Tribuna
Sărbători creştine
Izvorul Tămăduirii - izvor de lumină şi speranţă
Izvorul Tămăduirii - izvor de lumină şi speranţă

Ne aflăm în săptămâna numită în tradiţia ortodoxă "Săptămâna Luminată", fiindcă e luminată de Învierea Domnului. Ea vine după o altă săptămână întunecată, rămasă în istoria creştină ca săptămâna neagră, numită "Săptămâna Patimilor".
Aşadar, după o săptămână a tristeţii, Învierea a adus o săptămână a bucuriei, săp­tămâna aceasta în care ne aflăm acum, la câteva zile de la Sf. Paşti.
În fiecare an, în această săptămână, vineri, Biserica a rânduit prăznuirea sărbătorii "Izvorul Tămăduirii", o sărbă­toare a luminii, precum Învierea. Această sărbătoare are un specific aparte, res­pectiv să mângâie, să încurajeze şi să îmbărbăteze prin adieri de speranţă inima omenească aflată în su­ferinţă, prin aducerea în atenţia noastră a nenu­măratelor minuni săvârşite de Maica Domnului.
Ca realitate istorică înre­gistrată şi păstrată de tradiţia Bisericii Ortodoxe, "izvorul" îşi face apariţia în veacul al V-lea. Iniţial, el apare ca un izvor de apă cu puteri tămă­duitoare, asemănător întru­câtva apei de la Vitezda (Ioan 5, 1-4), fiind descoperit prin mijlocirea Maicii Domnului, de către un creştin evlavios pe nume Leon, care ulterior, a ajuns împărat al Imperiului Roman de Răsărit, şi care a înălţat, pe acest izvor, în anul 454, o biserică închinată Maicii Domnului şi numită "Izvorul Tămăduirii". La rândul său, această biserică n-a încetat să fie ea însăşi o realitate în sine, căci a continuat să tămăduiască pe cei suferinzi, care se apro­piau cu credinţă.
Biserica ortodoxă a apre­ciat că, între minunile Maicii Domnului, un loc de frunte îl ocupă cele săvârşite în biserica cu numele "Izvorul Tămăduirii", fiindcă aici nu era vorba de o singură minune, ci de mai multe, de un izvor de minuni, fiind un adevărat centru de mani­festare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei suferinzi şi îndureraţi, care cer ajutorul Său. De aceea, s-a rânduit ca prăznuirea acestui luminos centru de manifestare a milostivirii şi a puterii ocrotitoare a Maicii Domnului, să aibă loc în "Săptămâna Luminată". Iar ziua aleasă în acest scop a fost cea de vineri, căci în această zi, cu o săptămână mai înainte, Maica Domnului a plâns chinurile şi moartea dumnezeiescului Său Fiu, şi astfel, vinerea din "Săptă­mâna Luminată" s-a transfor­mat într-o zi de strălucită solemnitate.
În această zi credincioşii vin la biserică spre a se împăr­tăşi din darurile tămăduitoare ale Maicii Domnului, prin apa care se sfinţeşte de către preoţi.




comentarii
1 comentarii

contradictie de la a la z in articolul de mai sus,chiar nu-i nimeni la tribuna care sa aibe putin habar de ce se afirma prin articole ?
popa prostu
29.04.2011 10:16
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA