FITS 2024
Tribuna
Jumătate din suprafața județului Sibiu, acoperită de arii protejate. 2021 va fi Anul Drumeției și al Eurorando
Sorana MAIER
4311 vizualizari
Jumătate din suprafața județului Sibiu, acoperită de arii protejate. 2021 va fi Anul Drumeției și al Eurorando
© Balea_Transfagarasan (c) Marius Miclea (163) (002)

Peste 50% din suprafața județului Sibiu este acoperită de arii protejate, procent care îl plasează pe locul II în țară după județul Tulcea ce cuprinde Delta Dunării, iar aici se regăsesc specii și habitate care nu se mai există în multe locuri din Europa.

Județul Sibiu a declarat anul 2021 Anul Drumeției, când va găzdui Eurorando – cel mai mare eveniment european de drumeție, care va pune în valoare traseele culturale și de natură din județ.

Consiliul Județean Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu, alături de Salvamont și SKV au început pregătirile, lucrând la inventarierea și documentarea traseelor și vor avea loc consultări cu asociațiile și entitățile de profil.

La nivel mondial, Ziua Mediului a fost dedicată în acest an celebrării biodiversității. Pentru a proteja mediul, Consiliul Județean a fost prima autoritate județeană din țară care a adoptat, în 2019, o hotărâre de interzicere a utilizării plasticului de unică folosință la evenimentele proprii și cele ale instituțiilor din subordine. Din acest an, interdicția se aplică și acțiunilor co-finanțate de la bugetul județului.

Instituția are în implementare proiecte cu finanțare europeană pentru eficientizarea energetică a unor clădiri din sistemul public sanitar care au drept efect reducerea consumului energetic, cu impact pozitiv asupra schimbărilor climatice. Este vorba de trei clădiri ale spitalului județean, trei clădiri ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Pavilionul IV al Spitalului de Psihiatrie Gh. Preda.  Valoarea totală a acestor investiții este 65.072.950 lei, adică 13.556.864 euro.

Un proiect de eficientizare energetică a clădirii care găzduiește Centrul Școlar pentru educație incluzivă nr. 2 și a fost depus spre finanțare în cadrul programului Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 în valoare de 2 milioane euro.

În domeniul gestionării deșeurilor se află în pregătire un proiect cu fonduri europene pentru „Investiții complementare Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor” în valoare de aproximativ 45 milioane euro.

De curând, prin proiectul EUREGA a fost integrată componenta de gastronomie în strategia Județului Sibiu și au fost adoptate o serie de măsuri care să sprijine consumul local. Atunci când cumpărăm produse locale contribuim la reducerea poluării prin transportarea la mare distanță a alimentelor, dar și la păstrarea soiurilor locale de plante, semințe și a raselor locale de animale, a biodiversității deosebite pe care o avem în regiune.

Consiliul Județean a depus spre finanțare un proiect pe fonduri europene pentru realizarea pistei de biciclete între Avrig și Mârșa. Pe drumurile județene care se reabilitează, politica CJS va fi de a integra și piste de biciclete, așa cum este cazul pe DJ 106 C Sibiu – Cisnădie.

Mulțumesc cu această ocazie Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu pentru eforturile lor în acest domeniu, dar și organizațiilor neguvernamentale active, care sunt un sprijin important pentru autorități în protejarea mediului: Asociația Prietenii Berzelor, Asociația Tură în Natură Sibiu, Cu Verdele-n Sus, Asociația Animal Life, Asociația Trai Verde, Fundația Comunitară Sibiu, Asociația Un Viitor Fără Gunoi, Asociația My Transylvania și nu numai. Vreau ca împreună să facem din județul Sibiu un campion în domeniul protecției mediului”,  spune Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

 

comentarii
1 comentarii

asta cu jumatate din suprafata judetului fiind protejata, este o gluma buna daca nu ar fi o gluma proasta.
S-a taiat in ultimii 30 de ani si inca se taie la mod industrial din Muntii Cindrel, Lotrului si Fagaras fara nici o problema pentru a hrani monstrul din Sebes.
Macar daca am fi avut niste autoritati care sa-si faca treaba si sa protejeze inetersele judetului, dar nu avem.
Macar daca am fi avut o presa, un jurnalism local care sa faca niste investigatii pe tema asta si sa mai atraga atentia din cand in cand asupra defrisarilor ilegale.
Dan
09.06.2020 08:14
Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica