IULIE 1975 – JUDEȚUL SIBIU SUB APE. RÂUL HÂRTIBACIU DEPĂȘEȘTE 5 METRI, TÂRNAVA MARE AJUNGE LA APROAPE 8 METRI

Primele zile ale lunii iulie din anul 1975 au fost un coșmar pentru județul Sibiu, dar și pentru comunități întregi din județele vecine  Mureș și Vâlcea,  din Buzău, Argeș, Prahova sau Ilfov. Chiar și Bucureștiul a fost inundat în anumite zone și nu doar în cele din proximitatea râului Dâmbovița.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Bilanțul național al dezastrului, conform situației întocmită de Ministerul de Interne și publicată, în 2021, de Arhivele Naționale ale României, totalizează 49 de morți. Dintre aceștia, doi în județul Sibiu.
Arhiva Tribunei din acea perioadă  dezvăluie, dincolo de îndemnurile la înfăptuirea datoriei patriotice și de  înaltele răspunderi cărora le făcea față Partidul Comunist, dimensiunea calamității. În România a fost institutită Starea de necesitate, iar președintele țării, tovarășul Nicolae Ceaușescu, a mers personal în toate zonele afectate.
Pe 10 iulie ´75,  Tribuna vorbește  într-un ˝Memento al marii încleștări˝  despre 30 de comune ale județului afectate. La nivelul locuitorilor, în special al celor din zona Mediașului, trauma a fost cu atât mai mare cu cât trecuseră doar cinci ani de la seria precedentă de inundații deosebit de serioase.
˝ Zile şi nopţi deosebit de grele. Ploile lungi, obositor de lungi, au fost urmate de altele torenţiale. Primele dezastre, primele semne de îngrijorare la Răşinari, Cisnădie. După ploile torenţiale căzute între 1şi 2 iulie, sunt afectate grav de revărsări localităţile Mediaş, Dumbrăveni, Agnita şi alte 30 de comune ˝ – scrie Tribuna din 10 iulie 1975.

Custom Image

Ziariștii transmit că la Mediaș nivelul apelor a depășit cota din 1970 și că pe pe 3 iulie 1975, la Mediaș, Târnava avea 7,80 metri. În aceeași zi sunt distruse nu mai puțin de 30 de poduri care fac impracticabile câteva drumuri județene importante, dar și tronsoane de cale ferată. Seara, în Mediaș, sunt inundate fabrici, dar și 2000 de locuințe. Este distrusă pasarela peste Târnava.
În noaptea de 3 spre 4 iulie 1975 se revarsă și Oltul. Sunt afectate Avrigul, Bradu, Tălmaciu, Turnu Roșu, iar ceva mai în colo, la Râu Vadului, este inundat spitalul. La Podul Olt, râul ajunge la 5,28 metri.
În noaptea de 2 spre 3 iulie 1975, un râu care astăzi pare o glumă, Hartibaciu, atinsese la Agnita 5,62 metri. A fost inundat parterul Policlinicii, dar și marile fabrici de atunci ale orașului precum IMIX sau  FIPA. 
Peste tot în județ au fost inundate suprafețe agricole însemnate.
Mediașul și Copșa Mică au fost serios afectate, iar în zilele imediat următoare dezastrului, autoritățile încearcă să preîntâmpine un dezastru sanitar. Cetățenii au fost chemați la vaccinare, iar copiilor li se  administrează gamaglobuline pentru prevenirea hepatitei. Se transmit  pe toate căile instrucțiuni în legătură cu  folosirea apei.
Întreprinderi mari ale nordului județului precum Emailul Roșu, Târnava, sau Automecanica au fost afectate serios, dar  au fost lovite de ape și  Fabrica de mobilă, ICPAO, ELCA, 8 Mai, Salconserv și cele din domeniul gazelor.
Târnava Mare a rupt digurile la Copșa și a inundat Carbosinul și Întreprinderea Metalurgică. Au fost afectate 100 de case, iar 20 dintre ele foarte grav. Târnăvioara, devenită deja de atunci cartier al Copșei, a fost izolată complet, podul peste Târnava fiind distrus.
Pe 9 iulie, Nicolae Ceaușescu vizitează Mediașul și evocă bilanțul județean al momentului :  5 oraşe şi 28 de localităţi rurale inundate parțial sau total peste 20 de întreprinderi (17  și-au întrerupt activitatea) și  56000  de  hectare de  terenuri agricole acoperite de ape. Au fost inundate peste 3000 de locuinţe, unităţi sanitare, şcoli şi grădiniţe şi au fost distruse peste 200000 mp de străzi şi poduri. Preocupat de planul cincinal, președintele îndeamnă oamenii muncii să reia cât mai curând lucrul, îi felicită pentru măsurile luate (multe dintre întreprinderi și-au evacuat bunurile importante) și sugerează ca femeile să nu mai lucreze schimburi prelungite pentru a avea timp să se ocupe de familii și de gospodării.
Deja la momentul vizitei șefului statului în întreprinderile afectate se lucra intens pentru înlăturarea nămolului, pentru  uscarea mijloacelor și reluarea activităților. De altfel,  cu o zi înainte de vizita lui Nicolae Ceaușescu, Securitatea sibiană întocmește o notă detaliată  referitoare la absolut fiecare întreprindere relevantă din Mediaș și în legătură cu starea de spirit din fabrici și din oraș. Sibienii.com prezintă pe larg acest document care surprinde și comentariile unor ˝elemente cu poziție dușmănoasă˝ (articol disponibil aici). Gura lumii surpinsă de Securitate conisderă că  măsurile luate după inundațiile din 1970 nu au fost corespunzătoare și,  astfel,  pagubele din 1975 depășesc în valoare costurile îndiguirilor, dacă acestea se făceau.
Înlăturarea efectelor inundațiilor  din 1975  a fost , ca toate trecerile peste marile probleme, un efort colectiv la care au participat sibienii mari și mici (uteciști și pionieri chiar) , militari și civili. Tribuna acelor vremuri, chiar dacă în stilul acelor timpuri, relata eforturile: oameni implicați în curățarea drumurilor, în evacuarea apelor, în refacerea digurilor și în reconstrucția caselor.
Astăzi, despre Mediaș se spune că dispune de un sistem de diguri (înalte și de șase metri)  care ar face față cu ușurință unor evenimente precum cele din anii ´70. Cu speranța că nu o să fie nevoie!

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nicolae EREM

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

08 iulie 2024 la 10:19
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 2 ore
FOTO-VIDEO / Poate vă era dor de Fanfara din Turnișor!
Cunoscută și sub numele de „Fanfara sașilor”, Neppendorfer Blaskapelle și-a reluat deja tradițional recital de vară în Parcul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit