Tribuna
European Best Destinations
Ivan Patzaichin îi învață pe copii să se plimbe cu canotcile, în Muzeul ASTRA
Ivan Patzaichin îi învață pe copii să se plimbe cu canotcile, în Muzeul ASTRA
Ivan Patzaichin va ajunge duminică în Muzeul din Dumbrava Sibiului, alături de Asociația "Ivan Patzaichin-Mila 23". Prin acest demers, se alătură evenimentului "ASTRA Multicultural" cu un atelier pentru copii și plimbări cu canotcile Rowmania.


"Indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă, cei interesați sunt bineveniți pentru a vâsli în canotci de 10+1 locuri. Cei mici sunt invitați să vadă cum se fac bărcile, fiindcă avem un atelier special pentru ei, o primă lecție de introducere în construcția de bărci de lemn – Atelierul Mobil. Evenimentul își propune să prezinte diversitatea și bogăția patrimoniului cultural și hidrografic românesc într-o manieră care să-i determine pe participanți să își asume tradițiile și obiceiurile și să îi învețe cum să le adapteze la nevoile și specificul modernității", spun organizatorii.
Activitățile fac parte din campania "Apele Unite ale României" (A.U.R), inițiată de Asociația "Ivan Patzaichin – Mila 23" și desfășurată în parteneriat cu Atelierul Mobil.


Ateliere interactive, animații culturale și dansuri


"Astra Multicultural" are loc în perioada 11 - 14 iulie și se află la cea de-a patra ediție. Este o inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului "Patrimoniu deschis", care are ca scop readucerea valorilor multietnice în fața publicului vizitator. Acest lucru va fi realizat prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și un maraton gastronomic.
"Prin intermediul unui eveniment de amploare națională și internațională, cum este 'ASTRA Multicultural', Muzeul ASTRA readuce în atenția publicului patrimoniul cultural multietnic din România. Patru zile vom avea aici seminarii științifice, meșteșuguri, obiceiuri, ateliere interactive, muzică, dans și mâncăruri tradiţionale. Vor fi prezenți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de români, sute de sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucrainieni. Aceștia vor fi reuniți într-un maraton gastronomic la care se adaugă dansurile, cântecele și meșteșugurile tradiționale. Totul va fi întocmai ca în zonele etnografice și istorice de unde provin ansamblurile și artiștii din program. Deviza noastră a fost, este și rămâne cea sub semnul căruia se desfășoară acest eveniment: ASTRA. Uniți prin cultură!”, spune Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA
Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, le va ura bun venit celor care sărbătoresc județul Sibiu și multiculturalitatea la ASTRA Multicultural vineri, 12 iulie, la ora 11, în cadrul vernisajului expoziției "Atelier. Mâncarea tradițională", în Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Atelier.


Târgul meșteșugarilor


În aceeași dată va fi inaugurat și un târg al meşteşugarilor din comunităţi multietnice, în care publicul va avea acces între orele 10- 18. Un alt reper din programul "ASTRA Multicultural" din acest an este punerea pietrei de temelie a Bisericii din Vința, Lupșa, Alba, un monument adus recent în Muzeu. Momentul și ceremonialul dedicat lăcașului de cult va avea loc sâmbătă, 13 iulie, între orele 11– 12, în Crângul din Apuseni, sectorul de prelucrare a lemnului din Muzeul ASTRA. Pe tot parcursul "ASTRA Multicultural", în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc cinci ateliere interactive destinate elevilor – atelier de cusut-brodat, atelier de tâmplărit, atelier de pictat mobilier, atelier de decorat ceramic, atelier de morărit - "Piuă hidraulică şi vâltoare" („văială”) și atelierul interactiv "Ora de joacă" la Şcoala din Ticera.
De asemenea, peste 100 de artiști și muzicieni reuniți în 27 ansambluri de dansuri și de cântece populare și fanfare din România vor întreține atmosfera în Muzeul ASTRA între 12 și 14 iulie în cadrul Festivalului de muzică și tradiții multietnice. Printre altele, va fi prezentă cunoscuta interpretă de muzică populară Veta Biriș.


Maraton gastronomic. De la sarmale, la ciorbă albă de pui și plăcintă dobrogeană


Maratonul gastronomic multietnic va avea loc la: Târgul de ţară și la Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodăria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodăria săsească de viticultori, Şeica Mică, Sibiu; Gospodăria-atelier de dogari, Straja, Suceava, Zona de reconstituire a locuirii la corturi, Zona sectorului Păstorit. Între 12 – 14 iulie, în aceste locații, oieri din Mărginimea Sibiului, localnici din Țara Oltului și Țara Secașelor, ruși lipoveni din Dobrogea, etnici maghiari din Covasna, comunități de slovaci din Nădlac, molodveni și sârbi vor pregăti, printre altele, preparate ca: sarmale, ciorbă albă de pui, plăcinte pe dește, tocană de ceapă, plăcintă dobrogeană cu brânză și stafide, cozonac Kurtos, găluște slovăcești ș.a.
Duminică, 14 iulie, "ASTRA Multicultural" se va încheia cu un concert aniversar dedicat Zilei Naţionale a Franţei susținut pe Scena de pe lac, de la ora 18, de Orchestra de tineret a oraşului Rennes și Orchestra Liceului de Artă Sibiu.


comentarii
1 comentarii

In sfirsit! Abia astept sa vad copiii vaslind pe la Targul de Tara! Plus ca pe panta aia prind si viteza! Bravo, Andra, esti pe val!
Ivan Basten
11.07.2019 23:20
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia