa Populaţiei e în subordinea administrației locale. Deşi s-au scos aici din ecuaţie asociaţiile de proprietari, oare de ce? Că ele controlau şi făceau scandal cumva când vedeau ceva suspect?
 
O mostră de "întrebi una - ţi se răspunde alta" este aici: la întrebarea dacă Primăria trebuie să se supună deciziei ADI Eco atunci când se calculează taxa, răspunsul a fost că CL Sibiu, "are competența de a-și aproba toate taxele" iar că ADI Eco are competența de a aproba tarifele operatorilor de salubrizare din județul Sibiu. Aţi înţeles? Nici noi. Mai era plin de se va analiza, se va implementa, se va centraliza, se va înfiinţa. Irelevant adică.


Cum să "plăteşti pentru cât arunci"  când nu ai cum

Lozinca asta cu "Plăteşti pentru cât arunci" sună bine şi atractiv, ce-i drept, dacă ai plăti pentru cât arunci. La cum e pusă în practică de Primăria Sibiu şi ADI Eco, rezultă că plăteşti oricum altcumva decât "pentru cât arunci".
Hai să fac şi eu o mică analiză a colectării de gunoaie, că şi aşa m-au taxat unii de la Vă Vedem că sunt doar Gică Contra care comentează, dar nu dă soluţii, de parcă aş fi plătit de Primărie sau ADI Eco să le fac treaba. Dar hai să fiu eu ăla OK.

Deci, copii şi dragi concetăţeni de Vienă dupe Cibin, corect ar fi să se colecteze după două criterii, atâta vreme cât "Plăteşti pentru cât arunci" rămâne doar un slogan fără posibilitatea de a deveni realitate, cel puţin momentan. În contextul în care "volum" poate fi o pubelă plină ochi sau pe trei sferturi goală, şi în care "numărul de ridicări" poate fi cu plin sau cu mai puţin plin, trebuie găsit ceva mai onest pentru plătitori.

De exemplu, taxarea în funcţie de numărul de persoane şi de VENITUL acestora. Una e un apartament cu doi pensionari, alta cu o familie cu un salariat şi un şomer şi alta un apartament cu doi bugetari. Pentru că dacă nu ai bani, nu cumperi, deci arunci mai puţin decât cei care au bani şi cumpără toate fiţele şi-şi comandă orice vrea muşchiul lor. Da, va da mai mult de calcul celor care calculează, dar pentru ce-s plătiţi? Nu ca să facă treabă?

Sau în funcţie de locuinţă şi suprafaţa ei şi numărul de persoane din ea şi VENITUL acestora. Un apartament cu două camere aruncă mai puţin biodegradabil decât, să zicem, o viloacă cu o super-grădină în spate.

O altă idee ar fi, la blocuri, redimensionarea "clopotelor" acelora de colectare separată, nu de alta, dar, o dată, "gura" lor e prea subdimesionată (câţi bani a luat cel care a proiectat asta?) iar numărul lor este mult prea redus pentru "user"-ii lui, astfel că în weekend, punctele de colectare arată ca acum 20 de ani. O alta ar fi existenţa, în apropiere, a punctelor acelora de colectare separată de care se tot pomeneşte, şi astfel ne întoarcem iar la comunismul cel bun care fără atătea asociaţii de dezvoltare intercomunitară îţi dădeau bani pe hârtia colectată sau pe "sticle şi borcane". Că nu m-oi duce în Promenada Mall cu sacul de doze de aluminiu, ca să primesc 4 bani pe una şi 4 lei pe un sac, în vouchere. Aşa te mai apropii de "plăteşti pentru cât arunci", deşi nu la o distanţă prea mică.

Sibienii au înţeles exact: că sunt cam singuri


Citesc acum într-un editorial semipublicitar că cică ce s-a câştigat din taxa de gunoi plus scandalul aferent, sibienii au înţeles şi-s fierţi acum să recicleze ca la carte de dragul ridicării gradului de colectare selectivă, au înţeles cum e cu "plătește pentru cât arunci", ce „e” alea fracții, "transfer de responsabilitate", am înţeles iar că nu mai suntem hoţi şi putori, ci „decât” "corigenţi" în materie de gestionarea deșeurilor, că trebuie să colectăm sârguincios şi selectiv iar autorităţile trebuie să facă şi ele ceva pe ici pe colo, de banii ăia care ni-i iau.
La cum văd reacţia publică pe reţelele şi grupurile aferente, reiese că nu e chiar aşa. Sibienii NU SUNT MULŢUMIŢI, nici de explicaţii, nici de emisiuni, pardon discuţii online mediatizate de Mândruţă, nici de atitudinea autorităţilor implicate care, în ciuda faptului că au luat cunoştinţă de nemulţumirile oamenilor, (şi au reacţionat abia după ce s-a pornit scandalul) o ţin tot pe-a lor, nici de a aleşilor locali care îi iubesc doar când e campanie electorală iar în rest îi tratează ca pe membrii unei populaţii docile şi plătitoare fără a pune multe întrebări, deşi sunt FOARTE MULTE întrebări de pus şi tot mai multe chestii de lămurit la Sibiu, aceasta nu doar în privinţa gunoiului.

Ce au înţeles de fapt sibienii este că sunt cam singuri în povestea asta şi că trebuie să acţioneze tot singuri, cu un mic ajutor de la presă, nici ea toată ajutătoare. Al doilea pas ideal ar fi să se organizeze mai consistent pentru a îşi apăra drepturile şi a supraveghea activitatea administraţiei, iar atunci când bănuieşte fie şi un milimetru în materie de nereguli, să întrebe, să ia poziţie, să întreprindă măsurile necesare şi legale, să protesteze chiar, în ultimă instanţă.

Aşa, ca de final, sincer, nu mă aştept la minuni sau la o revenire a dreptăţii pe plaiuri sibiene în materie de taxă de salubrizare. Deci vom fi şi noi atenţi, ceea ce vă dorim şi vouă. În niciun caz prin scumpiri şi prin aruncarea nerealizărilor tale în portofelul meu nu motivezi oamenii să fie cetăţeni corecţi.

comentarii
11 comentarii

jos cu jigodia de omamma
jos cu chipa turcan-cimpan
nu dati bani la gainile galbene
am votat primar fdgr nu HOT
nu platesc KLAR frau hot de bani de la romani
am auzit ca sasii sint exceptati
18.01.2021 17:05
unei asemenea administratii (ca sa nu le zic talhari), care si-a cautat un razboi stupid si inutil cu sibienii, si ce are capacitate de intelegere limitata, le putem raspunde doar prin a arunca tot gunoiul la gramada, la rezidual, si a ataca in justitie viitorul regulament de salubritate, cata vreme va avea fie si doar un cuvant sau o taxa in plus fata de cel in vigoare in prezent.
S-a dovedit ca la actualul primarul si consiliu local trebuie sa fim atenti ca la dragnea si psd. Cum nu esti atent cum incearca sa te arda.
v.p.
18.01.2021 17:44
țăranul roman nu avea probleme cu gunoiul, îl punea pe loc și creșteau bucate,
acum se pare ca s-au înmulțit gunoaiele de tot felul și nu mai mere cum a mers,
ceva ce era simplu a devenit destul de complicat.
deja de atâția ani de zile se știe clar ce cantități de gunoi se colectează lunar și ca pubelele alea cilindrice cu gaura aia pe unde poți arunca doar fise sunt total nepractice. pubelele metalice cu capac mare sunt perfecte sa poți sa arunci gunoi ca cine știe ce resturi ai de aruncat.
ar trebui angajat un doctor în fizica cuantica la primărie sa le calculeze traiectoria gândurilor din administrațiile locale ca se pare ca multe gânduri sunt bune dar au direcții incoerente și improbabile.
și de dincoace de gard se vede clar ce resursa profitabila este gunoiul daca faci compost și reciclezi toate deșeurile, adică iei bani ca îl ridici și îl transporți și mai faci și încă un ban extra din vânzare, sau îl arzi total și produci curent.
pai o instituție ca primăria cu asa oameni școliți ar fii trebuit sa ne dea ei bani pe gunoi ...
probabil am înțeles eu greșit la chimie tabelul lui Mendeleev, e greu cu masa atomica, apoi cu masa de prânz sau cina ? S-ar putea sa murim și de foame cu atâta belșug în România, dar ne trimit frații nostrii din UE hrana procesata industrial de calitate si sparanghel la Mall, trăiască chimia, trăiască democrația, trăiască agricultura, trăiască chimia și alchimia, trăiască Mall-ul si de ce nu sa trăiască și gunoiul ca uite ce comic e, daca administrația locala nu e capabila sa gestioneze niște gunoaie apoi ce ne facem când e vorba de oameni ?
gu noi
18.01.2021 20:53
Bravo, redactore! Asa trebuie sa fie un ziarist! Sa demaste magariile ca sa nu spun altfel.
Hei, comunitatea Vavedem din Sibiu, acum nu vedeti ce li se face cetatenilor? Sau altceva nu stiti nici voi, ca si onor vaccinatul, decat ciuma rosie?
19.01.2021 10:03
Cred cu tărie că administrația locală tratează acesta problema cu aceleași aplomb cum se trateaza de câțiva ani problemele acestui burg,adică pe principiul cât mai puțină acțiune și dacă se poate actorii sa fie locuitorii acestui oraș. Nu sunt de acord cu propunerea municipalității atata timp cât ei in 9 ani de când legea a apărut nu au facut mare lucru în aplicarea ei și amintesc aici necesitatea finalizării platformelor de colectare a deșeurilor din jurul blocurilor,dotarea lor cu sisteme video de urmărire precum si cu aparate de cîntărirea cantității de deșeuri colectate ,împrejmuirea cu gard,dotarea cu mai multe pubele de capacitate mare căutarea unei soluții mai adecvate de colectare a hârtiei și cartonului precum și a plasticului, actualele ,,clopote" fiind ineficiente.
Adrian
19.01.2021 11:44
"Reciclarea" si "colectarea selectiva" sunt doar o mare minciuna vanduta si ambalata frumos pentru ca, in final, consumatorul sa plateasca si sa sustina industrii intregi; de la cea petrochimica la cea care se ocupa cu adunatul gunoiului. Industrii generatoare de profituri enorme
Nu vom scapa de poluare si taxele pe aceasta "recicland". Vom scapa atunci cand vom inceta sa mai producem plastic. Acel plastic din care mancam, in care ambalam si ne imbracam, care il folosim la echipamente medicale sau la imbuteliat apa
Plastic pe care unii continua sa il produca ieftin pentru profit mare, fara sa le pese ca distrug planeta iar mai apoi noi il platim si ca sa ne fie luat cu tomberon
Claudiu
19.01.2021 12:05
Daca reprezentantii primariei ar fi fost oameni, nu... si ar fi facut taxa de salubritate 150 /persoana, la ora asta, in ceea ce ma priveste, as fi achitat atat impoziitul, cat si salubritatea pe intreg anul. Asa, sa astepte sa le intre bani la buget. Nimeni nu se va grabi sa-si achite darile. eu in niciun caz. Cand expira timpul, vor vedea bani de la mine!
19.01.2021 17:57
Si de la noi!
20.01.2021 14:51
Poza atasata articolului reflecta cat de "educat" este romanul privind reciclarea... daca fiecare ar scoate aerul din sticle (desfaci capcul, strangi sticla, o rulezi dupa care pui capacul strans etans), ar incapea in pubelele respective de 2-3 ori mai mult material reciclat.
MB
21.01.2021 09:52
Unde sunt REZISTENTII si VA VEDEM? De ce nu protestati acum secaturilor? Sau nu e in interesul vostru politic? Unde este Radu Vancu cel care se dadea cu fundul de pamant si urla cat il tineau bosogii? Unde sunteti secaturilor? De ce nu iesiti acum la protest?
unde sunteti ?
21.01.2021 09:58
Poate lor le convine taxa. Au bani, au de unde...
21.01.2021 23:03
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia