Iohannis: Politicienii ar trebui să rezolve problemele, nu să se plângă la Bruxelles
Primarul Sibiului spune că şi în cazul referendumului, ca în cazul oricărui scrutin, prezenţa la vot a cetăţenilor este foarte importantă pentru că atunci rezultatul va fi clar, fără să lase loc la interpretări.
Iohannis consideră nepotrivite acţiunile unor politicieni care s-au plâns la Bruxelles vizavi de situaţia din România şi spune că este interesant de urmărit în istorie cum s-au plâns ba la Poartă, ba la Viena, ba la Budapesta.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a comentat ieri situaţia legată de referendumul pentru demiterea preşedintelui şi spune că toată problema ar fi clară şi fără loc de interpretări, dacă cetăţenii ar merge la vot, astfel încât rezultatul să fie unul relevant.
"Mi se pare că noi singuri ştim să ne complicăm existenţa. Acum am înţeles că primul ministru a fost la Bruxelles şi acolo s-a angajat la anumite modificări în legislaţie, ceea ce e ok, după părerea mea putea s-o facă din capul locului, dacă asta s-a dorit, nu pe parcurs. Dar, oricum dacă se convoacă Parlamentul şi se clarifică situaţia atunci este foarte bine. În rest, referendumul oricum va avea loc şi cred că aici lumea se cramponează de un detaliu constituţional, juridic, cum vrem. Întotdeauna când sunt alegeri, şi asta am spus-o de fiecare dată, este bine ca lumea să meargă să îşi exprime votul. Dacă lumea merge şi votează, indiferent ce legislaţie se aplică, rezultatul este foarte clar. Dacă lumea nu merge să-şi exprime votul, atunci chiar dacă o legislaţie existentă se aplică, semne de întrebare rămân. Este ca şi la orice alt fel de alegeri: dacă merge un număr mic de alegători să îşi exprime votul, pe toată perioada mandatului rămâne întrebarea: «dar dacă s-ar fi dus mai mulţi, ar fi fost acelaşi rezultat?» Chestiunea, în fond, nu ţine nici de Curtea Constituţională, nici de Parlament, ţine de cetăţenii acestei ţări. Dacă oamenii înţeleg că, atunci când se votează pentru ceva este datoria lor cetăţenească să meargă să îşi exprime votul, atunci aceste chestiuni rămân fără obiect. Iarăşi, este foarte important ca toată lumea să meargă să pună ştampila pe Da sau Nu, e foarte simplu. Durează cinci minute şi vom avea un rezultat foarte clar", este de părere Iohannis.
În ceea ce priveşte reacţiile unor politicieni străini vizavi de situaţia din România, primarul crede că au fost exagerate din lipsa unei informări corecte.
"Multe reacţii au fost exagerate, în principal fiindcă informarea s-a făcut către exterior într-un mod care nu mi s-a părut chiar bine gândit, nemaivorbind de faptul că politicieni de la noi nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să alerge aţă la Bruxelles şi să se plângă acolo. E interesant de urmărit, în istorie, cum au fugit să se plângă ba la Poartă, ba la Viena, ba la Budapesta, ba la Bruxelles, în loc să stea acasă, să vorbească împreună şi să găsească soluţii pentru problemele noastre. Nu vine nimeni din afară să ni le rezolve sau să ne rânduiască ţara. Numai noi, aici, putem să o facem şi de aceea cred că rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă acolo despre ce rău e în România. În rest, cei care au iniţiat acţiunile puteau şi ei la rândul lor să gândească o campanie de comunicare către politicienii europeni, pentru a preveni apariţia unor interpretări eronate", a spus Iohannis.
În ceea ce priveşte formaţiunea pe care o conduce, spune că FDGR recomand[ electoratului său să meargă să voteze, fiecare cum crede că este bine.
Primăria pregăteşte referendumul
Municipalitatea pregăteşte logistica pentru organizarea referendumului naţional privind demiterea preşedintelui României care se va desfăşura în data de 29 iulie 2012. Prin dispoziţia primarului Municipiului Sibiu, au fost delimitate şi numerotate 106 secţii de votare, majoritatea fiind amenajate în şcoli şi grădiniţe.
Primăria Sibiu, prin intermediul DPC, va instala în toate cele 106 secţii de votare cabinele de vot – câte şapte în fiecare secţie – şi urnele necesare desfăşurării referendumului în bune condiţii. Municipalitatea va dota de asemenea fiecare secţie şi cu materialele necesare pentru amenajare (steaguri, steme, etc.).
De asemenea, printr-o altă dispoziţie a primarului s-au stabilit şi cele 20 de spaţii special destinate afişajului electoral, aceleaşi care au fost folosite şi pentru alegerile locale. DPC se ocupă în prezent de montarea acestora. Afişajul electoral în alte locuri pe domeniul public în afara celor specificate în această dispoziţie se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. În spaţii private, afişajul electoral va fi permis numai cu acordul proprietarului sau deţinătorului acestuia.
Cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul în Municipiul Sibiu pot verifica înscrierea pe listele electorale permanente la sediul Primăriei situat în Sibiu, strada S. Brukenthal nr. 2, camera 116, etajul I, de luni până vineri între orele 09.00 – 12.00. În cazul unor eventuale erori sau omisiuni intervenite pe aceste liste, cetăţenii se pot adresa primarului Municipiului Sibiu, prin sesizare scrisă, însoţită de o copie a actului de identitate.
143.826 de persoane cu drept de vot cu domiciliul în municipiul Sibiu sunt înscrise pe listele electorale permanente.