Istoria Lojei Masonice sibiene, expusă la Muzeul de Istorie

Acasa >

Articol

Muzeul de Istorie Casa Altemberger va fi, începând din 12 iulie, gazda expoziției permanente „Prietenia și iubirea pentru oameni”, care va aduce în fața publicului prima Lojă Masonică din Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Expoziția va cuprinde un modul reconstruit al unui templu masonic funcțional și va expune o parte din colecția de piese masonice aflate în cadrul Muzeului, instituție care deține cea mai importantă și bogată colecție masonică din România.Totodată, ea va descrie și activitatea masonică a Baronului Samuel von Brukenthal, unul dintre figurile importante ale francmasoneriei de pe teritoriul țării noastre.

Samuel von Brukenthal, unul dintre susținătorii lojei masonice sibiene

Loja masonică de la Sibiu este atestată între anii 1749-1790, pe parcursul celor 40 de ani, devenind una dintre cele mai de seamă ale monarhiei habsburgice din secolul al XVIII-lea, din rândul ei făcând parte majoritatea personalităților transilvănene din acele timpuri.

„Bazele lojei sibiene active în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au fost puse de nouă studenți sași, care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis, Dresda, Erlangen, Jena și Tübingen. După ce au revenit la  Sibiu, aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea Iluminismului. Loja sibiană a avut o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale și cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice. Baronul Samuel von Brukenthal, cel care a preluat funcția de guvernator al Transilvaniei în anul 1777, a fost unul dintre susținători. Acesta era el însuși mason, mai întâi în Loja Aux Trois Canons, înființată la Viena, apoi într-o nouă lojă, la Halle, numită Aux Trois Clefs d’Or (La cele trei chei de aur), în care a deținut funcția de maestru de scaun. Din perioada în care era membru activ al lojei din Halle se păstrează medalia memorială, bătută cu ocazia fondării lojei masonice Aux Trois Clefs dʼOr din Halle, în care baronul Samuel von Brukenthal, pe lângă faptul că a fost unul dintre întemeietori, a deținut și funcția de Venerabil”, au transmis reprezentanții Muzeului Brukenthal.

Ce cuprinde colecția de obiecte masonice

„Colecția de obiecte masonice a Muzeului Național Brukenthal este remarcabilă prin vechimea, varietatea și numărul mare de piese păstrate. Printre cele peste 170 de obiecte înregistrate sunt colane ale membrilor, însemne de grad, eșarfe, șorțuri, mănuși, sigilii, obiecte de ritual (ciocane, urne de vot și un craniu). Conform însemnărilor realizate de custozii muzeului în registrele de inventar, cea mai importantă achiziție datează din anul 1869, obiecte și documente care au aparținut lojei sibiene. La sfârșitul secolului al XIX-lea, au mai intrat în colecție obiecte masonice donate de Friedrich Hochmeister, Friedrich Schuller von Libloy, Adolf von Hochmeister și Gustav Bedeus. În concluzie, colecția de obiecte masonice a Muzeului Național Brukenthal este remarcabilă prin vechimea pieselor, starea bună de conservare a acestora și varietatea tipologică a obiectelor colane, însemne, șorțuri, mănuși, ciocane, urne de vot, spade de ceremonie, sigilii”, potrivit reprezentanților Muzeului Brukenthal.

„Avem cea mai importantă colecție de piese masonice din România și consider că avem un motiv în plus să realizăm și să ne actualizăm expozițiile cu un limbaj nou, cu piese interesante, cu date importante, cu povești, cu lucruri care suscită interesul. Activitatea lojei de la Sibiu atestată între anii 1749-1790 este un punct central al expoziției. În acești patruzeci de ani, în lojele francmasonice transilvănene și în cele afiliate au pătruns aproape 350 de membri, loja sibiană devenind una dintre cele mai de seamă ale monarhiei habsburgice din secolul al XVIII-lea. Din rândurile ei făceau parte majoritatea personalităților transilvănene. Așadar, această nouă expoziție este și o recuperare a unei părți din istoria orașului nostru”, aspus Constantin Chituță, managerul Muzeului Brukenthal.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 iulie, ora 18:00, curatori fiind sunt Alexandru Constantin Chituță și Raluca Maria Frîncu.

(I.D.)

 

 

 

 

 

 

 

09 iulie 2024 la 08:05

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 6 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit