A ajuns cu maşina la Ocna Sibiului. Care e primul lucru pe care îl face mârlanul?
5 lei - o avere
Cu toate că s-au amenajat două parcări, cu sute de locuri unde poţi să îţi laşi maşina, supravegheate video, cu barieră, neamul prost parchează pe marginea drumului, făcând o economie de 5 lei, atât cât costă o zi de parcare (şi asta, în condiţiile în care, la barieră, ecranul arată că sunt zeci de locuri libere în parcare). 5 lei mari şi laţi. Adică preţul unei beri care îi provoacă mârlanului un râgâit sonor de satisfacţie. În zilele de sâmbătă şi duminică, şirul de maşini se întinde de la intrarea în Complexul Lacurilor Naturale, până hăt, departe, la ieşirea din staţiune. Maşinile parcate pe marginea drumului judeţean îngreunează traficul, iar dacă ai ghinionul să te întâlneşti cu vreun autobuz sau camion pe porţiunea cu pricina, ai încurcat-o. Aveţi impresia că vreun poliţist se sinchiseşte să ia vreo măsură? Să fim serioşi! Poliţiştii din Ocna probabil dorm, iar cei din Sibiu aşijderea. E mai productiv să stai cu radarul, la ciupeală, pe Şoseaua Alba Iulia sau pe drumul care te duce spre autostradă. Dacă se întâmplă vreun accident din cauza maşinilor parcate pe marginea drumului, nu e nicio problemă, sigur găsesc băieţii o scuză, ceva de spus, se orientează la faţa locului.
Dar cu banca ce-aţi avut?
După ce şi-a parcat maşina, a făcut o baie, neamul prost simte nevoia să distrugă ceva, să strice buna dispoziţie a celor care au neşansa de a se afla în vecinătatea sa. Aşa că, trece la treabă: sare cap în Rândunica deşi pe panourile de lângă lac scrie, cu litere de-o şchioapă, că acest lucru e interzis. Dar, pentru a-ţi însuşi recomandarea, trebuie să ştii să citeşti. Şi să pricepi ceea ce citeşti. Mai departe: după ce se dă cu nămol, mârlanul se tolăneşte pe bancă, murdărind-o în aşa fel încât nimeni să nu se mai poată aşeza acolo. Iar când nămolul se usucă, ghiorlanul se clăteşte oriunde altundeva decât în lacul cu nămol, în aşa fel încât să se "bucure" toată lumea de ceea ce a avut el pe trup. Când nu murdăreşte băncile, acelaşi neam prost le distruge. E un hobby de-al lui, ce să-i faci?
Fac mizerie, deci exist!
Pe neamul prost e destul de greu să îl scoţi din zona lacurilor dacă e pus pe distracţie(?). Până nu îşi face simţită prezenţa lăsând în urma sa mormane de gunoaie, nu se lasă. În general, după lăsarea întunericului, pofta de distracţie a mârlanului se traduce prin distrugere, făcut mizerie, scos sunete care ar îngrijora şi fiarele pădurii.
Stop! Aici suntem noi şi stăm la taclale!
Dacă vrei să intri în lac, mai ai de trecut peste un hop. Un hop la vreo sută de kilograme, "parcat" în buza scărilor de acces. De fapt, nu e vorba de un singur hop, ci de două, trei sau mai multe. Nu, nu vorbim despre bolovani (deşi, dacă mă gândesc bine, poate chiar despre aşa ceva e vorba), ci despre domni/doamne care stau la taifas exact unde se termină scările, astfel încât toţi cei care vor să intre în lac trebuie să recurgă la căi ocolitoare şi artificii. Nu vă înarmaţi cu civilizatul "Pardon!" pentru că veţi primi la schimb doar o privire bovină şi un muget cu pretenţii de mesaj articulat.
Totuşi, nu vă speriaţi!
Ştim, cele descrise mai sus au puterea de a tăia avântul unui om de bun simţ care vrea să se răcorească în lacurile de la Ocna. Vestea bună e aceea că neamul prost reprezintă doar o minoritate. E drept, deranjantă, dar tot minoritate. Din fericire, oamenii de bun simţ le mai arată obrazul mârlanilor, atunci când cei din urmă sar calul (între noi fie vorba, ar trebui să le şi atingă obrazul), aşa că derapajele se diluează. Important e că apa e bună, preţurile de la terase sunt rezonabile, iar dacă faceţi o rugăciune la intrare, poate aveţi norocul să nu vă întâlniţi cu întruchiparea mârlăniei.