Tribuna
Astra film
Iohannis vrea vot anticipat la prezidenţiale
Iohannis vrea vot anticipat la prezidenţiale
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a solicitat premierului și președinților celor două Camere, printr-o scrisoare, luarea unor măsuri, pe baza soluțiillor „identificate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale” pentru „a fi introduse rapid în legislația electorală”.

Măsurile vizează debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, mărirea numărului de secții de votare din străinătate, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri şi, nu în ultimul rând, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României.

Iohannis a mai pomenit de „umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai" şi a spus că acestea "nu trebuie să se mai repete niciodată". "Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot. Foarte mulți dintre aceștia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită, cu precădere în secțiile de votare din străinătate".
Dreptul de vot, garantat de Constituția României, este unul fundamental, câștigat prin multe sacrificii de români în Decembrie ’89 și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca acest drept să poată fi exercitat de toți cetățenii români. Votul ține de esența oricărui regim democratic și niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcționale, care să permită fiecărui român, din țară și din străinătate, să își exprime opțiunea", a mai spus preşedintele.

El a mai solicitat ca, „indiferent de contextul politic, toate instituțiile abilitate ale statului, și în special Parlamentul, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă, au obligația să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificați că au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri - alegerea Președintelui României, alegerea autorităților administrației publice locale, alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, alegerea membrilor din România în Parlamentul European și inclusiv toate tipurile de referendum - cu posibilitatea elaborării în viitorul apropiat a unui Cod Electoral care să unifice și să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale".
Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. În plus, e a cerut partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate".

"Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare. Reamintesc că Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, pe care l-am inițiat, prevede în mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a transpune în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români", a mai spus Iohannis, în declaraţia sa de presă.

comentarii
2 comentarii

Nici noi -FANATICII RELIGIOSI- nu ne-am simtit bine cind domnul presedinte ne-a dat cu piciorul la -3,5 milioane de romani-- si a luat in brate un -ANORMAL- romin casatorit cu un taciune -tot -ANORMAL- aiurea in lume-- Frumos domle pre -- nea-i dat cu flit acum e rindul nostru sa votam pe altcineva , de tine ne-am lamurit
mike
20.06.2019 02:44
Se teme ca pierde ciolanul... Vrea masuri drastice ca sa poata vota unii de 2 ori!
20.06.2019 22:49
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia