Tribuna
Iohannis, client fidel al ANI
Sorana MAIER
2441 vizualizari
Iohannis, client fidel al ANI

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este acuzat de Agenţia Naţională de Inte­gritate că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie admi­nistrativă şi penală deoarece a semnat, în 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deţi­nută de Forumul Democrat al Germanilor din România, în condiţiile în care Iohannis era şi preşedintele FDGR.
“Obiectul contractului semnat cu încălcarea re­gimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către KLAUS-WERNER IOHANNIS con­stituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dez­voltare Regională (FEDR), Programul Opera­ţional: Creşterea Com­petitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 „Tehno­logia Informaţiei şi Comu­nicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public””, se arată într-un comunicat al ANI.
De asemenea, ANI spune că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale pentru plăţi către Tipografia Honterus.
“S-a dispus sesizarea Parchetului cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Werner Iohannis a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 din Codul Penal al României”, se mai arată în comunicatul ANI.

În perfectă legalitate

Iohannis a respins ieri acuzaţiile, în cadrul con­ferinţei de presă săptă­mânale.
„Nu este niciun conflict de interese după legea din această republică. Este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului, dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la Honterus, nici membru în AGA şi, ca preşedinte al Forumului, am avut cu totul alte atribuţii decât de a mă ocupa de Honterus. Ca primar, am semnat actele în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Ca să nu mai vorbim că Legea ANI nici nu prevede această speţă, ea este prevăzută în altă legislaţie, şi conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu din acest contract, însă nici nu poate fi vorba de aşa ceva fiindcă nu am fost implicat în niciun fel în activitatea societăţii Honterus. Deci o nouă speţă discutabilă. (...) Eu sunt în perfectă legalitate. Vă daţi seama că aceste chestiuni le-am discutat cu juriştii înainte de a merge pe varianta tipografiei Hon­terus şi am constatat că nu este niciun fel de conflict de interese”, a explicat primarul Klaus Iohannis.
Primarul Sibiului a spus că nu poate afirma că este o acţiune comandată de cineva împotriva sa, însă nu poate afirma nici contrariul.
Iohannis a recunoscut că nu l-a surprins faptul că ANI l-a cercetat din nou şi spune că nici nu crede că se vor opri aici, ci „vor tot căuta, în speranţa că tot vor găsi ceva”.
Cu ochii pe Iohannis

ANI şi Iohannis s-au mai judecat şi în trecut când Agenţia l-a mai declarat incompatibil pe primarul Sibiului. În urmă cu câţiva ani, Iohannis a câştigat procesul împotriva Agenţiei Naţionale pentru Integritate şi a demonstrat că nu fusese incompatibil.
Anul acesta, în aprilie, a fost din nou declarat incom­patibil, alături de alţi zeci de primari, pentru că face parte din Adunarea Generală a Acţionarilor Apă-Canal Sibiu, iar în acest caz procesul este pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.
În declaraţiile sale ante­rioare, primarul Sibiului spunea că ANI l-a cercetat de câte ori a intrat în sfera politică naţională, în 2009, când a fost propunerea pentru funcţia de premier, şi anul acesta, imediat după ce a ajuns prim-vicepreşedintele PNL.comentarii
22 comentarii

Lelea ANI ar trebui sa vada de tortionarii din guvern nu de oameni de treaba, mare -i coruptia la ciolan mare mare
ina
09.08.2013 07:38
Jawohl!
09.08.2013 08:25
mor de ciuda toti mitici cand vad ce amploare ia sibiu.
sibian
09.08.2013 09:17
ia amploare la tampiti sibiul capitala ciobaniei
@sibian
09.08.2013 09:43
ce
@maimutoi regatean urat mirositor
09.08.2013 11:02
ce vorbesti mai babuinule? Bucur ala de si-a facut stana unde e acuma marea capitala ce a fost, nu un cioban ? Tigan sau ce dracu esti, din cort, sau de pe campie. v-au atras cacarezele de oaie si mirosul de mlastini. Ce are Bucurestiul peste Sibiu ? Multa ghiolbanie si hoti cat cuprinde, arza-v-ar focu cu Bucurestiul vostru, auzi ca Sibiul e plin de ciobani. Pai sunt ciobani mhai babuinule, dar ciobani adevarati care produc, nu ciobani ca ai vostri, care duc femei la produs. Noroc ca il aveti pe Oprescu acum, ca ... cu Lis si Crin Halaicu ... ce sa mai povestim ...
@maimutoi regatean urat mirositor
09.08.2013 11:06
bine ... viitorul vostru se numeste dragul de Marean Almanahe Vanghelie
@maimutoi regatean urat mirositor
09.08.2013 11:06
L-a luat lelea ANI pe Klaus ... ca s-au printat niste flyere prin tipografia Honterus si cica s-ar mai fi facut si licitatie. Eu am impresia ca traiesc intr-un teatru absurd, ei vand CFR MARFA la fier vechi si se iau de primarul nostru pentru niste flyere ... pentru care s-o facut si licitatie. PANA CAND POPOR ROMAN ? PANA NU MAI EXISTI ?
@maimutoi regatean urat mirositor
09.08.2013 11:09
ATENTIE MITICI, TRADATORI DE NEAM SI TARA: 1. NIMENU NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE; 2. CINSTEA NU ARE MASURA
Dan Condurat
09.08.2013 11:29
ne imbatam cu apa rece. Razboiul economic e in mare parte pierdut. Privatizarea CFR MARFA si a altor mari combinate din Romania e exemplul perfect al tipului de razboi economic din Romania si al rezultatului acestuia. Timisoara e stapanita de tigani, Bucuresti la fel, Craiova la fel, Braila, Galati, etc, etc si in scurt timp toata tara va fi o satra. SUBLINIEZ NU E VORBA DE RASISM. E vorba de valori si civilizatie, la care renuntam si ne intoarcem in timp, fara a fi victimele vreunui cataclism cosmic, nuclear, etc, doar a prostiei si indolentei nemasurate.
@Dan Condurat
09.08.2013 11:35
Se strange latul... or sa iasa la iveala si problemele cu adevarat mari ale sasului...
Eu, sibianul
09.08.2013 11:37
Sasul nu are nicio problema .
Doar ca altii sunt inviosi si ii cauta nod in papura .
Numai ca sa nu stia degeaba dar sunt curioasa in PDL oarecati or fi ? De ce nu-i cauta nimeni de la ANI?
mia pentru eu Sibianu
09.08.2013 12:18
mvai!
mda
09.08.2013 13:30
Ar fi cazul sa nu mai fie atat de mult PURECAT de toti PARAZITII.Acesti indivizi nu fac altceva decat sa incerce sa se bage de-aiurea in seama,iar sasul...ptr ca e baiat FINESCO,trebuie sa ignore ,,,,,
Mayer
09.08.2013 13:49
Mayer
09.08.2013 13:58
pt 2000 de euro...si cat a luat comision din ctr ??50 de euro...hahahahh sunte-ti nebuni...urmaritii pe aia cu milioane de euro..nu mii de euro..ca nu va meritati nici benzina de la masini..daramite salariile
adiarc
09.08.2013 16:49
bai dragi sibieni acum ne dam seama ce a insemnat johannis pentru sibiu ,deranj mare la mitici indiferent cum s-o numi pdl ,usl etc ,este singuru personaj credibil la marile cancelari occidentale ,o remarca sibiul a devenit centru atentiei cu toate cotitele si sabotarile am devenit fara falsa modestie cel mai important oras economic si culturar ,astia de la ani ar trebui s-a se ocupe de marele jaf numit bechtel de centura sibiului realizat 17 km proiect 32 km bai astia de la ani deveniti josnici si comici vedeti de teparu de la brasov si cluj [scripcaru si boc ] deturnari de fonduri in mega constructi inutile de la bani publici bai s-a ne unim in sprijinui primarului ,astia vor s-a distruga singuru oras viabil din tara trezitiva tinta lor este johannis la comanda ilegitimului presedinte basescu acest individ frustat care in 9 ani de mandat a ratat totu ; senghen ,tva ,taieri de pensi si salari +haos generalizat huo ,luati mina de pe johannis
ani lui basesescu
09.08.2013 18:06
Ai dreptate astia sunt in stare sa distruga tot ce merge in tata asta,SIBIUL merge perfect si frustrati vor sa-l distruga.Ca sa-l distrugi prima data distrugi conducatorul adica primaru.Neam de doi bani nu meritati o tara.
sibian
09.08.2013 18:53
Nu inteleg de ce nu-mi apare comentariul meu
dp
09.08.2013 21:17
Mai scriu odata comentariul care vad ca nu vre sa apara.
Am scris mai adineauri ca bine ca vreti sa-l omorati si pe unul din ultimii sasi din Sibiu si sa puneti un mitic sau un politruc. Si ma intrebam ce au facut in acest oras miticii si politrucii care au fost inaintea lui Johannis?
Am mai scris ca mare dreptate a avut cel care a spus ca conducatorii acestui popor nu-si iubesc tara. Am mai spus ca mare dreptate a avut si Constantin Radulescu Motru in cele ce a afirmat in " Sufletul neamului nostru".Am mai spus ca nu va doresc succes in campania pe care ati declansat-o impotriva lui Johannis si ca sunt convins ca nu veti reusi.
dp
09.08.2013 21:26
De ce ani nu cauta megafuraciunile voastre ,care ne-au bagat datori pe generatii intregi si au distrus o gramada de familii, fara sa se fi realizat nimic si lasati-l pe Johannis in pace, cel mai performant si integru primar care il are Romania.Va doare tare dezvoltarea Sibiului,invidiosilor-cautati nod in papura,incompetentilor.
vox populi
09.08.2013 21:57
Domnule Iohannis,va rugam sa le amintiti unora si mai ales romanilor,despre incompabilitatea primarilor, caci primarii USL au preluat mandatele acum un an ,o parte de la PDL,acestia nu au fost atunci incopatibili cu trei aniin urma????si oare nu sunt si acum fiindca majoritatea sunt consilieri locali? De ce nu sunt si ei declarati incompatibili?(dupa lege)
cetatean
13.08.2013 12:36
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia